Geen standaard citytrip? Bezoek Dresden!

Op zoek naar een citytrip maar wel eens wat anders dan Londen, Parijs of Barcelona? Ga naar Dresden! Een bijzondere stad in het oosten van Duitsland. Tegen de grens met Tsjechië en Polen. Ik bezocht deze vierde grootste stad van Duitsland (525.000 inwoners) begin januari samen met een vriendin, drie dagen lang.
Kunst

Weetjes

Ik wist niet veel over Dresden. Het blijkt één van de milieuvriendelijkste steden in Europa te zijn. Maar liefst 63% van de stad wordt bedekt door bossen, weiland en parken! Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 3/4 van de binnenstad verwoest door bombardementen. Vrijwel alle gebouwen zijn echter terug opgebouwd tot hoe het vroeger was. Erg knap. Allemaal replica’s maar dat gevoel heb je totaal niet.  Dresden ligt tussen de beide oevers van de Elbe, een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa. Daardoor heb je op veel foto’s een rivierenlandschap op de achtergrond. Niets mis mee.

Wanneer gaan

Natuurlijk is de winter niet direct de periode waaraan je denkt als je en citytrip boekt. Toch heeft het zo zijn voordelen om dit in het begin van het nieuwe jaar te plannen: bijvoorbeeld de prijs. De Kerstperiode is voorbij, veel toeristen zijn dan geweest. De congressen en conferenties zijn nog niet gestart en dus bieden hotels zeer aantrekkelijke prijzen. Zo boekten wij een tweepersoons kamer in het Swissôtel Dresden Am Schloss, een 5* hotel midden in het oude stadscentrum, voor twee nachten voor € 250,00. Inclusief een overheerlijk en uitgebreid ontbijt. Aan die vijf sterren kan ik trouwens prima wennen… 😉 Daarnaast is het niet druk in de stad waardoor je alle hoogtepunten op je gemak kunt bezoeken, zonder lange rijen. Nadeel: niet alles is open of even lang open. Vooraf goed naar kijken dus. En je moet geluk hebben met het weer. Dat was in ons geval zo. Vorig jaar in Venetië en nu in Dresden: heerlijk open weer met zon. De temperatuur, daar kun je je prima naar kleden. Dresden heeft een zeeklimaat, met gematigde zomers en niet veel koude winters. Echte winterse toestanden zijn dus niet heel aannemelijk. Vluchten zijn in die periode ook vaak veel goedkoper. Vanaf Düsseldorf doe je daar een klein uur over.  Om in de stad te komen neem je de S-Bahn. Het duurt slechts 20 minuten en kost € 2,20 voor een enkeltje.

Brug

Bezienswaardigheden

Dresden biedt een mengeling van kunst, architectuur en historische gebouwen.
De Altmarkt is het meest bruisende plein in Dresden. In de buurt vind je veel cafés en winkels en er zijn veel activiteiten op het plein zelf. We kochten een stadswandeling “Dresden in een dag” en die start op de Altmarkt. Het brengt je langs vele hoogtepunten zoals de Frauenkirche. Je kunt naar de top klimmen en het prachtige uitzicht over de stad is een mooie beloning! De Brühlsche Terrasse is een bijzonder terras, net boven de oever van de Elbe. Ook daar een heel fraai uitzicht. Het terras is 500 meter lang, 10 meter hoog en 20 tot 200 meter breed. De boten waren toen helaas uit de vaart, maar anders is dit de plek waar je kunt vertrekken. De Semper Oper is de hof- en staatsopera van Saksen. Wij boekten een rondleiding om zo meer over dit gebouw en de geschiedenis te weten te komen. Of je  van opera houdt of niet, het is absoluut een bezoek waard. De grote trots van Dresden is het enorme Zwingerpaleis. Je kunt het gratis bezichtigen. Wil je kunstcollecties bewonderen, dan moet je wel een ticket kopen. Verder heb je nog het Residenzschloss , de Katholische Hofkirche, de Neumarkt en de Grosser Garten. Allemaal de moeite waard om te bezoeken. Even buiten de stad ligt de “Blaues Wunder”. Een stalen hangbrug van 260 meter lang met een spanbreedte van 141 meter. De naam is afgeleid van de blauwe kleur van de brug. Het gerucht gaat dat deze eigenlijk groen was maar door weersomstandigheden blauw is geworden. Wij vonden het niet heel bijzonder en alleen de moeite om te bezoeken als je voldoende tijd hebt in Dresden.

Zwinger

DDR tijd

Zodra je buiten de Altstadt komt, zie je nog veel van de voormalige DDR. Troosteloze vierkante blokkendozen. Grijs en grauw. Deprimerend bijna. We bezochten de “Gedenkstätte Bautzner Strasse”, een onderzoekersgevangenis ingericht door de Sovjetische Geheime Dienst na de 2e Wereldoorlog. Vele mensen werden hier ter dood veroordeeld. Het Ministerie voor Staatszekerheid (de Stasi) nam het gebouw over en zij maakten er begin jaren vijftig een gevangenis van. Tot aan 1989 zaten hier 15.000 DDR-burgers vast die negatief waren over het politieke regime. De cellen, arrestatieruimtes, douches, het is er allemaal te bezichtigen. Er worden rondleidingen gegeven door oud-gevangenen. De verhalen zijn schokkend en verbijsterend. Het geeft een goed beeld van hoe men te werk ging tijdens de DDR periode. Nog niet eens zo heel lang geleden. Ik vond het zeer de moeite waard.

Gevangenis
Eten en drinken

Waar je voorkeur ook naar uitgaat: het is er! We vonden “Ayers Rock”, een Australisch restaurant in de Altstadt heerlijk. Maar ook de tapas en wijn bij “Tapas Barcelona” was voortreffelijk. De laatste avond sloten we af bij de Mexicaan, ook zeer de moeite waard. En wat vooral opviel: alle avonden was het lastig ergens binnen te komen zonder reservering. Zelfs in deze rustige periode dus. Natuurlijk moet je ook een echte “Kuche” gegeten hebben voor je weer terug naar Nederland reist.

Tapas

Ik was blij verrast door deze stad. Er is veel te zien en te doen. Alles is goed te belopen en er hangt een prima sfeer. En bovendien: het was weer eens wat anders!

Dreden By Night
Welke onbekendere citytrip heeft jou positief verrast?

7 reacties

  1. Wat een leuke tip!
    Hierboven wordt het ook al gemeld: Boedapest was voor mij een verrassing. Zes jaar geleden voor geen geld heen geweest (5* inderdaad ideaal) en was zo’n prachtige stad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.