Voetbalhoofdstad Madrid

‘Madrid, de voetbalhoofdstad van Europa’ kopte de media in de periode (meivakantie 2016) dat wij een bezoek brachten aan deze heerlijke stad. Immers, zowel Real Madrid als ook Atlético Madrid speelden die week in de halve finale van de Champions League. Wist je trouwens dat, naast Real en Atlético, er nóg twee clubs uit Madrid komen in de Primera Division? Het is een mooie quizvraag! In ieder geval scoor je met het antwoord: Getafe en Rayo Vallecano de punten.

Ronaldo
Loopt daar dan Ronaldo?

Voetbal is meer dan een spelletje in Spanje. Het geeft aan waar je vandaan komt en of je links of rechts politiek gezien steunt.  Al is er veel veranderd de laatste jaren. Spelers komen niet meer per se uit een bepaalde regio of wijk. Je kunt met je Barcelona T-shirt gewoon over straat in Madrid.
Real Madrid wordt gezien als ‘de club van Spanje’. De andere drie zijn meer met de inwoners van de stad verbonden.

Als voetbalminnend gezin, moesten we natuurlijk die voetbalsfeer proeven. We begonnen met een bezoek aan het ‘Estadio Santiago Bernabéu’, het stadion van Real Madrid. Tickets kosten € 19,00 voor volwassenen en € 13,00 voor kinderen. En dan kun je zelf rondwandelen, de route wijst zich vanzelf. Ook bestaat de mogelijkheid een audiotour te doen, maar met kinderen denk ik niet dat heel veel toevoegt.

dug-out
Zit best lekker in de dug-out!

Je begint bovenin het stadion. Een mooi uitzicht op de tribunes, de grasmat en op onze glunderende zoon Ivar (8). Hij was duidelijk onder de indruk. “Heeft Ronaldo hier gestaan mama?”
Wij waren bij opening (10.00 uur) bij de ingang en toen was het nog niet druk. Op ons gemak konden we heel wat foto’s maken.
Het stadion (grasmat en tribunes) zie je, afgewisseld met een tentoonstelling, nog een paar keer tijdens je tour. Die tentoonstelling (deels in het Engels) geeft uitleg over de historie, de gewonnen prijzen, de topspelers en zelfs het clublied. Ook zonder kennis van Spaans of Engels, is goed te volgen wat je ziet en waar het over gaat.

Prijzenkast
De prijzenkast is indrukwekkend

Het bezoek aan de kleedkamer, de wandeling door de spelerstunnel en het zitten in de dugout aan de rand van het veld waren natuurlijk allemaal topmomenten. Ook in de persruimte hebben we nog heel wat lol beleefd. De transfer van de F1 van RKSVN naar het eerste van Real was zo gemaakt.

Persconferentie
Even een persconferentie geven

Aan het eind van de tour kom je in de fanshop. Natuurlijk. Van een economische crisis is daar niets te merken. De shirts en tenues met opdruk vlogen als warme broodjes over de toonbank. Terwijl de prijzen toch echt even slikken zijn: € 143 voor een thuistenue met ‘Ronaldo 7’ erop. Kindermaat!  In de souvenirwinkels zie je hele andere prijzen. Maar natuurlijk heb je dan geen origineel exemplaar.

Ronaldo tenue
Dolgelukkig met zijn Ronaldo tenue

Real Madrid speelde diezelfde avond uit tegen Manchester City (0-0) dus we maakten geen kans op welke meet & greet dan ook. Let op, op wedstrijddagen zijn de tours maar tot een bepaald tijdstip toegankelijk en zijn niet alle onderdelen open voor het publiek. Kies dus voor een niet wedstrijddag als je een voetbalstadion wilt bezoeken. De halve finale keken we die avond in de kroeg met wat aanhangers. Heerlijk die beleving. En met oog voor onze kinderen: “Kunnen jullie het goed zien?” Natuurlijk waren ook wij voor Real die avond en hadden we snel nieuwe vrienden.

De dag erop speelde Atlético Madrid thuis tegen Bayern München (1-0). We hebben ons best gedaan om aan kaarten te komen maar € 230 per ticket en niet naast elkaar zitten…. Dat ging ‘m niet worden. Dus trokken we aan het eind van de middag naar het stadion van Atlético: Estadio Vicente Calderón. Puur voor de sfeer en die was geweldig. Lekker weer, veel feestende supporters en vooral alles gemixt: jong, oud, gehandicapt, alle huidskleuren, Atlético- en Bayern-aanhangers, het kan dus écht. Het knallen van het vuurwerk was het enige intimiderende. Maar alles was duidelijk onder controle en puur gericht op een mooie voetbalavond. Ook nu doken wij de kroeg weer in om de wedstrijd te bekijken. Dochter Nora (10) had een leuk Atlético Madrid vestje aan en Ivar kon, ondanks zijn Real/Ronaldo hart, in Europees verband toch ook voor Atlético klappen. De 1-0 viel snel. Daarna bleef het nog lang spannend én gezellig in het café.

Atletico
Heerlijk sfeertje bij Atletico!

In ons appartement hadden de kinderen het al snel ontdekt: Real Madrid TV. De hele dag door goals, interviews en beschouwingen. Nu waren we voornamelijk daar om te slapen, maar ieder vrij momentje (“Maar mama, je moet je lenzen toch nog in doen?“) werd aangegrepen om toch ook daar niets van te missen.

We moeten dus nog eens terug. Sowieso omdat de stad zelf nooit verveelt, maar ook om met de kinderen een voetbalwedstrijd in het stadion mee te maken. Ze hebben immers vrijwel alles gezien en meegemaakt rondom Madrid als voetbalhoofdstad, behalve de wedstrijd zelf…..

10 reacties

  1. Heel leuk en weer eens wat anders om te lezen dan over abseilen, raften, bergbeklimmen, mountainbiken enz enz enz zoals op veel andere reisblogs.

  2. Ook ik heb een voetballiefhebbende zoon en was met hem in Madrid. Wij maakten een fietstocht die in het teken van voetbal stond, deden een stadiontour bij Atletico Madrid en bezochten een wedstrijd (tegen Valencia 2-1) en dat was fantastisch! Wat een sfeer! Niet alleen in het stadion maar ook ervoor. Mijn zoon is sindsdien fan en moest dan ook een traantje laten toen Atletico de Championsleaguefinale verloor. Als je de kans krijgt moet je echt eens een wedstrijd bezoeken. Dat is een fantastische ervaring!

    1. Hoi Judith!
      Ik heb jouw blog in de voorbereiding op onze trip naar Madrid ook gelezen en veel tips uit gehaald, waarvoor dank! Zelf hebben we wel vaker wedstrijden in het buitenland bezocht maar met de kinderen komt het steeds niet uit. Ze spelen dan uit, of de wedstrijd wordt naar de zaterdag verschoven i.v.m. Champions League terwijl wij op zondagochtend arriveren en ’s avonds zouden gaan… Maar gaan we ze zeker nog eens laten beleven want het is inderdaad een fantastische ervaring!

  3. Tjonge, als voetballiefhebber mag je wel een grote portemonnee hebben. Maar het is wel een unieke ervaring als je in zo’n stad bent natuurlijk. Kan me voorstellen dat jullie nog eens terug willen om zo’n wedstrijd bij te wonen, dat lijkt me, ondanks dat ik niet van voetbal houd, echt een geweldige ervaring… om de sfeer en het overweldigende aantal mensen in het publiek.

    1. Ja we hebben het zelf al een paar keer meegemaakt, maar willen het onze kinderen ook graag laten beleven. Goedkoop is het niet nee. Tenminste de topwedstrijden niet. Maar ook andere wedstrijden zijn leuk hoor! De passie voelen is al genieten. Echt anders dan in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *