Madrid leuker dan Barcelona?

Na een paar keer Barcelona bezocht te hebben, was nu toch echt Madrid aan de beurt. Ik hou van het Spaanse leven, het eten, de cultuur en ben druk bezig met het onder de knie krijgen van de taal. Dus dat het een geslaagde stedentrip zou worden stond vooraf al vrijwel vast. Maar dat ik Madrid zó leuk zou vinden had ik niet gedacht!

Ons appartement
Ons appartement

Reis en verblijf

We boekten een vlucht Düsseldorf-Madrid met Iberia. Vanaf de luchthaven in Madrid reisden we per trein naar het centrum, waar ook ons appartement lag: Apartment Aspasios aan de Calle Mayor. Een perfecte locatie en het appartement zelf was groot en schoon en met prima voorzieningen. Beddengoed, handdoeken, zeep en shampoo zijn aanwezig dus je kunt je beperken tot alleen het meenemen van handbagage, ook een voordeel. Te boeken via o.a. Booking.com en daar is het  soms ‘de aanbieding van de dag’.  De supermarkt ligt op 100 meter en in de directe omgeving is er voldoende gelegenheid voor een lekker en betaalbaar ontbijt.

Schoon en mooi
Schoon en mooi

Op de fiets

Op de eerste dag had ik een fietstocht van drie uur langs de hoogtepunten van Madrid geboekt  bij Bajabikes. Leuk om aan het begin van je citytrip te doen en daarna terug te keren naar de plekken die je nog een keer, of uitgebreider, wilt zien. Met kinderen is een Nederlands sprekende gids erg prettig en die heeft Bajabikes. De onze was Luis, een Madrileen die in zijn jeugd in Utrecht heeft gewoond. Hij was super enthousiast en had ook goed in de gaten dat alle geschiedkundige feitjes voor de kleinste fietsers niet altijd even interessant zijn. Dan ging hij weer over op een verhaal over voetbal of muziek en zo maakte hij er een fantastische toer van voor jong en oud(er). Er zijn voldoende stops en er wordt goed gelet op de veiligheid. Je kunt ook elektrische fietsen huren, maar voor deze rondtocht is dat echt niet nodig.

Op de fiets
Op de fiets

Eten en drinken

Voor lekker eten en drinken zit je absoluut goed in Madrid. Ontwijk de grote pleinen met terrassen, loop de zijstraatjes in en kijk waar de lokale bevolking zit. Churro’s MOET je (minimaal) 1x eten bij San Ginés. En ja daar staat meestal een rij maar die staat daar dan ook niet voor niets! Tapas eten is natuurlijk ook een ‘must do’. Wij vonden het lekker en leuk bij Meson Rincon de la Cava. Wel wat toeristisch, maar toch echt een aanrader. De Mercado de San Miguel mag je niet missen. Een overdekte markt met heerlijke standjes. Leuk om te zien ook. Een mix van toeristen en locals. De smoothies waren er verrukkelijk. Even snel iets ‘op de hand’? Bestel dan eens een ‘bocadillo calamares’, een broodje met gefrituurde, gezouten inktvisringen. Ik hou van broodjes en van calamares maar die combinatie vond ik vreemd. Toch was het erg lekker! Paella is zowat overal te verkrijgen net als de heerlijke jamón (ham) en vele andere lekkernijen. Slechte eters in het gezelschap? Komt goed, er is écht wel iets te vinden. Dus geen zorgen over eten en drinken!

Mmmmm
Mmmmm

Voetbal

Madrid ademt voetbal, en dus mag dat niet ontbreken tijdens een bezoek aan deze hoogste hoofdstad van Europa (600m). Ik schreef er al eerder een blog over.

Shoppen

Tja shoppen… Madrid kent als hoofdstad natuurlijk alle beroemde ketens en meer. Bij ons is shoppen meestal een ‘sluitpost’ in het programma, maar we hebben dit keer heel wat leuke boetiekjes, souvenirwinkeltjes en sportzaken bezocht.

Stadswandeling

Behalve fietsen is een stadswandeling ook altijd leuk om te doen. De meeste wandelingen zijn met een Engels sprekende gids, dus met de kleinere kinderen moet je gaan vertalen. Er zijn ook ‘gratis’ tours. Je sluit aan en studenten (meestal) vertellen tijdens 1-2 uur meer over Madrid. Daarna is het wel netjes om nog even een fooi te geven.

Het symbool van Madrid
Hét symbool van Madrid

Bezienswaardigheden

Naast de vele prachtige pleinen, de musea, kerken en kathedralen is het Palacio Real de Madrid een aanrader. Het grootste Koninklijke paleis ter wereld. Vergeet niet de wapenkamer te bezoeken. Nog niet eerder zo mooi dat tentoongesteld gezien. Ook de kinderen vonden dat zeer de moeite waard. Zorg dat je op tijd bent want de rijen kunnen behoorlijk lang zijn. Verder is het Atocha treinstation mooi om te zien. Helaas bekend van de aanslagen in 2004, maar ook van de tropische tuin met schildpadden in de hal. Vergeet niet even een bezoek te brengen aan het monument van de slachtoffers. Dat blijft indrukkwekkend. Het Kilometro Cero punt bij de Puerto del Sol is erg leuk. Van daaruit begint men in Spanje te tellen. Je vindt altijd de weg terug, zolang je iedere straat maar weer tot nummer 1 doorloopt. Handig! Vooral voor mensen met een oriëntatievermogen als dat van mij…

KM 0 punt
KM 0 punt

Parken

Moe van het shoppen, eten of fietsen? Ga dan lekker relaxen in een van de parken. Madrid Rio is een park aan de oever van de rivier de Manzanares. Er zijn speeltuintjes en sportzones, leuke bruggen, toiletten en alles is schoon en goed verzorgd. Een ander, bekender,  park is het Retiro Park. Maar liefst 120 hectare groot met veel groen, beelden, vijvers (met schildpadden) en tentoonstellingen. Je huurt er een bootje voor op de vijver of geniet van je picknick op het gras. Een prima plek dus om even tot rust te komen of de kinderen veilig rond te laten rennen.

Relaxen in het Retiro Park
Relaxen in het Retiro Park

Madrid of Barcelona?

Eigenlijk moet je nooit vergelijken. Iedere stad, land, plek heeft zo z’n charme en gaat het samen met het moment, het gezelschap etc. Ik vind Barcelona te gek. Maar Madrid zeker ook. Het voelde meer relaxt. Minder toeristisch (oké echt nog wel toeristisch natuurlijk, maar toch minder). Het is er ‘Spaanser’. Men spreekt minder goed, of geen Engels, de jeugd steeds meer, de ouderen echt amper).
Maar als je met kinderen voor een eerste keer naar een grote Spaanse stad gaat, dan is Barcelona wellicht toch leuker. Kortom: ik weet het niet. Mijn voorkeur gaat vandaag uit naar Madrid! J

IMG_4245

En jij? In allebei de steden geweest? Welke heeft jouw voorkeur en waarom?
IMG_4260

8 reacties

  1. Barcelona en Madrid staan op onze lijst. Wel waren we in Sevilla en Valencia geweest. Ieder stad heeft zijn eigen charme. Ook we zijn gek op Spanje en het eten daar.
    We moeten vaker een stad vakantie inlasten

  2. Wederom een erg leuke blog.Leuke uitstapjes en goeie tips!!Wij zijn nog nooit samen in Spanje geweest.Wellicht komt het er een keer van.Denk dan toch stiekem aan Barcelona…

    1. Dank voor het compliment! Barcelona ook zeker een aanrader! Wat je ook kiest, je krijgt er vast geen spijt van. Wellicht iets voor over 2 jaar? Dan zijn jullie toch 25 jaar getrouwd? 😉

  3. Leuke blog! En grotendeels herkenbaar omdat ik er ook veel van gedaan heb. Als je zonder kinderen en voor cultuur gaat raak je er niet uitgekeken. Ook een aanrader voor enkel volwassenen dus. Ik kies duidelijk voor Madrid tov Barcelona alleen al omdat het echt zoveel meer Spaans is!

  4. Madrid ben ik nog nooit geweest, wel Barcelona, Sevilla en Valencia. Spanje is een mooi land.

    Fijn dat jullie weer genoten hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.