Souvenirs: tussen kunst en kitsch

Er is wat aan prullaria te koop in de wereld. Toch brengen we altijd wel iets mee uit een land. In ieder geval een mok. Daar zijn we mee begonnen tijdens onze eerste, gezamenlijke, ‘verre reis’ naar Canada, in 2000. Daarna braaf volgehouden met een kleine storing vorig jaar. In Thailand vonden we nergens een mok met Thailand erop. Of we hebben niet goed genoeg gekeken. Meestal is zo’n mok iets waar we de laatste dag naar op zoek gaan. In een land als Thailand verwacht je het eenvoudig te kunnen toevoegen aan je verzameling, maar dat bleek dus een tegenvaller.

Afbeelding

Op de mok moet de naam van de bestemming staan en bij voorkeur nog een tekening of afbeelding. Het is niet zo dat we ze vervolgens thuis ergens in een kast neer zetten. Nee, we gebruiken ze gewoon. Met alle risico’s van dien. Kapot vallen bijvoorbeeld (afkloppen, so far so good), maar ook de afwasmachine kan schadelijk zijn hebben we wel gemerkt.

IMG_1507

Magneetjes

Veel mensen brengen een magneetje mee van hun reis. Dat doen wij ook maar dan voor mijn moeder die daarvoor meer dan voldoende plaats heeft op haar Amerikaanse koelkast. De kinderen krijgen meestal een T-Shirt (altijd handig voor de gymles of om buiten te spelen) en voor onszelf brengen we vaak wat uit de categorie ‘eten en drinken’ mee. Rum, wijn, olijfolie, pasta, curry, kruiden. Blijkt het thuis toch net wat anders te smaken….

Tafel

In Jordanië kochten we bij de Queen Noor Foundation een mooie tafel met mozaïek blad. “Ja ook geschikt voor buiten”. De verscheping werd betaald maar wij hadden even niet gedacht aan de invoerrechten. Ahum… en toen bleek dat de tafel het ‘buiten in Nederland’, toch niet zo fijn vond, baalden we wel van deze actie. Het was zo’n fantastische reis, zo’n goed doel, zo’n mooie tafel en dan ben je toch een beetje verblind blijkbaar waardoor goed nadenken geen prioriteit heeft gehad.

Wandkleed

Toch hebben we meer “grotere” items uit het buitenland meegenomen. Aan de wand naast de trap hangt een kleed uit Peru en in de zomer liggen we in een hangmat uit Australië…. zo blijven de reizen ook thuis zichtbaar aanwezig.

En jij? Breng jij souvenirs mee?

P.S. Kom je in Thailand en je ziet een mok? Breng hem alsjeblieft voor ons mee!!!

IMG_1508

8 reacties

 1. He Gaby,

  het lag niet aan jullie hoor… die mok in Thailand is echt niet te vinden.
  Wel van die koelhouders voor blikjes en zo, maar een mok heb ik niet kunnen vinden voor jullie… helaas …

  Greetz

 2. Ja, ik drink regelmatig uit jullie “vere landen” mokken. Als ik ze in de kast zie staan ga ik kiezen welke “reis” ik eens zal maken alvorens de betreffende mok te pakken.

  Thailandse mok is op te lossen door een eigen foto van Thailand op een mok te zetten (Hema, Kruidvat, Albelli?) en dan heb je toch een “eigen” meegebrachte mok!

 3. Heel herkenbaar. We nemen van alles en nog wat mee van onze reizen. Het kan zijn iets dat we daar hebben gekocht of gevonden. Een batikdoek, sierraden, T-shirts en/of petten. Schelpen, (lava)stenen, versteende hout enz….wel dingen die in de koffers of auto passen. Leuk om een tastbare herinnering van je vakantie bestemming in huis te hebben.

 4. Check! Jazeker nemen ook wij voldoende souvenirs mee van onze vakanties/reizen. Of het nu een paar aardewerk schaaltjes zijn van een lokale kunstenaar uit een Frans dorpje, of een fruitschaal (doorsnede ca 40 – 45 cm.) van kauri hout uit New Zeeland, het gaat allemaal mee naar Nederland. In New York hebben we met het geld dat we kregen op ons huwelijksfeest zelfs een schilderij gekocht. Alle dingen hangen of staan in huis en doet ons weer vaak terugdenken aan de fijne tijd die we hebben doorgebracht waar ook ter wereld….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *