Zuid-Afrika met kinderen: 10x ja!

Onze zomervakantie 2015 brachten we drie weken door in Zuid-Afrika. Ik heb er drie blogposts aan gewijd. Het start natuurlijk met onze eerste week in Kaapstad en omgeving. In het tweede deel lees je over zes dagen safari en de Panoramaroute en het slot gaat over Swaziland, het strand en Drakensbergen. Het was een fantastische reis. Een heerlijke bestemming met kinderen.

Stop op de Panoramaroute
In willekeurige volgorde hieronder 10 redenen om Zuid-Afrika te bezoeken, zeker in de zomervakantie:

 1. Geen tijdsverschil met Nederland. In onze zomer, hun winter. Ga je in de kerstvakantie, dan is het verschil 1 uur. Geen jetlag dus en je kunt direct in je eigen ritme verder. Heerlijk.
 2. Men spreekt overal goed Engels en soms Zuid-Afrikaans wat erg op ons Nederlands (met een beetje Engels gemixt) lijkt. Daardoor krijg je snel contact met de lokale bevolking wat het reizen extra leuk maakt. Mocht je hulp nodig hebben, dan heb je geen last van een taalbarrière, tenzij je natuurlijk geen Engels spreekt.
 3. De medische voorzieningen zijn over het algemeen erg goed. Hopelijk heb je het niet nodig, maar met kinderen, toch een geruststellende gedachte. Zuid Afrika is in principe een schoon land. In vergelijking met andere Afrikaanse landen loop je minder risico ziek te worden. Je komt meer in aanraking met bacteriën dus zorg wel voor een goede hygiëne.
 4. Een auto huren is heel eenvoudig. Onze auto kwam van Bidvest maar er zijn heel veel andere aanbieders. De auto’s zien er goed uit. De contracten zijn duidelijk en je hebt met een eigen auto alle vrijheid. Het links rijden is, als je dat nooit eerder hebt gedaan, even wennen. Met de nadruk op even. Met de stroom meerijden en je hebt het zo onder de knie.
 5. Er zijn zo veel verschillende dieren te zien. Groot en klein. Dat vinden volgens mij alle kinderen leuk? Tijdens onze zomer zijn er geen muggen en dus heb je geen gedoe met malaria preventie. Ook het Kruger National Park is dan te bezoeken met kinderen. Wij hebben geen een mug gezien in juli/augustus. Ook zie je in deze periode geen slangen of schorpioenen. Voor de een jammer, voor de meesten: een prettige bijkomstigheid.

  Safari in Zuid-Afrika
  Bizons

 6. Het dagelijks leven is stukken goedkoper dan bij ons. Of je nu naar de supermarkt gaat of je kiest voor een restaurant. Het afrekenen voelt goed. Ook excursies en entreegelden van parken zijn veel aantrekkelijker dan we gewend zijn.
 7. Er is altijd wel iets lekkers te eten. Ook voor de slechtere eters. Je kunt er echt alles krijgen. De supermarkten hebben grotendeels eenzelfde assortiment als de Nederlandse winkels. De restaurants bieden vrijwel allemaal iets van pasta, pizza en sandwiches. En ze doen overal een mandje friet bij. Natuurlijk moet je ook de Afrikaanse specialiteiten proeven, althans dat vinden wij. Bobotie was mijn favoriet. Een kruidig gehaktgerecht. Lekker!
 8. In onze zomer, hun winter is het niet zo warm. Wij haalden maximaal de 30 graden. Meer dan voldoende als je rondreist met kinderen. Op safari bij 20-25 graden is echt fantastisch. Ik had er niet aan moeten denken dat er gemakkelijk 10 graden bij zouden komen als we met de kerst waren gegaan.
 9. In deze periode is het droger, zijn bomen en struiken kaler waardoor je meer kans hebt op het zien van wilde dieren tijdens de game drives. Het is er ook minder druk. Geen filerijden voor het zien van een olifant dus. De accommodaties zitten niet bomvol en je kunt nog een last-minute excursie boeken, zonder dat je pas drie dagen later aan de beurt bent.
 10. Er zijn heel veel prachtige parken waar de kinderen zich heerlijk uit kunnen leven. Kleine speeltuintjes, maar ook de natuur om te benutten, om te klimmen en klauteren.

  Paardrijden door Drakensbergen
  Rustpauze rondreis Zuid-Afrika

Voldoende zo? Boeken maar! Heb je nog vragen? Laat het me weten!

Er zijn natuurlijk meer heerlijke landen met tegengestelde seizoenen. In onze backpackjaren reisden we, tijdens de koudere maanden in Nederland, een maand door Australië en een maand door Nieuw-Zeeland. Dat zouden we best nog eens willen doen, nu dus mét kinderen. Michal van Reiswijzer kids&co en haar gezin heeft die ervaring, zij maakten een fantastische rondreis door Nieuw-Zeeland wellicht is dat ook iets voor jou?
Stoere excursies Zuid-Afrika

12 reacties

 1. Helemaal eens: fantastisch land om te bezoeken met kinderen! Bij ons vielen de boodschappen trouwens wel wat duurder uit dan in NL, maar niet spectaculair. Inderdaad heel fijn dat je in onze zomer ook naar Kruger kunt, echt een hoogtepunt. Overigens hadden wij in de accommodatie in Hazyview vlakbij Kruger behoorlijk wat last van muggen, toch nog… ze staken amper, maar daar werd het gezoem niet minder irritant van. 🙂

  1. O jee… dat geloof ik Yvonne! Zoemende muggen, grrr! Ik heb er geen gezien. We moesten ook lachen dat het personeel evengoed de klamboe kwam opmaken rond het bed. Wij dachten dat het puur voor de fooi was, maar wellicht te slecht gedacht en zaten de muggen dus om de hoek. Ja echt? Vielen de boodschappen duurder uit? Dan hebben we hele andere dingen gekocht. Wij stonden steeds weer bij de kassa zo van: ‘konden we thuis dit ook maar afrekenen’. Zo zie je maar weer dat geen reis of beleving hetzelfde is. Dank voor je reactie!

 2. Reden 11: Het is gewoon een héérlijk land met lekkere Zuid Kaapse en/of Stellenbosch wijnen en heule grooooote kreeften 🙂

 3. Laat je weten als wij in 2016 ook naar Z-Afrika gaan. Nu prachtige reis achter ons in W-Amerika super dik de moeite waard om daar naar toe te gaan. Prachtige natuur, overweldigende parken zoals bv de Grand Canyon en de Sequoia bomen die wel 80mtr hoog zijn. We er enorm van genoten.

 4. Veel goede en nuttige tips. Een ideale bestemming voor de zomervakantie. We geven meer de voorkeur aan in de winter naar Nieuw-Zeeland te gaan. We zijn beide helemaal verlief geworden op Nieuw-Zeeland.

 5. Zuid-Afrikaans bestaat niet, Afrikaans wel 😉 Ik woon er, maar zo voor het dagelijks leven zijn de boodschappen toch wel erg prijzig, zeker op Nederlands niveau. Ik ben het helemaal met je eens dat de entreegelden en restaurants en dergelijke lekker goedkoop zijn. Wij bezoeken veel safariparken en andere dingen, waar je in Nederland bijna voor moet sparen.

  1. Oeps… je hebt helemaal gelijk natuurlijk 😉 Dank voor je reactie en de aanvulling!! Altijd leuk van een expert. Is toch anders dan beleving tijdens een vakantie. Baie dankie is het toch? 😉

 6. Beste Gaby,

  Hartstikke leuk om jouw blogs over jullie rondreis door Zuid-Afrika te lezen! Wij gaan komende zomer ook via AfrikaKids een rondreis maken met onze drie kinderen. Veel dezelfde ‘bouwstenen’, ook een aantal andere. Uit jouw artikel hierboven (punt 8) maak ik op dat het weer jullie goed bevallen is. Niet te warm, max 30 graden, safari’s 20-25 graden. Daar word ik blij van, want ik had me er op ingesteld dat we al blij mogen zijn met 20 graden… Hebben jullie ook frisse dagen meegemaakt (bij de Kaap, Drakensbergen)? Heb je advies voor ons wat betreft de kleding die wij zouden moeten meenemen? Is het bijvoorbeeld nodig om warme jassen voor de kinderen mee te nemen? Heel fijn als je hier advies voor hebt.

  Groetjes van Marlies (ook fervent globetrotter met kinderen van inmiddels 7, 9 en 11)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.