Thailand: drie weken genieten! Deel II

In de zomervakantie van 2014 reisden we drie weken door Thailand. Een heerlijke vakantie die ik niet in één blogpost wil en kan delen. Deel II gaat over: onze tuktuk tempeltour, de stad Chiang Mai, onze kookworkshop en de Mahout training. Deel I gemist? Kijk dan hier: Thailand I.

Tuk tuk tempeltour

Een hele ‘foute’ tuktuk met chauffeur haalde ons op in Ayutthaya. Hij was behoorlijk gepimpt en leek totaal niet op de tuktuks in Bangkok.
Boxen erin, harde muziek, alles erop en eraan. De gids reed ons in dit vervoermiddel langs de vele, vele tempels. Iedere keer een stop, korte uitleg, waarna we zelf de locatie konden bezichtigen en weer verder. De kinderen hadden er na een stop of vijf wel genoeg van. Wij niet veel later. Het was gewoon te veel, te warm en allemaal even prachtig maar je ziet het gewoon niet meer. Iedere plek was bijzonder met z’n eigen verhaal en we hadden het niet willen missen, maar snapten dat het zwembad aan prioriteit begon te winnen voor Nora en Ivar.

Nachttrein

Op naar het noorden. Naar Chiang Mai. We vertrokken ’s avonds vanuit Ayutthaya met de nachttrein. Het wordt omschreven als een tocht tussen de locals. Nou we hebben amper locals gezien. Het waren allemaal toeristen en vooral veel Nederlanders. Zo kwamen we in onze slaapcoupé en hoorden we: “Hé, hallo, Jos Stemkens is het toch?” Bleek het iemand te zijn waar Jos in het verleden vaker zakelijk contact mee had. Gelukkig hele aardige mensen. We settelden ons in onze bedjes. Die waren schoon en groot genoeg. De kinderen boven, wij beneden. Slapen kon ik niet. Het gewiebel van de trein en vooral het continue weer stoppen en toeteren bij ieder dorpje… gek werd ik er van. Wat kan een nacht dan lang zijn. Lang leve mijn e-reader!
IMG_0124

Chiang Mai

Gelukkig sliep de rest van het gezin beter. We kregen ontbijt en verzamelden onze spullen. De bedden werden weer tot zitbanken getransformeerd en niet veel later kwamen we aan in Chiang Mai, de tweede stad van Thailand. Je hebt niet echt het idee dat het een stad is. Het is er lang niet zo druk als in Bangkok bijvoorbeeld. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Ons hotel was sfeervol, allemaal kamers rondom een tuin met een lekker zwembad in het midden. Een paar straten verder aten we heerlijk in een lokaal tentje waar de eigenaar direct kwam vragen of hij foto’s mocht maken en deze op FB mocht plaatsen. Was hij net mee begonnen en hij vond het zo leuk met onze kinderen. Nou vooruit dan. We betaalden voor 3 maaltijden (dat was meestal voldoende voor ons vieren) en 4 frisdranken omgerekend €5,00 (totaal!). De avondmarkt was enorm en gelukkig hadden we het advies: ga op tijd, opgevolgd. Jemig wat was het er druk later op de avond!
IMG_0154

Parasolletjes

De volgende ochtend werden we vroeg opgehaald om over een bochtige weg naar de heilige Doi Suthep tempel te rijden, boven op een berg. Je kon ver over Chiang Mai kijken en de tempel was prachtig. Vervolgens reden we naar een fabriek waar we zagen hoe de typische Thaise parasolletjes gemaakt worden. Wij maakten er zelf ook een. Dat viel nog niet mee en we hadden heel wat bekijks van andere toeristen. Nu nog die dingen onbeschadigd in Nederland zien te krijgen.

IMG_0194

Koken

We houden alle vier van lekker eten en ook het koken zelf vinden we geen straf. Het voorstel om samen een kookcursus te volgen vonden we dan ook geweldig. Eerst dachten we dat Ivar het niet lang vol zou houden en dus ging de Nintendo mee maar nee hoor, hij moest en zou gewoon mee doen. Top! Ivar en Jos vormden een duo en Nora en ik. We kozen ieder andere gerechten zodat we het meeste rendement van onze cursus hadden. Met een boodschappenlijstje en mandje liepen we naar de lokale markt voor het halen van de ingrediënten. Die markten bezoeken zijn al een feest op zich! Wat een kleuren en geuren. Bij terugkomst handen wassen, schort en hoofddoek om en beginnen. Na ieder gerecht kwamen we weer bij elkaar om het gezamenlijk op te eten. Verrukkelijk! Het kookboekje met onze eigen aantekeningen en gastenlijst (Nederlanders, Duitsers en Israëli) kregen we mee naar huis als aandenken.

NY en Thailand 482
NY en Thailand 493

Olifanten

Chiang Mai is ook bekend om de olifantenexcursies. Het is al jaren een discussie. Moet het verboden worden? Is het dierenmishandeling? Wat gebeurt er als toeristen niet meer gaan? Wij vonden het ook lastig. Aan de ene kant wil je het zien maar aan de andere kant wil ik dat niet als daar dierenmishandeling mee gepaard gaat. Uiteindelijk hebben we besloten dat we het toch gingen doen: een Mahout (olifantenverzorger) training. We kregen uitleg over het verzorgen van de olifanten, hoe ze leefden, dat het niet zielig was (niet geheel objectief natuurlijk) en toen was het tijd om onze kleding aan te trekken. Op naar de olifanten. Poeh, toch iets groter dan een paard. Je leert de commando’s en we mochten er één voor één op. Nora en Jos durfden. Ivar en ik vonden kijken ook leuk. Daarna maakten we wel nog een korte tocht door de jungle met z’n allen op één olifant en toen was het tijd om samen met de olifant in de rivier een bad te nemen en de olifant schoon te schrobben. Dát vond ik dan wél weer leuk om te doen. We hebben er geen spijt van gehad dat we dit gedaan hebben. Het voelde goed, de dieren zagen er goed uit en we hebben geen misstanden kunnen bespeuren.

IMG_0340

We verlaten Chiang Mai en vliegen met Air Asia naar Bangkok om daar per slaaptrein (daar gaan we weer) naar Surat Thani te reizen. Op naar het regenwoud! Hoe het daar was? Dat lees je binnenkort in Thailand deel III!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.