Roermond, veelzijdige stad midden in Limburg

Op veler verzoek een blog over Roermond. Het viel nog niet mee kort en bondig te schrijven  over een stad waar je zóveel mee hebt.
Het is namelijk MIJN stad. Ik ben er geboren. Heb er gewoond. Mijn familie, zowel aan vaders als moeders kant, woonde daar (of nog). Mijn kinderen zijn er geboren. En keer op keer als ik vanuit mijn huidige woonplaats over de Maasbrug naar Roermond rijd voel ik me weer ‘thuis’. Lastig te beschrijven. Het is een gevoel. Ik laat het je graag zelf ervaren:

Carillon stadhuis
Carillon stadhuis

Winkelen

Roermond timmert flink aan de weg als winkelstad. Al eerder verkozen tot ‘Beste Binnenstad 2009-2011’ en nog steeds is dat een speerpunt. In de mooie monumentale panden in de binnenstad vind je leuke boetiekjes en de reguliere ketens. Daarnaast is er het bekende ‘Designer Outlet Roermond’ dat jaarlijks meer dan vijf miljoen modebewuste koopjesjagers trekt. Je loopt via een tunnel snel en eenvoudig van en naar de binnenstad. Verder vind je er het ‘Retail Park Roermond’ en de ‘Huis- en Tuinboulevard’. Alles is het hele jaar door iedere zondag geopend. Er is volop parkeergelegenheid, maar hou wél rekening met “Duitse dagen”. Hebben onze Oosterburen een vrije dag? Dan bezoeken zij massaal Roermond. Niet de beste dag dan voor een eerste kennismaking!

Bourgondisch Limburg

Natuurlijk proef je ook in Midden-Limburg het bourgondische leven. Of het nu op een van de sfeervolle pleinen in het centrum (de Markt, het Munsterplein of het Stationsplein) is, waar je op de diverse terrassen kunt genieten, of aan de Roerkade met de vele cafés en restaurants. Voldoende variatie!

Voorstad Sint Jacob
Voorstad Sint Jacob

Cultuur

Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad. In het centrum vind je veel historische (kerk)gebouwen. Die zijn frequent te bezichtigen. Echt de moeite waard, ook als je niet katholiek bent! Daarnaast is Roermond  de geboortestad van Pierre Cuypers, volgens velen de belangrijkste Nederlandse architect uit de 19e eeuw. Wereldberoemd zijn het Amsterdamse Centraal Station, het Rijksmuseum en Kasteel de Haar. Het Stedelijk Museum Roermond, gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van Cuypers werd in oktober 2011 omgedoopt tot het nieuwe Roermondse museum: het Cuypershuis. Tijdens de verschillende stadswandelingen wordt veel aandacht besteed aan alle historische gebouwen en natuurlijk aan Pierre Cuypers.

Cuypershuis
Cuypershuis

Watersport

Je kunt voor natuur en water ook terecht in Roermond. De Maasplassen, die om en in Roermond liggen, vormen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Ruim 3000 ha. Liever iets anders actiefs ondernemen? Roermond is een zeer goed vertrekpunt voor een wandeling, fietstocht of paardrijtocht door bijvoorbeeld het Nationaal Park De Meinweg, het Swalmdal, het Leudal (de koffie staat bij ons klaar!) en het Roerdal.

Evenementen en activiteiten

Er wordt zoveel georganiseerd aan evenementen en tentoonstellingen dat het goed is voor je bezoek te kijken op de website van de gemeente, of de pagina van de VVV Midden-Limburg.

Roerkade
Roerkade

Kinderen

Natuurlijk is er ook voldoende te doen voor de kinderen. Spelen in de speeltuin, zwemmen, karten of gewoon lekker naar de bioscoop of een potje indoor midgetgolf spelen. Ook leuk: ontdek samen met ze de kastelen, molens, kerken en andere monumenten en ga varen op de Maasplassen!

Overnachten

Wat wil je? B&B? Camping? Bungalowpark? Vakantiewoning? Groepsaccommodatie? Hotel? Kasteel? Het is er! Eens wat anders? Je kunt slapen in de voormalige stadsgevangenis, nu ‘Hotel Het Arresthuis’. Slapen in een cel te spannend? Dan bezoek je Het Arresthuis voor een rondleiding van een half uur of een high tea, heerlijke lunch of uitgebreid diner.

Kasteeltje Hattem
Kasteeltje Hattem

Wil je nog meer weten? Ik hoor het graag! Ben je in Roermond geweest en wil je nog punten toevoegen? Laat een reactie achter zodat ook andere bezoekers daar iets aan hebben!

Alle foto’s zijn gemaakt door: Henri Gubbels. Te volgen via Instagram. Dank Henri, ik vind ze prachtig!

6 reacties

 1. Hey Gaby,

  Dank je voor je inspiratie!
  Ik ga as vrijdag, samen met mijn moeder, een dagje naar je geboortestad. Ben erg benieuwd!
  Als ik nog tips heb, dan laat ik het weten.

  Grt,
  Wendy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.