Zuid-Afrika: drie geweldige weken (deel III)

In deel I las je over Kaapstad en omgeving, deel II ging over onze safari avonturen. Verder nu met deel III: over nog meer leuke plekken in Zuid-Afrika.

Swaziland
Op weg naar de oostkust van Zuid-Afrika. Dat gaat het snelste via Swaziland. Het werd een pagina stempels in je paspoort halen: stempel om Zuid-Afrika te verlaten, een om Swaziland binnen te komen en twee dagen later hetzelfde riedeltje andersom. Dat gaat bij de douane ook allemaal in een heerlijk vakantietempo, dus mocht je haast hebben: vergeet het!

Check, check, check
Check, check, check

Sinds 1 juni 2015 moet je voor minderjarige kinderen een officieel geboortecertificaat hebben. Een heel gedoe al hier in Nederland, maar alles om kinderhandel tegen te gaan. Toch heeft het ook toeristen afgeschrikt. Er waren merkbaar minder gezinnen met kinderen dit jaar vertelde een gids ons. Bij de grens was het afwachten wie je trof “Are you the natural birth parents?”  “Yes, we are.” “Oké!” en een ander ging de formulieren uitgebreid onderzoeken met onze paspoorten erbij en maakte er een hele puzzel van.
Swaziland is een stuk armer dan Zuid-Afrika. Dat merkte je direct op de weg. Geen verkeerslichten. Slechtere wegen. Veel drempels en vooral ook heel veel vee op de weg. Koeien, geiten, kippen. Ja hoor, we hebben alle tijd, we hebben immers vakantie. Stond je daar te wachten tot ze overgestoken waren terwijl je naast een bord van 80 km per uur staat. We hadden ons dus ietwat verkeken op de reisduur naar onze volgende lodge aan de rand van de Ezulwini Valley. Ook weer een prachtige accommodatie in de natuur. De volgende ochtend reden we de vallei in en hadden we voor twee uur mountainbikes gehuurd. Wat was het toch weer mooi. We fietsten tussen zebra’s, wrattenzwijnen en impala’s en zagen krokodillen. En we ontmoetten een leuk Nederlands gezin waarmee we in deze laatste vakantieweek nog wat tijd doorgebracht hebben.

Op de fiets door een prachtig landschap
Op de fiets door een prachtig landschap

Kust
We lieten Swaziland achter ons en reden Zuid-Afrika weer in. St. Lucia was de bestemming voor de komende twee nachten. De bewoonde wereld. Hier leven de Zulu’s, de grootste stam van Zuid-Afrika. Zuid-Afrikakids had voor ons een excursie geboekt waarbij de jongens gingen voetballen met Zulukinderen en we leerden wat woorden Zulu. Een kansloze exercitie, zelfs als je een talenknobbel hebt, maar wel heel leuk. We maakten een bootsafari door het Isimangaliso Wetland Park. De nijlpaarden dobberen rond in het water en de krokodillen lagen op het droge. We zagen zeker 60 nijlpaarden. Wat een beesten. Ze zien er schattig uit maar ze doden 2900 mensen per jaar in Afrika. Heel rustig vaar je ernaartoe. Super mooi om zo dichtbij te komen. De gids vertelde honderduit. Twee uur vlogen om.

Nijlpaarden, niet zo schattig als je denkt
Nijlpaarden, niet zo schattig als je denkt

Reizen en zoveel indrukken opdoen is best vermoeiend. Des te fijner was het te ontdekken dat onze volgende slaapplek aan het strand was, in Umhlnaga Rocks, zo’n 20 km ten noorden van Durban. Het was een ‘upper class’ plaatsje. Niet normaal wat een kolossale en luxe huizen daar lagen. “Wonen hier ook beroemdheden?” vroeg ik aan de eigenaresse van de lodge. “Nee alleen gewone, heel rijke, mensen!”. We brachten de middag door aan het strand. Heerlijk even relaxen en alle belevenissen laten bezinken.

Zee en strand, altijd een succes
Zee en strand, altijd een succes

Drakensbergen
De Alpen van Zuid-Afrika. Daar sloten we onze vakantie af. We hadden een eigen huisje, met uitzicht op de bergen. De kinderen ontdekten het bubbelbad. En heel veel folders van leuke excursies. Nou vooruit dan. We boekten er nog een paar bij. Ze hingen in tuigjes in boomtoppen samen met papa en voltooiden zo een heel parcours. Ik heb met ze paardgereden door een omgeving die ik niet snel meer zal vergeten. Prachtig! Ultiem geluk voelde ik om daar zo met mijn kinderen te kunnen rijden.

Heerlijk, op het paard genieten van de natuur en rust
Heerlijk, op het paard genieten van de natuur en de rust

En we gingen met een step de berg af. Eerst werden we met een gids en de steps naar boven gereden, helm op en dan 4,5 kilometer van de berg af denderen. Ivar mocht nog niet zelf (leek me ook helemaal geen goed idee) en hij mocht kiezen: bij papa of bij de gids. Gelukkig koos hij voor de gids want daardoor ging hij natuurlijk nóg veel harder, die gast daalde immers soms wel 5x per dag af en Jos kon ook optimaal genieten. Wat een stoere excursie was dat!

Dit pad was nog best breed, maar dat werd anders
Dit pad was nog best breed, maar dat werd anders
Ivar met de gids, joehoe
Ivar met de gids, joehoe

De laatste avond brak aan. We genoten nog even van de stilte en de duizenden sterren aan de hemel. De volgende ochtend stonden we een beetje weemoedig op. We maakten nog een leuke wandeling naar een waterval en ‘pools’, maar moesten daarna toch echt onze spullen pakken en terug rijden naar Johannesburg, want onze vlucht via Londen  naar huis zou die avond vertrekken. Zo kwam een einde aan drie heerlijke weken door een prachtig land. Wat een natuur. Wat een  diversiteit. Wat een super vriendelijke mensen. Zuid-Afrika, Baie dankie!

Koud, ijskoud water
Koud, ijskoud water

Wil je meer weten, of heb je vragen over een specifiek onderdeel? Laat het me weten!

10 reacties

  1. WOW Gaby, wat een belevenis en wat ben ik oprecht (niet gewoon stiekem) stinkend jaloers op jullie, maar wat gun ik jullie dergelijke reizen ook! Helemaal te gek en super geschreven. Dank je dat we mee mogen genieten!!

  2. Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt. Wij gaan in november die kant op. Mag ik vragen welke papieren je exact hebt meegenomen voor je kinderen? Ik lees tegenstrijdige dingen op internet. Wij reizen met ons zoontje en nemen een Engelse versie van de geboorte akte mee opgevraagd in de gemeente waar hij geboren is. Is dat voldoende? Of hebben jullie ook de Nederlandse versie mee genomen?

    1. Wat een heerlijk vooruitzicht Mariska! Het uittreksel was bij ons in Nederlands, Engels en nog iets, Duits of Frans dacht ik. In ieder geval in meerdere talen. Op sommige plekken zijn ze er heel streng in, andere momenten loop je zo door. Volstrekte willekeur. Wel goed regelen want ik hoorde ook van gezinnen die in Kaapstad konden omkeren. Die dachten “dat loopt zo’n vaart niet”. Engelstalig is een must. NL handig maar lijkt me minder urgent. Wellicht ontvangen jullie ook gewoon een meertalig certificaat? Mag geen kopie zijn trouwens! Veel succes met de voorbereiding en als je nog vragen hebt: mail me! Groetjes Gaby

  3. Toevallig kwam ik je naam tegen op TripAdvisor, bij de beoordeling van Timbavati. Die staat ook op ons lijstje, wij hebben namelijk geboekt voor augustus! Zo veel zin in , ook na het lezen van jouw verhalen. Nu weet ik waar ik terecht kan met vragen 🙂 Goede tip van dat geboortecertificaat…
    Emiel

    1. Heerlijk vooruitzicht! Ja op TripAdvisor heb ik van al onze slaapplekjes een review achter gelaten. Geboortecertificaat echt tijdig en goed regelen!! Kom maar op met je vragen 😉 Hoe dan ook veel voorpret gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.