Jordanië met kinderen: gewoon doen!

Voordat de kinderen er waren, reisden Jos en ik één keer per jaar voor een maand naar een verre bestemming. De rest van het jaar moest er weer gewerkt en gespaard worden. Na de geboorte van Nora en later Ivar, bleven we eerst binnen Europa maar het ‘verre’ reizen bleef trekken. Bovenaan die ‘bucketlist’ stond Jordanië. Maar Jordanië met kinderen? We dachten dat de kinderen er niet veel aan zouden vinden dus moesten we maar snel gaan nu (meivakantie 2013, Ivar was toen 5 en Nora bijna 8), waren ze immers nog ‘om te kopen’ met: “straks krijgen jullie een ijsje ”.

Georganiseerd

We hebben 10 dagen Jordanië geboekt. Omdat we niet wisten hoe het zou gaan met de kinderen hebben we voor een georganiseerde reis gekozen. Ons gezin en een vaste gids met een royale auto inclusief airco. Dat alles bleek een goede keuze. Je ziet daardoor ook dingen die je zelf nooit zou zien omdat je niet van het bestaan weet. Daarnaast kon onze gids maatwerk leveren als de kinderen moe waren of ergens langer wilden blijven.

Reisgenen

Het mooiste van deze reis was wel dat we tot de ontdekking kwamen dat Nora en Ivar dezelfde reisgenen hebben als hun papa en mama. Slapen bij de bedoeïenen, rijden op een kameel, klimmen en klauteren op de rotsen bij Petra (“nee we hoeven niet met een ezel naar boven naar het klooster, we lopen zelf die 800(!!) trappen”, ze vonden het allemaal geweldig!

Hoogtepunten

Jordanië heeft zo veel te bieden dat het moeilijk kiezen is wat je als hoogtepunt benoemt. Petra is adembenemend mooi maar omdat je het al honderd keer op foto’s hebt gezien, is het verrassingseffect helaas toch weg. Hoe dan ook, je gaat niet naar Jordanië zonder Petra te zien. Bij de Wadi Rum woestijn beleefde ik juist het tegenovergestelde. Onder welke steen had ik geleefd? Ik kende het niet goed waardoor dat juist weer wél zorgde voor heel wat oh’s en ah’s.

iPhone fotos 856

Ook de stad Jerash (met zijn vele tempels, theaters en het ovale forum) en de King’s Highway mogen tijdens je reis niet ontbreken. Verder was het drijven in de Dode Zee een bijzonder moment. Zo vreemd dat je ‘niets hoeft te doen dan liggen’.  Het duurde bij mij even voordat ik ontspannen dreef. De kinderen vonden het zelfs pijnlijk, door allerlei kleine wondjes die ze hadden opgelopen bij al hun geklauter, prikte het zout flink. Gelukkig stond er op het strandje een douche om het zout af te spoelen. De steden Amman en Aqaba geven een goed beeld van hoe men tegenwoordig in Jordanië leeft en daarmee een absolute ‘must see’.

iPhone fotos 865

Welkom

De mensen zijn zó vriendelijk en zó trots op hun land dat je je soms als een koninklijke familie voelt. Nora en Ivar hebben blonde haren en blauwe ogen, ze zijn nog nooit zo veel gefotografeerd. Hordes schoolkinderen kregen ze vaak achter zich aan met allemaal een mobieltje met camera. Soms moesten we Nora en Ivar echt even in bescherming nemen. “Bij Justin Bieber gaat dat ook altijd zo, hè mama?” De bevolking doet alles voor je, zonder dat het vervelend wordt. Oprecht, uit hun hart. Omdat Nora geassocieerd werd met Koningin Noor (nog altijd aanbeden), hoefde ze zelfs haar uitgezochte souvenir niet te betalen. De verkoper vroeg: “What’s your name?” waarop wij antwoordden: “Nora, sir” en hij vervolgde “Ah, Nora, we love our former queen Noor…Nora is an Arabic name” en dan kwam er een heel verhaal dat we meerdere keren tijdens onze reis, netjes knikkend en lachend hebben aangehoord.

iPhone fotos 848

Jordanië heeft veel last van de onrust in de buurlanden. Daardoor blijven veel toeristen weg, zeker de gezinnen met kinderen. Erg jammer want het is er zo mooi! Cultuur, natuur, historie en de vriendelijkheid, allemaal in een land waar je meer dan welkom bent en de kinderen ook!

Lijkt het jou iets? Jordanië met kinderen?

(Dit verhaal is gedeeltelijk ook als interview terug te vinden op de website van Gezinopreis)

4 reacties

  1. Jee Gaby, wat ontzettend leuk om je site te lezen. Bedankt voor de tip. Het reizen zit in ook in Janssens tak van de familie hier in Arnhem en Renee in Amsterdam.
    Ik ga je site zeker volgen. Liefs en veel plezier met schrijven.

  2. Leuk! En herkenbaar. Het reizen van vroeger, en het veranderde reizen nu er kinderen zijn. En toch, het kan. Dat toon jij aan. Ik ook, ook al is het net even anders. Ik ben vorig jaar in mijn eentje met de kinderen (toen 4 en 7) naar Egypte geweest en het jaar ervoor naar Tunesië. Naar Jordanië hoop ik ook zeker nog te gaan!

    1. Het is zeker anders maar ook weer heel bijzonder met de kinderen dit samen beleven. Je wordt in Jordanië heel hartelijk ontvangen! Hoog op je lijstje zetten 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.