Kasteel Aldenghoor: slapen als een prins of prinses en meer…

Nog zo’n pareltje in onze regio Midden-Limburg: Kasteel Aldenghoor. Een prachtig kasteel in Haelen. Ik kwam er als kind al vaak. Afspreken met vrienden en later op stap in de buurt. Maar nooit binnen. Het had iets magisch en spannends. En nu is het open voor publiek én kun je er heel veel meer dan alleen binnen kijken…slapen bijvoorbeeld!

Voordeur Kasteel Aldenghoor
Historie

Het kasteel stamt waarschijnlijk uit de 12e eeuw. Het werd bewoond door een zevental adellijke geslachten. Eigenlijk was het eerst een huis en dat werd steeds verder uitgebreid tot kasteel. Inclusief de grachten en wallen. Er kwam keer op keer iets bij: de woonvleugels werden opgetrokken rond 1600 en sinds 1750 heeft het kasteel een toegangspoort. Het ziet er fantastisch uit. Trek gemakkelijke stappers aan, want de grindpaden en stenen op de binnenplaats, matchen niet met hakken schoenen. Bovendien zijn niet alle vloeren en traptreden even recht. Gelukkig maar, want je bent immers te gast op een oud kasteel!

Even binnen kijken

Van buiten is Kasteel Aldenghoor al prachtig, maar natuurlijk wil je ook binnen kijken. En dat kan sinds kort. Je moet wel vooraf even een rondleiding reserveren want er zijn geen vaste openingstijden. Het kasteel is nog precies zoals de laatste bewoonster er gewoond heeft. Dat maakte het voor mij extra bijzonder. De foto’s staan gewoon nog op de piano. Tijdens de rondleiding leer je meer over de geschiedenis van het kasteel, de bijzondere schilderijen, de inrichting en de omgeving.

Blauwe kamer Kasteel Aldenghoor

Hapje eten in de brasserie

De brasserie is gevestigd in de bijgebouwen van het kasteel en ziet er gezellig uit. Al is het natuurlijk nog leuker als je bij goed weer buiten op het terras kunt zitten met je blik gericht op de voordeur van Kasteel Aldenghoor. Ik was er tijdens lunchtijd en werd aangenaam verrast. Een gevarieerde menukaart, afgestemd op het seizoen. Lastig kiezen weer. De courgettesoep met gerookte zalm was voortreffelijk. Net als de tosti met pesto, bacon en tomaat. De salade met scampi’s van mijn vriendin zag er ook top uit. Lekker wit huiswijntje erbij en klaar. Niks meer aan doen. Echt heerlijk geluncht. En de leuke en vlotte bediening maakte het helemaal af.

Bijgebouwen Kasteel Aldenghoor

Brasserie Aldenghoor

 

Partytime!

Op het moment van ons bezoek (begin april 2017) werd er volop gewerkt aan de feestzaal. Maar dat het prachtig wordt, dat was nu al goed zichtbaar. Een modern geheel, met het karakter van vroeger.
Je kunt er, zodra het klaar is, met zo’n 175 gasten terecht.
Niet alleen voor een feestje trouwens. Ook voor koffietafels en zakelijke bijeenkomsten kun je aankloppen bij Kasteel Aldenghoor. De kok van de brasserie zorgt tevens voor de catering. Goed geregeld.

Sweet dreams

In de bijgebouwen van het kasteel is een B&B gevestigd met kamers, een suite en een appartement. Allemaal zodanig ingericht dat je je echt even van adel voelt. Mooie bedden, aangrenzende badkamer en uitzicht op de binnenplaats of de kasteelgracht. Nostalgisch, maar natuurlijk van alle gemakken voorzien. Aan de familiekamer wordt nog gewerkt. Eigenaresse Vera heeft zelf drie kinderen, dus als iemand weet welke wensen je als ouders hebt… Dat komt dus helemaal goed!

Slapen als prins of prinses

Dineren

Naast Kasteel Aldenghoor ligt restaurant De Vogelmolen. Een begrip in onze regio en ook al zo’n bijzonder gebouw, een oude watermolen. Ze zijn een mooie samenwerking aangegaan om het verblijf op het kasteel nog completer te maken. Dineren kun je dus daar. Handig, lekker je wijntjes drinken tijdens het diner en daarna een paar passen door het park om weer terug op je kamer te komen.

Bij ieder kasteel hoort een kapel

Op het terrein ligt ook een kapelletje. Ooit gebouwd omdat de toenmalige bewoner vond dat ieder kasteel een kapel hoort te hebben…Goed idee als ik het zo zie! Heel sfeervol en geschikt voor doopvieringen en binnenkort ook om te trouwen. Beter kun je het toch niet hebben: trouwen, feesten én slapen als een prins en prinses op één locatie?

Kapel Kasteel Aldenghoor

De kasteeltuin

Je auto parkeer je eigenlijk in de kasteeltuin, die verder ook toegankelijk is voor bezoekers. Bewonder de enorme sequoia boom waarvan men zegt dat het de oudste boom van Limburg is. En wandel over het pad der bezinning. De bruggetjes, de vijver, de paden en weilanden maken het een paradijs voor kinderen. En het is een mooie plek voor een bijzondere fotorapportage. Zwaaiend op het bordes uitkijkend over de tuin, of vanuit de tuin met het kasteel op de achtergrond. En er zijn nog veel originelere plekjes.

Omgeving van Kasteel Aldenghoor

Het dorp Haelen is een prima uitvalsbasis voor vele activiteiten. Je bent zo in de stad Roermond om te shoppen of te genieten van alle watersportmogelijkheden.
Natuurgebied Leudal is om de hoek voor het maken van heerlijke wandelingen. Het witte stadje Thorn is slechts een kwartiertje rijden. Wil je toch liever het mooie Limburg verlaten en de grens over? Rij dan naar België of Duitsland, met de auto op nog geen half uur. Voor de kinderen zijn er binnenspeeltuinen, e-village, kun je geocachen en zijn er volop buitenspeelgelegenheden in de directe omgeving. Neem een extra tas reservekleding mee!

Aantrekkingskracht van kastelen

Ik vind kastelen altijd al leuk. Als klein meisje droomde ik over wonen in een kasteel. Dat is (tot nu toe) nooit gelukt. Ook in het dorp waar ik toen woonde hadden we een kasteel, en dat werd net als Kasteel Aldenghoor in die tijd bewoond. Op de kasteelvijver gingen we schaatsen en soms was er een speurtocht of mochten we met Pasen eieren zoeken in en rond de tuinen. Het had iets spannends. Eén keer ben ik er binnen geweest, met een rondleiding. En toen vond ik het toch een beetje tegen vallen. Niks geen gouden klinken….

Verbindingsgang

Trouwen

Toen we onze bruiloft planden was het zeker geen eis van mij dat het grote moment op een kasteel moest zijn. We zochten een mooie locatie, die beschikbaar was op de datum die wij voor ogen hadden en het bleek een match: Kasteel Groot Buggenum in Grathem. Toch even dat prinsessengevoel dus.

Kasteel De Keverberg Kessel

Niet alleen Kasteel Aldenghoor heeft een andere functie gekregen. Ik schreef al eerder over Kasteel De Keverberg. Een prachtige combinatie van historie en moderne architectuur en invulling.
Je zou er een toer van kunnen maken. Want je rijdt van Kasteel Aldenghoor in een kwartier naar Kasteel De Keverberg of Kasteel Groot Buggenum. En vice versa. Leuk hoor!

Behouden historische gebouwen

Je ziet in veel dorpen de oude kernen verdwijnen. Panden worden gesloopt en er worden nieuwe appartementencomplexen neergezet. Vaak geen verbetering, maar smaken verschillen. Gelukkig zie je dat het met kastelen anders gaat. Die worden niet zomaar gesloopt en steeds vaker is er een andere, passende invulling voor te vinden. En daar ben ik blij om. De meisjes van tegenwoordig willen toch zeker ook nog steeds prinsesjes zijn soms?

Wil je ook een nachtje slapen in een kasteel en je een prins of prinses voelen? Reserveer dan je kamer bij Kasteel Aldenghoor via hun website.

Veel plezier!

Ramen en luiken

7 reacties

 1. In het verleden zo vaak een lunch of een diner gehad bij De Vogelmolen en altijd even goed. Net dat tikje extra maakte dat we er toch weer naar toe gingen.
  Het kasteel was toen nog “dicht” en dat heb ik altijd erg jammer gevonden.
  Fijn dat het nu voor publiek open is! Leuk verhaal en goed advies!
  Midden Limburg is een prima regio om veel ontdekkingen te doen!

 2. Ik ben gek op kastelen! Jammergenoeg moet ik het nu vooral met een rolstoel doen en dat is niet zo’n goede combi met kastelen. Dus als je nog een tip hebt voor rolstoeltoegankelijke kastelen, hou ik me aanbevolen!

 3. Nice!! Ken je de hotelketen “paradores” in Spanje? Zij hebben hotels in kloosters, paleizen en kastelen- een collega van me is helemaal enthousiast. Volgens mij is dit ook wel iets voor jullie 🙂

 4. Wel vroeger gegeten bij de Vogelmolen, leuk dat je nu ook het kasteel mag gaan bewonderen.

  De Keverberg is de moeite waard om te gaan bezichtigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.