Voordeel van reizen met kinderen?

“Zijn er voordelen dan? Ik heb geen kinderen, maar ik zie geen voordelen?” Twee reacties die ik kreeg toen ik dit onderwerp in de groep gooide. Herkenbaar want zo dacht ik ook heel lang. Lekker onbezorgd reizen, alleen of met z’n tweeën. Gaan en staan waar je wilt. Het avontuur opzoeken. Ja, dat gaat zeker makkelijker zonder kinderen. Toch zijn er ook voordelen aan reizen met kinderen, écht! De hoogste tijd om er een blogpost aan te wijden.

Contact met locals

Zodra je met kinderen reist kom je veel sneller in contact met de lokale bevolking. We merkten dat keer op keer in Zuid Europa, maar later ook tijdens onze verre reizen. Blonde haren, blauwe ogen, daarmee val je snel op. Waar we even aan moesten wennen was het fysieke contact. Een aai over de bol, een knuffel of zelfs kus, op schoot nemen, een handje geven, of knijpen in hun wang. Het kan ook gekker. In Menorca plukte de ober onze dochter Nora van tafel en nam haar mee naar de keuken om haar daar te showen aan de koks. Dat was even wennen voor ons als “nieuwe reizende ouders”. Maar niet alleen de lokale bevolking kan zo enthousiast zijn, vlak de Japanse toeristen niet uit. In Zwitserland wilden heel wat Japanse dames met onze koters op de, hoe kan het ook anders, foto. Een praatje is in ieder geval snel gemaakt. “Hoe heten ze? Hoe oud zijn ze? Mogen ze wat lekkers?” We leren Nora en Ivar steeds een paar woorden in de taal van het land waar we verblijven. Dat vindt de lokale bevolking fantastisch. Voor je het weet, zit je bij hun aan tafel voor het diner.

Japanners fotograferen alles

Ervaringen delen met andere gezinnen

Kinderen maken contact met andere kinderen waardoor je al snel met de ouders in gesprek komt. Nou zit ik daar zelf niet altijd op te wachten, maar het overkomt je. Toch zijn die gesprekken vaak ook heel leuk. Vooral als het gaat over reizen. Waar zijn zij geweest? Wat beviel wel en wat niet? Heerlijk om reiservaringen te delen. In onze backpackjaren gebeurde dat ook wel, maar aangezien er meer komt kijken bij het reizen met kinderen, zijn het veelal concretere vragen en antwoorden dan vroeger.

Slaaptrein Thailand

Deuren openen

Zeker in landen waar men wat minder gewend is aan rondtrekkende gezinnen met (jonge) kinderen gaan deuren letterlijk open. Zo plukte een bakker uit Jordanië ons van straat toen we in de etalage stonden te kijken en kregen we een rondleiding én proeverij van drie kwartier. Daarna wilden we nog wat kopen uit beleefdheid (en ook omdat het gewoon lekker smaakte), maar nee dat mocht niet. We kregen het van hem en betalen? Echt niet! In een museum een extra kamertje met opgeslagen materialen bekijken? We hebben meerdere malen die uitnodiging gekregen. Als de kinderen gewoon mee eten met de lokale keuken,  staat het personeel op een afstand toe te kijken en wordt ons kroost daarna meegenomen naar de keuken om te laten zien hoe zo’n heerlijk gerecht bereid wordt.

Jordanie tussen de lokale bevolking

IMG_7155

Meer info tijdens excursies

Inmiddels hebben ook onze kinderen al heel wat reiservaring en stellen ze meer vragen tijdens excursies. Gidsen vinden dat prachtig en gaan daar helemaal in mee. We hebben al heel wat omleidingen op routes gehad omdat de gids vond ‘dat de kinderen dit toch écht moeten zien’, zonder daarvoor een meerprijs in rekening te brengen. Door de taalbarrière mogen wij alles vertalen en leren we meer over een land dan we ooit hadden durven dromen!

Fietsen Bangkok

Gids Thailand

Herkenbaar? Welke voordelen heb jij ervaren tijdens het reizen met kinderen? Laat het me weten!

6 reacties

    1. Dank je! Leuk! Ik zat (zakelijk) in een workshop en we kregen het over onze passies. Toen kwamen die opmerkingen en was een nieuwe blogpost zo geboren 😉

  1. Leuk stukje! Heb nog een toevoeging: altijd als eerste aan boord mogen van het vliegtuig, zonder priority of First Class te zijn en de rijen omzeilen. 🙂

    1. Helemaal waar Yvonne! Niet aan gedacht omdat we er zelf geen gebruik van maken. Wij gaan bij voorkeur zo laat mogelijk het vliegtuig in. Hoe langer we onze benen kunnen strekken, hoe beter 😉 Groeten vanuit Zuid-Afrika, Gaby

  2. Leuk!! In de backpackjaren spreek je inderdaad veel anderen over het reizen, maar meestal zijn dat de ‘opschepgesprekken’. Ik ben in X landen geweest en mijn reis duurt X maanden. Nu met kleine kinderen kom je veel meer in een echt gesprek met andere reizigers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.