Op de fiets in het buitenland

Dat wij Nederlanders allemaal leren fietsen is eigenlijk best bijzonder. We zijn in heel wat landen geweest waar dit zeker niet voor de hand ligt. Thuis hou ik er niet zo van. Wandelen vind ik leuker, maar op reis vind ik de fietsexcursies eigenlijk altijd heel succesvol. Ook met kinderen.

Ontdekken

Je ziet een stad of omgeving toch weer anders dan wanneer je een wandeling maakt of, oké ik geef het toe, ook vaker gedaan: een hop-on-hop-off-bus neemt. Met een gids stop je op plekken waar je zelf waarschijnlijk door gefietst zou zijn. Zonder gids is een goede kaart of app wel aan te bevelen. Ik was in Bangkok nooit meer uitgekomen waar ik vertrokken was. Al ligt dat ook aan mijn richtingsgevoel en oriëntatievermogen: beiden zeer slecht ontwikkeld.

Lokale bevolking

De lokale bevolking vindt het meestal heel leuk je fietsend te zien, zeker met kinderen. Twee blonde exemplaren vallen extra op en een verkeerslicht of kruising kan opeens een ontmoetingsplek worden.

fietstocht SwazilandAanbiedingen

Met kinderen is het aan te raden om op tijd, of zelfs al vanuit Nederland, een fietsexcursie te boeken. Kinderfietsen zijn lang niet altijd voldoende op voorraad als je spontaan besluit de fiets te nemen. Zonder kinderen is het gewoon kijken wat de beste aanbieding is. Meestal zijn er meerdere aanbieders en zeker met een gids kun je vaak voor een leuk prijsje de laatste plekken bezetten in een groep.

Leeftijd kinderen

Om zelf te fietsen denk ik dat je kind zo’n jaar of 7 moet zijn. De meeste kinderen kunnen dan niet alleen écht goed fietsen, ook met handremmen, maar kunnen dan vooral voldoende lang hun concentratie vasthouden. Immers, niet in alle landen is het verkeer vertrouwd met fietsers. Ook vind je vrijwel nergens zo’n fantastisch iets als fietspaden, laat staan een fietspadennetwerk. Je moet als fietser echt goed opletten. De meeste verhuurders hanteren een minimum leeftijd. Afhankelijk van de omstandigheden. In Bangkok is het immers anders fietsen dan in de Ezulwini Vallei in Swaziland, waar je alleen uit moet kijken voor zebra’s, impala’s, nijlpaarden en wrattenzwijnen.

fietstocht in Bangkok

Spijt

Vaak is het huren van fietsen bij ons een sluitpost in tijd. We maken lijstjes van de dingen die we ‘moeten’ zien en doen. Daar staat een fietsexcursie vrijwel nooit op. In Bangkok wel, we hadden zóveel goede verhalen over de fietsexcursies van Co van Kessel gehoord. Juist omdat we het iedere keer weer zo leuk vinden, of het nu Parijs, Brussel, Barcelona, Bangkok of de Ezulwini Vallei in Swaziland was, zouden we het vaker wél op dat lijstje moeten zetten. Bij deze met mezelf afgesproken!

Huur jij in het buitenland ook vaker een fiets? Wat zijn jouw ervaringen?

14 reacties

 1. Hoi Gaby!
  Leuk om weer te lezen en geloof me iedere keer komt het vakantiegevoel weer even terug! Heerlijk!!
  Wat leuk om te zien dat we dezelfde gids hebben gehad in Bangkok! En geloof me ook ik was niet terug gekomen op ons vertrekpunt?. Dat heeft zeker niet aan jou oriëntatievermogen gelegen! Succes met je Blog!!

 2. Wij hebben in Vietnam gefietst, erg leuk. je komt ook op plekken waar je als toerist niet snel zult komen. We zijn dit ook van plan in San Francisco. ben benieuwd hoe ons dat bevalt.

 3. Ons is het fietsen in Thailand (Bangkok) erg goed bevallen. Je komt op plaatsen waar je normaal niet direct zou komen. Toeval bestaat niet: kijkend naar je bijgevoegde foto zie ik dat wij dezelfde enthousiaste gids als jullie hebben gehad tijdens onze fietsexcursie georganiseerd door Co van Kessel.
  Rome schijnt per fiets ook mooi te zijn. Dat gaan we binnenkort uitproberen.

  1. Het weer moet inderdaad wel een beetje meewerken. Toch willen we het vaker doen. Je ziet zoveel meer en je ziet de omgeving anders. Tussen de tempels klinkt ook heel goed!

 4. Fietsen doen we niet vaak. Het gaat voor ons nog te snel. We maken veel foto’s onderweg. Het is praktischer voor ons lopend de omgeving te verkennen en vastleggen. Maar fietsen is wat spannender dan wandelen voor de kids.

  1. Helemaal waar. Voor jullie is de benenwagen leuker met al die prachtige plaatjes die jullie schieten. De kinderen vinden dat al gauw saai, dus voor de afwisseling is fietsen wel een succes bij ons.

 5. Ik huur niet vaak fietsen op vakantie met kinderen en zeker niet met een gids. Ik kan me Thailand herinneren waar we tussen de tempels van Sukhotai gefietst hebben (met een plattegrond als gids). En de Mekong Delta in Vietnam, waar we een meerdaags fietstocht gemaakt hebben. Dat was echt leuk trouwens! Zelf vind ik het heerlijk om een fiets te hebben op locatie, je verplaatst je toch een stuk sneller… Zoals bijvoorbeeld in Timisoara, maar die fietsen kregen we te leen van onze hosts. Nu de kinderen wat groter zijn, is het wel weer iets om te onthouden. Voor hen vast ook leuk om te doen ter afwisseling van al dat gewandeld…

  1. Ja zeker leuk op die leeftijd hoor! En wat je zegt, het is toch weer afwisselend en ze leren weer wat bijzondere dingen over die stad. En daarna kun je wel of niet nog terug naar bepaalde bezienswaardigheden. En ik vind 25 euro voor drie uur fietshuur en een Nederlands sprekende gids ook echt een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wellicht krijg je voor de jongste zelfs nog korting en/of achterop, maar dat zou je even moeten navragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.