Zuid-Afrika: drie geweldige weken (deel II)

In deel I schreef ik over onze eerste week in Zuid-Afrika, nu verder met de tweede week. In het teken van: safari! We vlogen van Kaapstad naar Johannesburg en sliepen een nachtje in een hotel vlak bij het vliegveld. We stonden vroeg op want we wilden op pad! Ook hier hadden we weer een huurauto: een Toyota Avanza. Hetzelfde type als de eerste week dus dat was handig. Klaar voor de safari’s!

baby olifant
Schattig zo’n baby olifant

Hannah Game Lodge

We reden naar Ohrigstad. Een behoorlijk stuk vanuit Johannesbur6g, zo’n 365 km, maar de beloning was enorm. Wat een prachtige plek om de komende dagen door te brengen: Hannah Game Lodge onder hun bord bij de entree staat: a gift from God. Als je het privé reservaat in rijdt, snap je dat ze dat zeggen. We reden door de poort en zagen direct al springbokken, impala’s, koedoes,  wrattenzwijnen, giraffen, struisvogels  en nog heel veel meer. Ook de accommodaties waren geweldig. Ja, dit kon onze goedkeuring meer dan wegdragen. Het personeel was super vriendelijk en de kinderen ontvingen direct een boekje waarin alle wilde dieren die er te zien zijn in staan en ze konden aankruisen wat we al gespot hadden. We boekten een game drive voor de volgende ochtend. Vroeg uit de veren. We zouden met 10 personen zijn maar het werden er 5: familie Stemkens-Wijers en een Zwitser. Voor ons was het de eerste keer dus de gids kon al zijn weetjes en grapjes bij ons kwijt. Fantastisch, wat zagen we weer veel en wat werd onze dierenkennis snel bijgespijkerd. ’s Middags reden we het eerste deel van de Panoramaroute. Deel twee stond voor de dag erna gepland. Oké met die naam “Panoramaroute” heb je bepaalde verwachtingen, maar het is haast niet in woorden uit te drukken hoe mooi en ruig die route is. Alle viewpoints pikten we mee. Ons nieuwe fototoestel maakte overuren. Hannah Game Lodge heeft een mooi filmpje laten maken over hun resort, de omgeving én de Panoramaroute. De moeite waard!

IMG_1644
IMG_1895

Timbavati Safari Lodge

Ook hier sliepen we twee nachten. Een privé reservaat tegen het Kruger National Park aan. We hadden een bushlodge aan de rand van het park. De wrattenzwijnen en impala’s liepen je zo voorbij. We brachten een bezoek aan een opvangcentrum voor wilde dieren. Dieren die voornamelijk uit vallen zijn gehaald. Heel leerzaam. De volgende ochtend gingen we met Godfried onze gids op ‘little ranger course’. Nora en Ivar, maar ook wij leerden van alles over de heilzame werking van bloemen, planten en bomen. We speurden naar sporen en ontdekten welke poep van welk dier was. Zo liepen we twee uur door het park. Onderweg zagen we zebra’s en giraffen en weer heel veel koedoes en impala’s. ’s Avonds hadden we een Big Five (olifant, luipaard, neushoorn, buffel en leeuw) game drive. Geweldig onze eerste olifant, (later in deze week keken de kinderen er niet meer van op). Vorig jaar hebben we erop gereden in Thailand, maar dit was zo anders, om ze in het wild te zien. En we zagen een wilde hond, zeer zeldzaam dus dat was een voltreffer. Terug op het kampterrein brandde het vuur en had men heerlijk voor ons gekookt.

Uitleg van de gids
Uitleg van de gids
Freek in het wild
Freek in het wild

Kruger National Park

Ik dacht altijd dat ik hier met kinderen nooit zou belanden vanwege het risico op malaria, maar ook dat is weer een voordeel van in hun winter reizen: geen muggen gezien. Het Kruger National Park is toch een ‘must see’ als je in Zuid-Afrika bent. Het is ongeveer  half zo groot als Nederland. Je mag niet uit de auto, wat we ook niet van plan waren na het zien van zoveel wildlife om ons heen. We reden stapvoets. Alsof je door een documentaire rijdt. We zagen zóveel. We hadden verwacht file te rijden. Ik las iets over maximum aantal bussen auto’s. Daar keek ik niet naar uit, maar niets van dat. We hebben een half uur helemaal alleen stil gestaan en gekeken naar een leeuwenkoppel. Alleen toen we onze eerste neushoorn zagen, hadden we gezelschap van nog een auto of vier.

Neushoorns die op je af komen, best spannend!
Neushoorns die op je af komen, best spannend!

O, en de olifanten met kleintjes trokken ook wat meer bekijks. Verder kwamen we hele stukken niemand tegen. Heerlijk. De kinderen keken inmiddels al niet meer op van een zebra of giraffe. De hyena die de weg voor ons over stak werd wel weer enthousiast begroet. Toch wel stoer zo’n beest. Impala’s en koedoes zie je net zo veel als in Nederland duiven. We hebben geen verstand van vogels, maar je kunt je hart zeker ook op dat vlak ophalen in het Kruger hoor. Prachtige exemplaren. En groot! Wat waren we verwend. We zagen cheeta’s  en dachten heel even dat het onze laatste van de Big Five was: het luipaard maar helaas. Die hebben we ook later niet meer gezien. Ach, ieder nadeel heeft z’n voordeel: we moeten dus nog eens een keer op safari ergens. Tanzania of zo 😉 De accommodatie in het Kruger stelde niet veel voor. We sliepen in Pretoriuskop Rest Camp. Daar doken we direct onder de wol. Om zes uur ging de poort weer open en vervolgden we onze safari. Buffels, nog meer neushoorns, gnoes en wederom veel uit het ‘standaard pakket’. De auto zag er inmiddels niet meer uit. Overal zand en stof. Binnen, buiten en heel wat krassen van struiken met doornen alsof het ijzeren pinnen waren. Ahum… Of Bidvest daar blij mee is? Voor het inleveren toch maar even een poetsbeurt. Vijf nachten hadden we ‘tussen’ de wilde dieren geslapen. Wat een ervaring! Helaas kwam ook hieraan een eind en verlieten we het Kruger Park, maar ook Zuid-Afrika, voor heel even.

Struisvogels, rare vogels
Struisvogels, rare vogels

Daarover in deel III meer….

Ben jij al eens op safari geweest? Was je net zo onder de indruk?

9 reacties

  1. Ja, Tanzania, ik zou zo weer terug willen! Beslist doen maar dan wel over een paar jaar want anders ga je te zeer vergelijken en dat zou jammer zijn!

  2. Mooie blog en mooie foto’s. Zeker een aanrader voor mensen die met kinderen op het avontuur van een safari willen gaan (en zeker naderhand waardevol “voor thuis” als ze hun ervaringen op school, c.q. met vriend(inn)en kunnen delen !

  3. Leuk geschreven. Prachtig dat de kinderen zo veel mooie dieren te zien krijgen. Een ervaring om nooit te vergeten.
    Ze hebben heel veel te vertellen op school na de vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.