Cuba met kinderen: onze voorbereiding

Cuba stond al jaren hoog op ons lijstje. Steeds kwam het niet goed uit, of lieten we andere bestemmingen voorgaan. Drie weken gaan wil zeggen dat we gebonden zijn aan de zomervakantie. Maar in onze zomer start ook het orkaanseizoen in die regio en is het er warm en vochtig. Daarnaast zijn de tickets behoorlijk duurder dan naar bijvoorbeeld een land in Azië. Dus schoven we het steeds vooruit. Tot het najaar van 2015. De VS zocht toenadering tot Cuba en we wisten dat als we het ‘huidige’ Cuba wilden zien, we alle mitsen en maren overboord moesten gooien. Toen op een dag Air Berlin ook nog aankondigde vanaf mei 2016 rechtstreeks vanaf ‘onze’ luchthaven Düsseldorf naar Havana te vliegen en daar even een ‘actietarief’ tegenaan gooide, konden we er niet meer omheen en hebben we dezelfde avond nog de knoop doorgehakt. 


vliegrouteReisplan

En dus kon het kiezen beginnen. Wat willen we zien? Wat is haalbaar binnen drie weken, met kinderen? We besloten te kijken naar wat de verschillende reisaanbieders adviseerden op hun websites. Daarbij zat ook weer Riksja Travel, de organisatie waarmee we ook naar Zuid-Afrika en Thailand reisden. Twee uitstekende ervaringen. We namen contact op met Cuba Online (hun Cuba tak) en direct was weer dat goede gevoel daar.
Een jaar eerder was een zakelijke relatie met haar man en kinderen in dezelfde leeftijd als de onze nu ook met Cuba Online naar Cuba gegaan. Dat reisplan werd onze basis. Wat goed is, moet je immers goed laten. De route en excursies waren daardoor relatief snel bepaald. Boeken maar!

Cuba is communistisch en daarom loopt je aanvraag via de staat. Binnen zes weken na je boeking verneem je of het lukt, kan en mag. Ondertussen kon Jos alvast een nieuw paspoort aanvragen en snel na het akkoord uit Cuba ontvingen we ook de documenten voor het visum. Het ging eindelijk gebeuren. Hier hadden we zo lang naar uitgekeken.

landschap Cuba
Spaanse les

Omdat we ook in casa particulares (bij mensen thuis, een soort B&B) verbleven en er in Cuba nog niet heel veel Engels gesproken wordt, ben ik toch maar eens op zoek gegaan naar een cursus Spaans. Snel een standaard taalcursus besteld, maar na een paar weken kwam ik er achter dat het dit niet voor me was. Te veel details, geen motiverende begeleiding en onvoldoende vaart erin. Ik heb weinig uren over in een week dus het moest wel efficiënt. Dat was dit niet.
Ik had  al eens gelezen dat Debby van Bohemiandreams via Skype Spaanse les geeft. Mooi! Haar gemaild en gebeld en aangegeven dat ik alleen dat wilde leren, waar ik écht iets aan zou hebben. En dat mijn werkwoordvervoegingen niet perfect hoeven te zijn. Dan klinkt het maar als Indianen Spaans. Ik wilde me kunnen redden en gewoon wat losse, luchtige conversaties aangaan. Debby begreep het direct en ging aan de slag met een maatwerkcursus. Het voldeed helemaal. Dit was wat ik nodig had. In het vliegtuig ook nog maar even wat gestudeerd en in m’n rugzak zat tevens mijn good old “Hoe en wat in het Spaans” boekje. Best spannend hoe ver mij dit alles zou brengen in de gesprekken.

Informatie vergaren

Verder las ik veel over Cuba. Reisverslagen, blogs en boeken. De rode lijn was duidelijk: soms haat je Cuba, vaak hou je ervan maar je vindt het pas echt geweldig als je je aan het land kunt overgeven. Oké, dat werd ons motto!
Een maand voor vertrek organiseerde Riksja een online seminar. Super handig! Veel vragen werden beantwoord en je kreeg meer gevoel bij je reis, de do’s and don’ts. Ook de kinderen keken mee. Zo waren zij net zo goed voorbereid op wat er zou gaan komen. Nora had zelfs een aftelkalender geknutseld. We waren er klaar voor. En toen de schoolvakantie begon konden we eindelijk vertrekken.

Aftelkalender Nora

Op naar Cuba!

4 reacties

  1. Zeer goede voorbereiding voor een reis. Je begrijpt een land veel beter met een goede voorbereiding vooraf.
    Ben benieuwd naar jullie avonturen daar.

    Groetjes, Hue

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.