Mestreech of toch Maastricht? Stedentrip naar onze hoofdstad.

Voor mij natuurlijk een heel leuk cadeau: een dagje uit. Van mijn moeder kreeg ik zelfs twéé dagjes uit voor mijn verjaardag. Een daarvan met als bestemming: Maastricht, of zoals we in Limburg zeggen: Mestreech. Leuk hoor! Het was alweer even geleden dat ik in onze hoofdstad was. De timing was uitstekend, net voor de feestdagen. Waarom?

Magisch Maastricht

Een stad ziet er dan toch anders uit. Het is buiten ‘donker’ waardoor etalages beter tot hun recht komen. Vaak zien die er extra feestelijk uit en je duikt sneller een kroegje in om even te pauzeren en om op te warmen. Tijdens de decembermaand is er, net als in veel andere grote steden een speciaal evenement: Magisch Maastricht! Ik had er een mooi fotoblog van kunnen maken zoals Nanda op haar blog www.wandernan.nl heeft gedaan van Londen. Goed idee, niet aan gedacht, iets voor een volgende keer!

Het bourgondische zuiden

Na een dagje Maastricht kun je een extra sporttraining inlassen. Tenminste ik…. Ik kan geen weerstand bieden aan zoveel gezellige locaties voor een bakje koffie, voor een lunch of om te dineren. We dronken koffie in ‘Grand café Maastricht Soiron’ , het gezellige museumcafé van Museum aan het Vrijthof. Overheerlijke mosselen bestelden we in Hotel-Brasserie Britannique aan het Vrijthof. Vriendelijke bediening, goede porties, lekker eten en geen rekening waar je van achterover sloeg. Hou ik van! Voor we naar huis gingen, dronken we nog wat bij het  Douwe Egberts Café tegenover het station. Verrassend leuk en gezellig. Heb je geen zin of tijd om ergens rustig te zitten? Er zijn volop kraampjes waar je eten en drinken koopt ‘to go’.

Mosselen

Winkelaanbod

Natuurlijk vind je in Maastricht alle bekende ketens. Toch zijn er ook vele andere boetiekjes. Vaak wat chiquer en exclusiever. Dat geldt sowieso wel voor Maastricht vind ik. Het oogt ‘chique’. Mensen nemen de tijd om te winkelen, het is allemaal wat minder gehaast dan in een andere stad lijkt het wel.
Mijn favoriete winkel? Boekhandel Dominicanen. De boekhandel is gevestigd in de oude Dominicaner Kerk en is door the Guardian uitgeroepen tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”.  Het ziet er inderdaad geweldig uit. Ze organiseren vaak signeersessies of presentaties. Je kunt even tot rust komen op het voormalige priesterkoor. Daar zorgt “Coffeelovers” voor bijvoorbeeld een lekkere cappuccino.

Boekhandel

Maastricht centrum met kinderen

De binnenstad is ook leuk voor de kinderen. Steegjes, pleintjes, bruggen, water, bekende winkels en voldoende aanbod in eten en drinken zijn punten die voor onze kinderen werken. Daarnaast zijn er leuke speurtochten verkrijgbaar bij de VVV. Aangepast naar leeftijd. Of boek een stadswandeling met een gids. Die betrekt de kinderen bij alles wat er te zien valt. Natuurlijk is een boottocht over de Maas ook mogelijk en zeker een aanrader. Wij boekten eerder een rondvaart met een van de passagiersschepen van Rederij Stiphout. Bij de winterse kraampjes en activiteiten tijdens ‘Magisch Maastricht’ zijn ze de kinderen ook niet vergeten. Een mooi moment om te gaan dus!

Bereikbaarheid

Wij kozen dit keer ervoor om met de trein naar Maastricht te gaan. Vanuit het Station loop je in 10 minuten de stad in. Met de auto raad ik je aan vooraf te kijken naar werkzaamheden en beschikbare parkeerterreinen. Er is een website: hier die je van al die informatie voorziet.

Ga jij wél geregeld naar een stad bij jou in de buurt? Of kom je daar eigenlijk ook te weinig, net als ik in Maastricht?

 

4 reacties

  1. Leuke blog, wordt tijd dat Roermond ook aan de beurt komt, de stad met het mooiste plein, vele mooie stadsgezichten, zeker in de verlichte avonduren nu met de Kerst en Kerstmakrkt, kortom ook een stad om op verliefd te kunnen worden en Maastricht voor ons soms (lees: vaak !) op de 2e plaats zet, zeker qua winkelaanbod en bereikbaarheid!

    1. Roermond! Zeker! Ben er al een paar keer aan begonnen maar ‘hij wil niet’ haha. Ik vind het lastig te focussen, er is zoveel over te vertellen, maar het moet wel interessant blijven voor de lezer en bij voorkeur uitnodigen tot een bezoek. Voor de mensen hier uit de regio maakt het niet zoveel uit, die filteren en herkennen, maar inmiddels heb ik ook lezers van wat verder weg 🙂 Dus JA er komt een blog over Roermond. Begin 2016!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.