Welke bestemming kies je?

Vaak krijg ik de vraag hoe we onze keuzes maken voor een bepaalde bestemming. Dat is in de afgelopen  jaren nogal anders geworden. Vroeger had ik minder eisen, maar vooral ook minder budget. Nu reizen we met kinderen, heb ik heel wat meer voorwaarden, maar hebben we ook meer te besteden. Waar wij zoal rekening mee houden?

Veiligheid

Heel actueel op het moment van het schrijven van deze blog. Een week na de aanslagen in Parijs door terreurgroep IS. Wat direct aangeeft dat veiligheid een lastig begrip is. Overal kan iets gebeuren. Dat blijkt. Wij kijken of een land/bestemming (in principe) veilig is. In 2012 bezochten we Jordanië. Daar hebben we veel commentaar op gehad. Op zich wel begrijpelijk, zeker als je je er niet in verdiept hebt. In de regio was het onrustig. Al jaren. Maar Jordanië werd ook het Zwitserland van Europa genoemd. Het land had flink last van het feit dat mensen al snel dachten: niet doen, onveilig. We werden dan ook met open armen ontvangen en hebben ons er geen moment onveilig gevoeld. Bij twijfel doen we het niet. Kiezen we eerst voor iets anders.

IMG_6683
Hygiëne en medische voorzieningen

Met kleine kinderen vind ik het wel zo prettig dat mijn accommodatie schoon is. En bij voorkeur in een land dat goed omgaat met hygiëne. Goed is daarbij niet hetzelfde als ‘zoals bij ons’. Volgens mij kunnen wij niets meer hebben, juist omdat het hier zo schoon is en met zoveel aandacht voor hygiëne. De flesjes handgel-en andere preventieve middelen gaan dan ook standaard mee. Water drinken we uit gekochte flessen en we eten geen ijs of reeds schoongemaakte groenten en fruit op straat. Nu de kinderen wat groter worden, merk ik dat ik daar wel ook makkelijker in word. Je kunt betere afspraken met ze maken over do’s and don’ts. Verder vond ik goede medische voorzieningen echt belangrijk toen ze nog heel klein waren en ook dat krijgt nu een andere plek op mijn eisenlijst.

Bucketlist

Natuurlijk staan al onze bestemmingen al (enige tijd) op onze bucketlist. Nu is die nogal lang dus het vormt niet echt een beperkende factor J Ook laat ik me graag inspireren door familie en vrienden, reisblogs zoals www.ishetnogver.nl die zo hun eigen lijstjes publiceren, magazines en nieuwsbrieven.

Tijd, reisafstand & periode

Hoe lang hebben we vakantie en wat voor weer is het dan op de gewenste bestemming? Ik ga niet naar Nieuw-Zeeland voor 1 week vakantie. Dubai in de zomervakantie is ook geen goed idee. Zo vallen veel opties af in bepaalde periodes. Gelukkig maar, kiezen is toch al zo lastig….

Dubai in de winter
Dubai in de winter

Activiteiten

Wat is er te zien en doen voor onze kinderen? Ik schreef al eerder dat ook ‘saaie excursies’ heel erg mee kunnen vallen. Ik kijk naar voldoende afwisseling: natuur, cultuur, activiteiten, stadsbezoeken, rustmomenten. Toch hou ik daar bij het plannen rekening mee. Wat kunnen ze aan? Wat vonden ze andere keren heel leuk? Tegenwoordig kijkt Nora (10) mee naar bouwstenen of excursies. En vraag ik het gewoon: “welke zou je kiezen?”

Budget

Er zijn heel wat bestemmingen of accommodaties te bedenken waar ik morgen naartoe zou willen, maar die toch niet binnen mijn budget passen. Dus: accepteren, over blijven dromen en iets anders kiezen. Voldoende alternatieven!  Budget is niet alleen: hoeveel geld heb je te besteden? Natuurlijk is dat wel een uitgangswaarde. Toch is het voor mij vooral ook: hoeveel geld heb ik voor een bepaalde trip over? Wat is het mij waard?
wat is het je waard

Bovenstaande punten staan overigens niet in volgorde van belangrijkheid. Ze horen wat mij betreft allemaal bij elkaar. Ze staan met elkaar in verbinding.

Waar kijk jij naar bij het uitzoeken van een bestemming en accommodatie? En is dat in de loop der jaren ook anders geworden?

8 reacties

  1. We kunnen het hele jaar reizen zijn niet aan tijd gebonden.(alleen onze hond moet bij Nicole terecht kunnen)We bespreken samen waar we nog naar toe willen en dan is de beslissing snel gemaakt. kort reisje boeken we regelmatig naar een of andere mooie stad. Voor langere reizen is het meestal een rondreis zodat je ook de cultuur kunt opsnuiven. Afrika en American- Samoa staan nog op ons verlanglijstje.

  2. Leuke en zinnige tips, maar denk ik in jullie situatie ook vanzelfsprekend. Naar mate je ouder wordt verschuiven die natuurlijk maar hygiëne en medische zorg blijven natuurlijk hoog staan, alhoewel je je natuurlijk ook terdege moet realiseren dat in elk land dat je bezoekt zijn eigen niveau heeft van hygiëne en gezondheidszorg (zeker met kleine(re) kinderen!)

  3. Leuke blog en bedankt voor het noemen van mijn blog! Toen onze kinderen kleiner waren vonden wij de medische voorzieningen op een bestemming ook heel belangrijk. Daar zijn we ondertussen wat makkelijker in geworden. De reisafstand vind ik nog steeds belangrijk, omdat ver reizen met jonge kinderen nu eenmaal niet altijd soepel gaat. We gaan komende zomer naar Nieuw-Zeeland, ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan! 😉

    1. Nieuw-Zeeland…. Hele goede herinneringen aan!! Behalve aan de overtocht van het Noorder naar het Zuidereiland. Wat een horrortocht was dat. We waren de laatste boot, daarna was alles uit de vaart genomen bleek later. Maar verder alleen maar hoogtepunten!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.