8x bijzondere kastelen in Europa. Leuk met kinderen!

Kastelen, ze hebben een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. Op jong en oud. De bloggers van Expeditie Kids Enzo verzamelden 8 bijzondere kastelen in Europa: 

Wij (Nanda van Wandernan, Michal van Reiswijzer Kids&Co, Annemarie van Is het nog Ver? en ikzelf) zijn dus allemaal fan van het bezoeken van bijzondere kastelen in Europa. Als uitstapje tijdens een vakantie of echt als doelbewuste bestemming. Met of zonder kinderen. We weten eigenlijk niet goed waarom. Komt het omdat we stiekem allemaal een prinsesje of gravin willen zijn? Of is het de historie die ons boeit? Eigenlijk maakt het niet uit, we merken dat we dat enthousiasme met meer mensen delen. Van verschillende generaties.

De favoriete kastelen van Annemarie liggen buiten Nederland. Reis mee naar Slovenië en Wales:

Bjizondere kastelen in Europa Predjama
Kasteel Predjama

Kasteel Predjama in Slovenië

Ben je in Slovenië (of Istrië) op vakantie en wil je een bijzonder kasteel zien? Ga dan naar Kasteel Predjama bij de plaats Postojna in Slovenië. Dit meer dan 700 jaar oude kasteel wordt een ‘grotburcht’ genoemd, omdat het voor de ingang van een grot is gebouwd. Het is half kasteel, half grot en daardoor anders dan andere kastelen. Niet alleen de buitenkant is spectaculair, ook de binnenkant is bijzonder. Bij de entreeprijs is een audiotour inbegrepen, voor een toelichting bij alle vertrekken die je in het kasteel en de achterliggende grot kunt bekijken.

Harlech Castle in Wales

Aan kastelen geen gebrek in Wales! Tijdens onze zomervakantie een paar jaar geleden bezochten wij Harlech Castle, aan de kust in het noorden van Wales. Dit middeleeuwse kasteel stamt uit de 13e eeuw en werd gebouwd in opdracht van koning Edward I. De buitenkant en de torens van het kasteel zijn nog redelijk in tact. Een van de torens kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over de zee en de kust.

bijzondere kastelen in Europa Harlech
Harlech Castle

Nanda was in Sintra, in het midden van Portugal. Gelegen in een bosrijke omgeving met veel paleizen. En met een kasteel op zo’n 3,5 kilometer van het historische centrum van Sintra.

Castelo dos Mauros in Sintra

Hoog gelegen op een heuvel. Daardoor heb je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht op de stad Sintra. Castelo dos Mauros is in de 8e eeuw door de Moren gebouwd. Een flinke sprong in de geschiedenis dus. 450 meter stenen muren, zoals je ze vroeger tekende met van die kartels, rond het kasteel. En binnen de muren zie je een ingestorte kerk. Zin om het nog hogerop te zoeken? Je kunt nog 500 treden naar boven, naar de Torre Real. Een van de vijf torens van het complex. Het Castelo dos Mauros staat, samen met de omgeving van Sintra, sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Michal maakte tijdens haar vakantie een eigen ‘Dag van het kasteel’. In de Eifel, Duitsland. Met vier kinderen. En dan is twee kastelen op een dag bezoeken al heel wat. Zeker als het ook nog druilerig weer is.

Kasteel de Kasselburg in Pelm

Een kasteel met een speeltuin, kinderboerderij, vogeltuin (met af en toe een vogelshow) en een restaurant waar je frietjes kunt krijgen. Als dat alles tezamen geen succes is? Maar ook het kasteel zelf is zeer de moeite waard. Of wat daarvan over is. Het grootste gedeelte is namelijk vervallen. Behalve de oude vestigingstoren, via een wenteltrap beklim je deze toren en heb je vanaf 37 meter een mooi uitzicht. Oké als het weer een beetje meewerkt natuurlijk. In de omgeving van het Kasteel de Kasselburg leeft een roedel wolven. Een spannende toevoeging voor de vele stoere verhalen!

Kasteel de Kasselburg

Manderscheider Burgen in Manderscheid

Niet echt een compleet kasteel, maar burchten. Veel trappen, muren, gangen en vervallen gebouwen. Je kunt er fantastisch verstoppertje spelen. Het lijkt wel een doolhof. En ook hier een donjon die je kunt beklimmen. Vanuit de toren zie je de andere ruïne waar je naartoe kunt lopen. Even een kleine omweg en je bent er.
Entree is gratis, dus een leuk low budget uitstapje. En een prima plek om de kinderen even uit te laten razen.

Kasteel Manderscheid
Kasteel Manderscheid

Tot slot nog mijn tips. Bijzondere kastelen in Europa… poeh..Lastig kiezen hoor. In bijvoorbeeld Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben we vele pareltjes bezocht. Maar ik hou het voor nu op kastelen in de buurt. In mijn eigen regio: Midden-Limburg. Wist je trouwens dat Limburg dé kastelenprovincie van Nederland is? Met ruim 260 kastelen! Hieronder twee daarvan. Allebei bijzonder en leuk om te bezoeken met kinderen.

Kasteel Aldenghoor in Haelen, Limburg

Nog niet zo lang geopend voor publiek. Als je een rondleiding boekt (wel een vereiste om binnen te kunnen kijken) zie je dat alles nog exact is, als toen de eigenaresse het kasteel heeft verlaten. Inclusief de foto’s en andere persoonlijke eigendommen. Even wennen, maar het maakt het daardoor nog levendiger. Je stapt letterlijk in het leven van iemand anders. De kamers zijn indrukwekkend, de verhalen die daarbij horen fantastisch. In de verschillende bijgebouwen kun je trouwen, dopen, lunchen, feesten en slapen. Slapen op een kasteel, dat vinden de kinderen zeker leuk! Dineren kan in de oude watermolen, net buiten de slotgracht. Kortom, bij Kasteel Aldenghoor is alles aanwezig voor een wat langer en bijzonder verblijf.

bijzondere kastelen in Europa: Kasteel Aldenghoor
Kasteel Aldenghoor

Kasteel De Keverberg in Kessel, Limburg

Wil je eens wat anders dan anders op het gebied van kastelen? Breng dan een bezoek aan Kasteel De Keverberg. Een van de oudste kastelen van ons land, maar tegenwoordig is het ook het modernste. In 2015 is het volledig gerenoveerd. De ruïne is weer opgebouwd. Maar niet zoals je zou verwachten: in oorspronkelijke staat. Ze wilden laten zien wat echt oud was (het ruïne gedeelte) en wat nieuw is. Dus met veel glas en staal. Het is daardoor open en strak. Een geweldige combinatie. Kasteel De Keverberg ligt op een heuvel aan de Maas. Een geweldig uitzicht is dus verzekerd. Vele activiteiten in en rond het kasteel maken je bezoek compleet. Overigens is Kasteel De Keverberg ook met rolstoel en buggy’s te bezoeken.

Kasteel de Keverberg bijzondere kastelen in Europa
Kasteel De Keverberg

Welke bijzondere kastelen in Europa wil je graag toevoegen? Laat het weten in een reactie!

6 reacties

 1. En dan heb je nog het kasteel in Horn…..het dorp waar je opgroeide!
  Maar jullie hebben gelijk, kastelen bekijken is gewoon leuk!
  Erg mooi en leuk is ook het Kasteel van Bouillon, in België dus niet zo ver weg.
  Ik weet niet of de kinderen van nu in de geschiedenisles nog leren over Godfried van Bouillon maar dat maakt een bezoek wel extra leuk.
  Ook de beklimming er naar toe is de moeite waard!
  Veel plezier met het fantaseren over ridders en prinsessen…..

  1. Ja Horn is ook mooi, maar daar kun je (nog) niet zomaar binnen of het bezoeken. Is immers nog altijd bewoond. Wie weet in de toekomst.

 2. Ook niet te vergeten de Königsschlösser uit Beieren, met Neuschwanstein als bekendste. Hierop is het Disney kasteel gebaseerd.

 3. Als wij in het buitenland verblijven bezoeken ook altijd wel een of meer kastelen. Altijd leuk om binnen te kijken en genieten van vaak vergaande glorie. Maar hier in Nederland zijn ook prachtige kastelen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.