Zuid-Afrika: drie geweldige weken (deel I)

Eindelijk was het zover. Drie weken door Zuid-Afrika reizen! We hadden veel over het land gelezen en ook andere reizigers bevraagd. Conclusie: wederom heel veel keuzes maken. Wat doe je wel, wat niet, welke route neem je, welke excursies zijn ook leuk voor de kinderen en nog veel meer van dit soort vragen. Drie weken is natuurlijk relatief kort. We maakten voor deze reis gebruik van de expertise en bouwstenen van Zuid-AfrikaKids. Omdat het tijdens onze zomer daar winter is, besloten we te starten in Kaapstad. Ondanks dat bijna iedereen andersom reist. Statistisch gezien was het weer in Kaapstad en omgeving slechter dan aan de oostkant en we wilden ook de safari’s eigenlijk niet al zo vroeg in ons programma. Het is immers toch één van de hoogtepunten en om dat direct al weg te geven…. Deze volgorde  pakte super goed uit.  Geen moment spijt van gehad.

De Tafelberg vanaf het kasteel.
De Tafelberg vanaf het kasteel.

Geen Zuid-Afrika zonder Kaapstad

Na een lange vlucht kwamen we aan in Kaapstad. Fijn dat je geen tijdsverschil hebt (tijdens onze winter wel: 1 uur),  je kunt gewoon je eigen ritme vasthouden. Zeker met kinderen écht een voordeel. Vanaf de luchthaven zagen we de Tafelberg direct in volle glorie. Mooi, we hoorden namelijk dat er reizigers waren die nooit de bovenkant hadden gezien door de bewolking. Achteraf bleek trouwens dat we op één dag na de Tafelberg alle dagen volledig hebben gezien. We beschikten over een huurauto en konden dus alle kanten op. Even wennen aan het links rijden. Met de stroom mee is het advies, dan heb je het snel (weer) onder de knie. Oké de ruitenwissers gingen nog steeds heel vaak aan (i.p.v. het knipperlicht) maar ook dat is een bekend fenomeen voor de mensen die ook al eens links hebben gereden met een auto met het stuur rechts 😉 Kaapstad is een prachtige, gezellige stad. Er hangt een leuke sfeer. We maakten met een gids een stadswandeling. Leuk, want dan zie je toch weer net wat andere winkeltjes en straatjes dan  wanneer je zelf op ontdekking gaat. We bezochten het kasteel en de super hippe wijk Waterfront (de haven). Het waaide hard waardoor we niet met de kabelbaan de Tafelberg op konden. Toen zijn we met de auto naar boven gereden, zover we konden en hebben vanaf daar ook hele mooie foto’s kunnen maken. Net als vanaf de andere ‘pieken’ in Kaapstad: Lions Head en Signal Hill. Prachtige uitzichten!

Cape Point en Kaap de Goede Hoop
Cape Point en Kaap de Goede Hoop

Schiereiland

We trokken er een dag voor uit: een rondje over het schiereiland. Dat heb je ook wel nodig. Er zijn zoveel mooie plekken om te stoppen en te wandelen. Een van de eerste parkeerplaatsen was die van Boulders Beach, een beschut stuk strand waar heel wat zwartvoetpinguïns te zien zijn. Uren kun je daar naar kijken. Wat een grappige beesten zijn het toch.  We reden verder naar het zuiden. De route oogde troosteloos omdat het bewolkt was en de stadjes allemaal gericht zijn op de zomer en het strand. We besloten dan ook om niet te stoppen maar door te rijden tot CapePoint en Kaap de Goede Hoop. Geweldig om daar te zijn en het in het echt te zien. Die plekken had ik zo vaak aangewezen op een landkaart of wereldbol. Het was er prachtig. Picknicken of op de hand een broodje eten vraagt alertheid want de apen zitten overal en zijn soms hondsbrutaal. In het begin vind je ze nog leuk en wil je er een foto van, maar geloof me, na drie weken ben je helemaal klaar met de ‘baboons’.

Pinguins op Boulders Beach
Pinguins op Boulders Beach

Nelson Mandela

We boekten een excursie naar Robbeneiland.  Het eiland met het gevangeniscomplex waar Nelson Mandela 17 jaar gevangen heeft gezeten. Je wordt rondgeleid door een ex-gedetineerde en het verhaal ging mij door merg en been. Zit je daar in de cel waar hij met 5 anderen vast heeft gezeten, terwijl hij vertelt over hoe ze de dagen doorkwamen, waarom  hij was opgepakt, wat hun hoop en vertrouwen gaf en dat hij nu alweer 12 jaar gids is daar. Hij zei: “de regering heeft in die tijd één grote fout gemaakt en dat is om de politieke gevangenen bij elkaar te brengen in hetzelfde complex. Het maakte ons sterker en onze idealen groter”. We kregen ook de cel van Nelson Mandela te zien. Ik had kippenvel. Hij was toch al jaren een inspiratiebron en nu stond ik daar. Een hok van 2 bij 3 en dat je daar dan 17 jaar in vast zit en als je vrij komt kunt zeggen dat je niet meer terug kijkt maar wilt kijken naar de mogelijkheden en een tijdje later President van Zuid-Afrika bent en de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt…. Daar kun je niets dan alleen maar heel, heel veel respect en bewondering voor hebben. De kinderen moesten we natuurlijk nog het een en ander vertellen. Hoe leg je uit wat apartheid is? Het bleek een heel stuk lastiger dan gedacht. Gelukkig maar. Het feit dat ze het haast niet snapten was een hele geruststelling. Voor hun maakt blank of zwart dus gelukkig niets uit!
De apartheid is dan officieel wel afgeschaft, je voelt het nog overal. De eigenaren en medewerkers op kantoor, van winkels, hotels, restaurants en lodges zijn blank, het bedienend- en schoonmaakpersoneel is zwart. Ook was de aansturing door blanken niet altijd heel vriendelijk of wat wij zouden accepteren. Dat vond ik soms moeilijk. Iemand zei tegen me: “het is ook nog maar ‘pas’ afgeschaft hè?” en dat is natuurlijk ook zo. Cultuurverandering kost tijd.

Robbeneiland, zo indrukwekkend
Robbeneiland, zo indrukwekkend

Walvissen

De baai van Hermanus, op zo’n 2,5 uur rijden van Kaapstad, is dé plaats voor het spotten van walvissen (en dolfijnen en zeehonden). Helaas ging de excursie per boot niet door. De zee was te onrustig. Toen we een kijkje namen in de baai, snapten we direct dat het écht geen optie was. Niet normaal wat een golven, wat een geweld. Mooi om te zien maar we baalden wel een beetje. Uniek aan Hermanus is dat je ook walvissen vanaf de kant kunt spotten. Je moet wat geluk en soms geduld hebben maar het lukte. Blijft fantastisch om zo’n enorme staart die op het water klapt te zien. Voor de kinderen was het de eerste keer en ze waren natuurlijk helemaal hyper daarna.

De zee was iets te ruig
De zee was iets te ruig

Kustweg

De route terug naar Kaapstad was overweldigend mooi. We zijn zo vaak gestopt om een foto te maken. Blauwe lucht, de zee, de baaien en het strand, de vegetatie, de bergen, het was een prachtige combinatie. We waren toen al onder de indruk van het natuurschoon van Zuid-Afrika, niet wetende dat we nog zoveel meer moois zouden zien…..

Zo'n mooi uitzicht langs de kust
Zo’n mooi uitzicht langs de kust

Op naar de safari’s en Panoramaroute! Dat lees je in deel II.

9 reacties

  1. Leuk om te lezen! Wij hebben zelf (nog zonder kinderen) ook door Zuid-Afrika gereisd en zijn o.a. naar Kaapstad (gave stad) en Hermanus geweest. We willen dit absoluut nog een keer doen met onze kinderen. Ik ben heel benieuwd naar deel 2 en hoe jouw kinderen de safari’s hebben ervaren.

    1. Aha, je bent dus al bekend met het land! Ja super bestemming met kinderen. Deel 2 gaat over de safari’s en deel 3 over Swaziland, kust en Drakensbergen. Wordt dus vervolgd….

  2. Leuk om te lezen en o zo herkenbaar. Helaas alleen in Kaapstad geweest, dezelfde dingen gedaan en gelukkig wel met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg geweest. Blij dat ik niet met de auto hoefde. Robbeneiland en het Mandela verhaal blijft je inderdaad bij en maakt een diepe indruk. De apartheid is inderdaad nog zeer aanwezig en ook de schrille contrasten van (zwarte) kinderen die liggen te slapen op de stoep terwijl de blanken rustig daar lopen te winkelen in de winkels van van Gucci, Rolex en meer van dat onbetaalbaar spul. Ben je in de buitenwijken van Kaapstad zit je gelijk in de miljoenen getto’s en townships. Ook erg indrukwekkend en een nog schriller contrast. Volgende keer zeker een uitstapje maken naar het wijngoed Stellenbosch, (ik weet niet of ze daar voor de kidz ook ranja hebben) maar ik zou daar wel begraven willen worden :-). Ben benieuwd naar deel 2 en 3 alhoewel dat voor mij weinig herkenning zal hebben 🙁

    1. Ach als je ook enthousiast bent van deel II en III kun je toch naar het reisbureau gaan? 😉 Leuk dat het herkenbaar voor je is. Tja de wijnen. We moesten keuzes maken en zeker met de kinderen erbij was het toch logisch dat dit af viel. Dan hier nog maar een flesje… Proost! Op de mooie reizen en verhalen.

  3. Mooi geschreven. Ook wij zijn gek op dieren, alles wat kruipt, vliegt, zwemt en loopt. Walvissen, dolfijnen en zeeleeuwen hebben we in Nieuw-Zeeland gezien en pinguïn op Galapagos en Nieuw-Zeeland. Prachtig. We hebben ons hart verloren aan Nieuw-Zeeland. Ik krijg er heimwee van als ik dit lees. Ze hebben geen Big 5 daar Down Under. Ben benieuwd naar de volgende deel van de reis

    1. Zuid-Afrika herinnerde ons soms ook aan Nieuw-Zeeland! Inderdaad de dieren maar ook tijdens de Panoramaroute. Zo’n prachtige natuur! Allebei inderdaad fantastische bestemmingen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.