Wie sjoon os Limburg is! Zuid-Limburg dit keer…

Zuid-Limburg heeft zoveel te bieden dat we blij mogen zijn in Midden-Limburg te wonen. Is het niet zo ver rijden om weer iets te ondernemen tussen de heuvels. Dit keer een actief uitstapje. Wandelen! Welke wandeling kies je dan? Er zijn er zo veel! De oplossing is simpel:

wandelgidszuidlimburg
Ik had er nog nooit van gehoord. Mijn beste vriendin gelukkig wel. Wat een handige website! Het is een grote database met alle routes in (o.a.) Zuid-Limburg. Je kunt op diverse manieren selecteren: plaats, afstand of nummer… kiezen maar! Per wandeling zie je een kaartje, uitgebreide routebeschrijving en wat foto’s.

Cottessen

Wij kozen (ook op aanraden van) route 372-Cottessen, 8,3 km en daar zouden we één uur en drie kwartier over doen. Dat werd iets langer met de kinderen. We hadden niet voor niets de rugzak met wat proviand bij ons! Er moest dus halverwege wel een korte pauze ingelast worden.

IMG_5865

Cottesserhoeve

Ons startpunt (en parkeerplaats) was bij Cottesserhoeve. Een camping die duidelijk populair is, gezien de drukte. Van daaruit ging het direct flink omhoog. Dat zijn we als Midden-Limburgers duidelijk niet gewend. De kuitjes brandden. De routebeschrijving is uitgebreid en duidelijk. Dochter Nora fungeerde als gids. Even uitleggen hoe je zo’n route leest. Niet alles in eens, stukje voor stukje en dat ging al snel goed. Voor Ivar hadden we een verrekijker meegenomen en zo werd al snel een specht gespot die we al luid en duidelijk gehoord hadden.

IMG_5864

Route

Verder zagen we runderen, mestkevers, ganzen, paarden en heel veel bloemen en planten waar ik de meeste namen alweer van ben vergeten. Jos kent ze allemaal. Ik probeer het te onthouden, maar dat gaat niet vanzelf. Maretakken, brem, boter- en paardenbloemen lukt nog wel. De overhoring ‘bomen’ verliep minder goed. We liepen flink wat bergop en natuurlijk ook geregeld weer naar beneden, over stroompjes en beekjes, door het Vijlenerbos, door boomgaard Bellet en langs de Heimansgroeve. We waren niet de enigen in Zuid-Limburg. Fietsers, motoren en andere wandelaars (met en zonder hond) zagen we vooral bij de kruis- en oversteekpunten. Het laatste stuk van de wandeling gaat door weilanden langs de Geul. Super mooi! Sowieso waren de uitzichten fantastisch! Zo dicht bij huis en zo’n ander landschap. Het blijft bijzonder.

IMG_5880

Beloning

Terug aangekomen bij de Cottesserhoeve is het tijd voor koffie, chocolademelk en Limburgse vlaai of aspergesoep (tijdens het aspergeseizoen mei/juni). Je kunt er ook broodjes of zelfs pizza’s krijgen. In ieder geval staat er voor iedereen iets lekkers op de kaart. De kinderen laat je nog even spelen in het speeltuintje van de camping terwijl papa en mama in alle rust het verdere dagprogramma afstemmen. Een aangename afsluiting van deze prachtige wandeling!

IMG_5877

Let op!

Kunnen je kinderen nog niet zelf lopen? Kies dan een andere route. Niet alleen zijn sommige stukken écht steil, ook kom je onderweg geregeld draaipoortjes tegen waar geen kinderwagen/buggy door kan. Verder is het aan te raden bij mooi weer rekening te houden met extra reistijd. Zuid-Limburg is populair en dus trekken heel wat dagjesmensen of vakantiegangers die kant uit. Het wegennet is daar niet tegen bestand met files tot gevolg. Laat je daar niet door tegenhouden. Het is absoluut meer dan de moeite waard!

Ook al eens in Zuid-Limburg geweest? Wat is jouw favoriete plekje daar?

8 reacties

  1. Inderdaad. Een mooi stuk Nederland. Om te wandelen én te fietsen. Door de weilanden loop je ook zo een ‘echte’ grens over en loop je in Belgié of Duitsland. Mooie plekjes en wandelroutes. Daar kun je nog wel even mee vooruit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *