Denemarken, het vakantieland voor jonge gezinnen

Denemarken is een heerlijk vakantieland voor gezinnen met kinderen. Ook met hele kleine kinderen. We zijn er inmiddels drie keer geweest.  Steeds was het een groot succes. Wat maakt Denemarken nou zo’n fijne bestemming?

Afstanden

Om te beginnen is de reisafstand Nederland-Denemarken wat ons betreft de ideale. Je moet echt wel even in de auto zitten, waardoor je vakantiegevoel toeneemt, maar ook weer niet zo lang dat het een enorm drama wordt met kinderen die bijvoorbeeld niet slapen in de auto. Ook binnen Denemarken zijn de afstanden van accommodatie naar activiteit, bezienswaardigheid of volgende accommodatie (bij een rondreis) heel goed te doen. Het wegennet is uitstekend en minder druk dan bij ons.

Natuur

Wat ik zo leuk vind aan Denemarken is de afwisselende natuur binnen het land. In het zuiden groen en bossen, de westkust stranden, de noordkust lijkt erg op onze Waddeneilanden en de eilanden hebben ieder zo z’n eigen uitstraling. Alles is schoon en waar nodig beschermd of afgeschermd. Dat maakt ook de buitenactiviteiten heel divers. Vissen, krabbetjes vangen, pootje baden, zandkastelen bouwen, hout sprokkelen, vuurtje stoken, kanoën of fietsen het kan allemaal. En nog meer!

IMG_7677

Weer

Nee het is niet altijd kouder als je naar het noorden rijdt in de zomervakantie. Oké, je kunt pech hebben maar we hebben inmiddels al heel wat vakanties doorgebracht in Denemarken en Zweden en echt alle keren heerlijk weer gehad. Tenminste als je daaronder niet 35 graden verstaat. Met kleine kinderen is 20-25 graden echt lekker. Ze kunnen met water knoeien, ze worden niet vervelend door de hitte zodat je nog wat kunt ondernemen en ze blijven gewoon eten en drinken. Er valt statistisch gezien minder neerslag dan in Nederland en ik ben nog nooit zo bruin thuisgekomen als na twee weken Bogense!

Activiteiten

Er is zoveel te zien en te doen. Je verveelt je nooit. Naast de vele buitenactiviteiten, zijn er veel geweldige musea (openlucht, Vikingen) en kastelen, speeltuinen, pretparken en steden. Ook bij slecht weer dus volop vertier. Kopenhagen, Odense en Mons zijn leuke steden. Legoland is een ‘must visit’ voor jong en oud. Skagen vond ik indrukwekkend (de zeeën van het Kattegat en Skaggerak komen daar samen), de krijtrotsen bij Mons zijn prachtig en zo valt er nog heel wat meer te noemen.

Egeskov Slot
Egeskov Slot

Accommodaties

Wij hebben twee keer een rondreis gemaakt via buroscanbrit . We startten op een locatie, ontdekten de omgeving en trokken na 3-4 nachten door naar een volgende bestemming in Denemarken. De eerste keer het Zuiden/Westen en de tweede keer het Midden/Noorden. Daardoor zie je best veel van een land. We verbleven in stuga’s, (een soort blokhutten) op vakantieparken. Vaak was daar dan een animatieprogramma, leuk om ’s avonds voor het slapengaan nog even mee te pikken. In 2013 brachten we twee weken zomervakantie door op het eiland Funen (Fyn). We huurden een appartement (gedeelte van een huis) op vakantiepark “Danland Bogense” in Bogense. Het was groot en van alle luxe voorzien. Het park lag op een paar minuten lopen van zee. Heerlijk!

Kindvriendelijk

Denemarken is ontzettend kindvriendelijk. Het is er schoon. De voorzieningen zijn prima in orde. De speeltuinen en parken zijn veilig. In musea en paleizen zijn aparte sectoren met interactie voor kinderen of ze hebben fotospeurtochten. Restaurants serveren kindermaaltijden die verder gaan dan friet met appelmoes. Wandelpaden, winkels en bezienswaardigheden zijn allemaal met een buggy toegankelijk. Kinderen zijn overal welkom en dat voel je ook echt. Het personeel in de toeristische sector spreekt naast Deens bijna allemaal ook goed Engels en redelijk Duits en omdat steeds meer Nederlanders Denemarken ontdekken kennen ze vaak een paar woordjes Nederlands. Die zijn meestal bestemd voor de kinderen.

IMG_7456

Tegenvallers

Zijn er ook nog tegenvallers te noemen? Nee eigenlijk niet. Of het moeten de irritante vliegjes zijn die we een dag aan het strand hadden (de overige dagen niet) of de kwallen aan de westkust. Nee, het is echt een heerlijke bestemming.

Denemarken? Wij zijn fan!

Ben jij met kinderen in Denemarken op vakantie geweest en heb je nog tips? Voeg ze toe in een reactie.

 

 

2 reacties

 1. Hey Gaby,

  Leuk om deze blog te lezen.
  Wij zijn net terug van een tour door Denemarken en herkennen helemaal wat je zegt.
  Eén van onze bestemmingen was in de buurt van Silkeborg (Midden Jutland), camping Skyttehusets.
  Dat gebied vonden we ook erg mooi, leuk voor een kanotocht, motorbootje huren en voor heerlijke wandelingen en een frisse duik in het meer.
  Wellicht een aanrader.

  Groetjes,
  Vincent

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.