Zweden met kinderen: altijd een succes

Een van onze favoriete bestemmingen binnen Europa is toch wel Zweden. We hebben drie keer een rondreis gemaakt, Stockholm was een super leuke stedentrip en nog steeds staat dit land op onze lijstjes voor een volgende vakantie. Voor ons was Zweden met kinderen namelijk altijd een succes!

Spelen in en met de natuur

De natuur in Zweden is zó mooi. Uren kun je rijden door bosrijke gebieden. Wat een rust! Verder staat het land bekend om z’n duizenden meren. Daarom zijn er ook zoveel leuke buitenactiviteiten: klimmen, klauteren, fietsen, zwemmen, kanovaren, roeien, vissen, vuurtje stoken, wandelen, vlotbouwen, of rennen? Het kan allemaal. Voor iedere leeftijd is er meer dan voldoende keus. Wat ik zo fijn vind aan Zweden is dat ze ook goed letten op de veiligheid. Dus zwemvesten, helmen en een goede instructie, het is allemaal heel vanzelfsprekend. Een geruststellende gedachte voor (vooral) mama’s ? 😉

De vele stadsparken, speeltuintjes en fitnessplekken in de openlucht zijn stuk voor stuk goed onderhouden, hebben vaak bewaking en je kunt er lekker zitten voor een bakje koffie of iets anders terwijl de kinderen zich vermaken. Zweden is schoon, de mensen zijn er vriendelijk en spreken goed Engels en ook de medische voorzieningen (mocht het nodig zijn), zijn uitstekend. Het eten en drinken is heerlijk en het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland. Soms iets duurder, soms wat goedkoper.
De steden zijn mooi, leuk en goed te bereiken, de dorpjes zijn pittoresk en schattig. Een leuke afwisseling.

Pipi, de Kerstman, Cowboys en snoepjes

Een bezoek aan Pipi Langkous mag niet ontbreken. Ook al spreek je geen Zweeds, iedereen kent het verhaal van Pipi en de kinderen kunnen het heel goed volgen. Het wordt geweldig leuk nagespeeld. Aan het eind mogen de kleintjes meedoen en daarna kun je nog met de acteurs op de foto. Ook voor de ouders is het genieten.

De Kerstman je verlanglijstje doorgeven? Het kan in Tomteland. Je bezoekt zijn huis, zijn kantoor, de school van zijn helpertjes, het pakhuis, de trollen en de elfen. Met een beetje geluk zit de Kerstman aan zijn bureau de verlanglijstjes te verwerken en kun je even met hem kletsen over de komende Kerst. Het was een geweldige ervaring. Je gaat gewoon zelf weer in de Kerstman geloven!

Verder vonden we High Chaparral de moeite waard. Een themapark over ‘Het Wilde Westen’. Daar kun je makkelijk een dag doorbrengen en vele leuke shows bijwonen. Ga je naar Gränna of ben je in de buurt? Dan zeker stoppen bij de Polkagriskokeri. Je ziet hier hoe dit wereldberoemde rood-witte pepermuntsnoepje (en allemaal aanverwante lekkernij) wordt gemaakt. Natuurlijk is proeven een onderdeel van dit bezoek. O, en kopen ook… of je moet het kunnen weerstaan…

Vakantieparken

Wij verblijven altijd in vakantieparken. Meestal zo’n 3-4 nachten en rijden dan weer verder. Vaak zijn de parken gericht op het ‘buitenleven’.  Ook daar weer speeltuintjes, plekken voor het maken van een kampvuur en gezellige zithoekjes. De huisjes zijn eenvoudig, schoon en hebben meestal een IKEA inrichting. Dat hoort natuurlijk ook in Zweden. Inspiratie doen we meestal op bij BuroScanBrit en daar hebben we ook een paar keer geboekt. Een prima prijs-kwaliteit verhouding. Vanuit het vakantiepark verkennen we de omgeving en zo zie je best veel van de regio waarin je rondreist.

Klimrek vakantiepark

Auto, brug of boot

Vanuit Nederland naar Zweden is met je eigen auto goed te doen. Wil je niet te lang rijden, dan kun je kiezen voor een overtocht met de veerboot, maar via de bruggen in Denemarken kun je in één dag het zuiden van Zweden bereiken. Wij hebben het allemaal geprobeerd. Voor alle opties valt iets te zeggen.

Wil je meer lezen over reizen naar Zweden met kinderen? Neem dan een kijkje op KidsErOpUit.nl, niet alleen voor inspiratie over Zweden is dit een hele leuke website.

Vind je Zweden toch net wat ver? Denk dan eens aan Denemarken. Kun je toch al een beetje kennismaken met het heerlijke Scandinavië!

Lijkt het je wat? Een keer niet naar Frankrijk of Italië in de zomer, maar eens richting Scandinavië? Ik hoor het graag!
Visschotels

8 reacties

  1. Hoi Gaby, leuk stuk over Zweden. Dit wordt wellicht onze volgende zomerbestemming. Ik lees dat IJsland nog op jullie to do lijstje staat. Ook een absolute aanrader!

    1. Leuk! Ben benieuwd of het dat ook wordt. Ja IJsland en Noorwegen denken we aan voor volgende zomer. Maar ik heb ’toch weer ver’: Oost-Canada en Sri Lanka ook nog niet uit mijn hoofd gezet 😉 Ach we hebben nog even….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.