De wereld aan je voeten in het BloteVoetenPark

Van het laatste weekend in maart tot en met het laatste weekend van oktober kun je in Brunssum (Zuid-Limburg) het BloteVoetenPark bezoeken. Ik was er met dochter Nora (11) begin september 2016. Een mooie zonnige dag, dus prachtig weer voor een bijzondere wandeling. Het BloteVoetenPark is voor jong en oud. Volwassen betalen € 6,50 en kinderen € 3,50. Je hoeft niet te reserveren, maar als je vroeg komt is het nog niet zo druk en kun je, net als wij, in alle rust genieten van de vier kilometer lange wandeling door de natuur. 

DennenappelsPijnlijk of toch lekker

Nadat je entree hebt betaald kun je je schoenen in de opbergvakken stoppen en je tas in de kluis (€ 5,00 borg) bewaren of je neemt een rugzak mee. Je handen vrij hebben is namelijk wel fijn. Het is soms best een avontuurlijke en uitdagende trip waarbij je beide handen wilt gebruiken voor evenwicht of steun. Je loopt over verschillende ondergronden en er zijn onderweg heel wat leuke hindernissen, spelletjes, filosofische spreuken en plekjes om tot rust en bezinning te komen.  In het begin vond ik het lopen een nogal pijnlijke aangelegenheid. Die eerste stenen bakken was ik zo weer uit. Dat is touwens wel mooi gemaakt, je kunt alles proberen maar als het niet fijn is, of zelfs pijn doet, dan kun je naast het parcours gewoon doorlopen. Hetzelfde geldt voor de hindernissen. Niets moet, alles mag. Je voeten worden gevoed met 100% natuurlijke prikkels. Best bijzonder. Het was eigenlijk net een voetmassage van anderhalf uur.

modder
natte voetenVoorkeuren

Ieder heeft zo zijn voorkeuren. Dat bleek ook tijdens deze wandeling. Ik vond de houtsnipper-, bamboe-, en modderpaden fijn. Nora kon heel goed ook over de kiezelsteentjes en het grovere werk lopen. Het modderpad vond zij minder prettig omdat je niet voelde hoe diep dat ging. Bij de grote vijver zijn twee hindernisbanen gemaakt. Alleen geschikt als je over een goed evenwicht beschikt! En als je reservekleding bij je hebt want de vijver is 1.20m diep. Voor de kinderen is dan ook de eis dat ze daar pas mogen klimmen als ze kunnen zwemmen. Verder waren er leuke laantjes: het liefdeslaantje en de spreukenlaan. De namen spreken voor zich. Het zet je aan het denken. Na afloop konden we onze benen en voeten schoonmaken in de waterbakken met afwasborstels. Dat was hard nodig. Het was flink schrobben om weer ‘schoon’ te worden. Vergeet niet een handdoek mee te nemen.

bamboe
spreukenHoreca

Bij de start/finish is de mogelijkheid om naar het toilet te gaan en iets te eten en drinken te kopen. De keuze is niet heel uitgebreid, maar een tosti of poffertjes hebben ze en het smaakte prima. Het personeel is heel vriendelijk en neemt voor iedereen de tijd om de route en attentiepunten goed uit te leggen. Je ontvangt ook een kaartje waar je tijdens je wandeling op kunt zien wat er nog allemaal gaat komen, maar de route spreekt voor zich. Verdwalen is onmogelijk.

natuurDresscode

Wij vinden het BloteVoetenPark absoluut een aanrader om op een droge dag te bezoeken! Ook al zijn ze onder alle weersomstandigheden geopend en zijn er schuilhutten. Bij mooi weer is het zoveel mooier.  O ja, ze hebben wel een dresscode…. Normaal hou ik er niet zo van. Maar deze kon er mee door: blote voeten!

poetsen

12 reacties

 1. Prachtige foto’s. Lijkt het me heel leuk om een keer te doen.
  Als kind liep ik vaak op blote voeten. Dat kan ik nu waarschijnlijk niet meer tegen. Ik voelde elke kleine steen als ze in mijn schoen terecht kwam.
  Wel mooie ervaring.

  Groetjes, Hue

 2. Heel herkenbaar zo’n blotevoetenpad.Meestal proberen we ee iedere vakantie wel eentje te lopen.In Duitsland hebben we tot nog toe de mooiste gevonden.Maar deze in Brunssum hebben we nog niet gehad.Maar als ik het verslag lees, moeten we toch maar eens een datum prikken.Erg leuk lijkt ons.

 3. Ik heb het idee dat er steeds meer blotevoetenpaden bij komen in Nederland en België. Echt super. Onze kids gaan dit ook geweldig vinden. Ze zijn nu bijna 4 en net 2 en tot nu toe nog niet uitgeprobeerd, maar daar gaat komende tijd zeker verandering in komen.

  1. Ja echt doen met ze. Zo grappig dat de kinderen andere ondergronden leuk/fijn vinden dan volwassenen. Sindsdien loop ik thuis trouwens ook wat vaker op blote voeten. Bevalt prima!

  1. Leuk! Maar als je dan tóch naar het Zuiden komt, maak er dan een (lang) weekend van, ik kan je nog heel veel meer moois laten zien en beleven. Of, als je dat liever zonder mij doet, heb ik in ieder geval de tips voor je 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.