Huisje in Hongarije


Rob en Hilda zijn verliefd op Hongarije. Zó verliefd dat ze er zelfs een vakantiehuisje hebben. Of nee… twee huizen! Hoe dat zo is gekomen? Wat daarbij komt kijken? Wat er te doen is? En of jij er ook kunt verblijven? Vragen die ze zelf beantwoorden:

Hilda en Rob, ik ken jullie inmiddels wat langer. De meeste Borntotravel lezers niet. Wie zijn jullie?

Rob (43) is adviseur economische zaken bij de gemeente en Hilda (48) werkt bij het secretariaat bestuurskantoor van 21 aangesloten basisscholen. In onze vrije tijd maken wij graag motorritjes of een heerlijke natuurwandeling. De natuur en de vrijheid, heerlijk! Onze wens is om in de toekomst naar Hongarije te verhuizen. Omdat dit natuurlijk niet zomaar kan hebben wij besloten eerst goed het land te verkennen en ondertussen flink te sparen. Wij besloten na een bezoek aan Zuidwest-Hongarije om hier een vakantiehuis te kopen. Het land verraste ons in positieve zin. De prachtige natuur, het mooie landschap en de gastvrije bevolking, vooral op het platteland. In eerste instantie kochten wij dit vakantiehuis alleen voor onszelf, maar intussen verhuren wij het ook. Ons geluksgevoel kunnen delen met anderen, hoe mooi is dat?

Hilda en Rob
Hilda en Rob

Sinds kort hebben jullie niet één huisje in Hongarije maar zelfs twee!

Inderdaad het Vlinderboerderijtje (Pillangó Tanya) kochten wij in 2010. We knapten het op en vanaf 2012 verhuren we het. We gaan zelf graag en vaak (zo’n 4x per jaar) naar dit vakantiehuis omdat we het hier zo naar onze zin hebben. We leren steeds meer Hongaren, Duitsers en Nederlanders kennen die daar wonen of vakantie vieren, wat erg gezellig is. Ook de omgeving brengt ons steeds weer naar nieuwe, mooie plekken. Omdat ’t Vlinderboerderijtje geschikt is voor twee personen en we er zelf zo graag komen, hebben we vorig jaar een tweede vakantiehuis gekocht. Dat knappen we nu op. Het is een boerderij uit ca. 1900 met een grote stal, een houtdakstoel en een binnenplaats. We proberen bij de renovatie zoveel mogelijk van de oude elementen te behouden. Deze woning ‘Klumpa Tanya’ (de Klompenboerderij) wordt geschikt gemaakt voor vier tot vijf personen. Het ligt in een pittoresk dorpje Kisjakabfalva (Jackfall) op zo’n  tien minuten fietsen van het Vlinderboerderijtje. Fietsen zijn gratis beschikbaar voor huurders van onze accommodaties. Wanneer beide huizen tegelijk gehuurd worden is een verblijf voor 6-7 personen dus binnenkort ook mogelijk! Leuk voor bijvoorbeeld een gezin dat samen met opa en oma vakantie wil vieren en toch ook momenten apart wil hebben.

Het Vlinderboerderijtje
Het Vlinderboerderijtje

Waarom kozen jullie voor Hongarije?

We zagen een heel leuk huisje voorbij komen en zijn ook alleen maar voor dit huisje naar Hongarije afgereisd. We waren er nog nooit geweest en we spraken met elkaar af dat, als er ook maar enige twijfel zou zijn, we het niet zouden doen. Hongarije heeft ons enorm verrast.  Zo  verbaasde het ons dat Hongarije zo’n goede snelwegen heeft, en de omgeving zo mooi en heuvelachtig is. De dorpse eenvoud aan de ene kant, de luxe van, bijvoorbeeld een modern thermaal bad, aan de andere kant en de cultuur sprak ons enorm aan. In het dorpje Kleinbudmér  woonde al een Nederlands jong stel met hun moeder. Ze hielpen ons waar nodig en lieten ons zien waar we alles konden vinden. Het was ook fijn om soms met hun gezellig een babbeltje te kunnen maken in onze moedertaal. De makelaar liet ons ook de nabijgelegen stad Pécs zien. De fotocamera draaide overuren, een prachtige stad op ongeveer een half uur rijden. Toen waren we dus verkocht. De provincie heet Baranya en is erg mooi. Het lijkt veel op Midden-Frankrijk: de golvende heuvels met zonnebloemvelden en wijngaarden. Ook het wijndorp Villány (op fietsafstand) vonden we meteen erg gezellig met de kelder terrassen voor de wijnhuisjes (met Hongaarse tapas) en restaurants. Inmiddels hebben we ook een Hongaarse vriendengroep. Ze zijn altijd heel behulpzaam en nieuwsgierig. Het is iedere keer weer erg leuk hun te ontmoeten zodra we in Hongarije arriveren. Gelukkig spreken ze een beetje Duits, want Hongaars vinden we erg lastig om onder de knie te krijgen. Het lijkt in niets op de, ons bekende talen, zoals Duits of Engels. Mensen begroeten, boodschappen doen en in het restaurant iets eetbaars bestellen lukt wel, maar een goed gesprek in het Hongaars voeren is nog heel wat anders. We volgen Hongaarse les dus we hopen dat we snel bijleren. Het valt ons overigens op dat, met name de jonge Hongaren, meestal goed Engels spreken. Inmiddels wonen er in ons dorpje ook nog meer mensen uit Nederland en een Duitser, waar we regelmatig mee afspreken.

De wijnhuisjes
De wijnhuisjes

Hoe reizen jullie naar Hongarije en hoe reis je als je daar bent?

Op welke manier we naar Hongarije reizen hangt af van de lengte van ons bezoek. Voor één of twee weken reizen we meestal per vliegtuig. Met WizzAir vanaf vliegveld Eindhoven naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dat kan heel goedkoop uitpakken als je ruim van tevoren boekt. We hebben dit jaar voor slechts € 40,= (voor ons tweeën) een retourvlucht geboekt! Vanaf het vliegveld nemen we dan een huurauto naar Zuidwest-Hongarije. De kosten van autohuur vanaf de luchthaven is afhankelijk van de reisperiode en tijdigheid van boeken, maar ligt tussen de €110,= tot €150,= per week voor een kleine gezinsauto. De autoreis duurt iets minder dan twee uur en verloopt soepel over uitstekend onderhouden, rustige, autosnelwegen. In de zomervakantie gaan we vaak vier weken en dan rijden we met onze eigen auto. Meestal overnachten we in Zuid-Duitsland (Beieren) of Oostenrijk in zo’n heerlijk ‘Gasthaus’. Vanaf Roermond is het ongeveer 1350 km.

Het verrassend mooie landschap
Het verrassend mooie landschap

Wat is er allemaal te zien en doen in de directe omgeving?

Het dorpje Kleinbudmér ligt aan een bekende Hongaarse wijnfietsroute. Een panoramisch fietspad leidt naar Bóly (spreek uit als ‘Booj’) waar je winkels, een eetgelegenheid en een soort VVV-kantoor vindt. Er is sinds kort een nieuw café, met groot terras, waar je ook kunt squashen, biljarten en waar regelmatig traditionele grillavonden zijn. De andere kant op leidt de route over een licht heuvelachtig fietspad naar het dorpje waar ‘Klumpa Tanya’ (ons andere vakantiehuis) ligt. Daar is het ‘Zwaben museum’ waar je kunt zien hoe de oorspronkelijke pioniers,  de ‘Donau Zwaben’ vroeger leefden. Als je verder fietst, kom je bij een uitstekend Hongaars-Oostenrijks restaurant. Nog wat verder ligt wijndorp Villány met een straat van wijnhuisjes en luxere wijnhuizen én het wijnmuseum. Nabij Villány ligt het beeldensculptuurpark in Nagyharsány. Voor de luxe thermaal baden kun je terecht in in Siklós en Harkány. Een prachtig, tegen een heuvel gelegen, bedevaartkerk zie je in Mariagyúd en in Siklós vind je een historische burcht en goede restaurants, waaronder ‘Tenkes Csarda’ en ‘Fülemüle’. Daarnaast zijn er tal van andere pittoreske dorpjes die zijn gelegen in een prachtig landschap. Wat dacht je van de wijn-wandel-route in het dorpje Palkónya? De dichtstbijzijnde stad ligt op 30 minuten rijden: de provinciehoofdstad Pécs. Deze verbluffend mooie middeleeuwse stad (Unesco cultuur erfgoed) heeft de bezoeker veel te bieden: veel musea, een theater, culturele bezienswaardigheden, archeologische vondsten, tal van kerken en een basiliek, maar ook heerlijke restaurants, vele cukraszda’s (koffie/ijssalons), een overdekt en luxe winkelcentrum, talloze cafés en niet te vergeten de vlooienmarkt op zondagochtend. Een echte stad om in te flaneren, met een mediterrane sfeer. Dichtbij de stad Pécs is het natuurgebied de Mecsek. Via kronkelende wegen bereik je Mecsextrém, een attractiepark voor jong en oud waar je kunt rodelen, abseilen en racen. Bij de meren van Orfü is een Aquapark, meerdere goede restaurants en het broodmolenmuseum. In Abaliget bezoek je grotten en het vleermuismuseum. Verder zijn ook hier weer vele wandel- en mountainbike paden door de bossen aangelegd. Kaposvár is een andere mooie stad, op zo’n één uur rijden. Binnen twee uur ben je bij het bekende Balatonmeer. Zelfs Kroatië is dichtbij. Binnen een uur ben je in de Kroatische stad Osijek en op vier uur rijden ligt de Adriatische zee. Oftewel: je hoeft je niet te vervelen!

De mooie stad Pécs
De mooie stad Pécs

Als jullie er niet zijn. Hoe worden dan de praktische zaken zoals bijvoorbeeld de tuin en post geregeld?

Onze dorpsbewoonster Ildikó is de ‘Hausmeister’ en zij verzorgt het poetsen en maait het gras als wij er niet zijn. Ook legt ze op de dag van aankomst van gasten de sleutel in het sleutelkluisje. Het bedrag voor de schoonmaakkosten betalen wij aan haar. Gyula is onze meest nabije en enige ‘buurman’. Hij is een wat oudere, eenvoudige keuterboer met wat kippen, geiten en een paard met wagen. Dit is ook zijn vervoermiddel, naast een stokoude Simson scooter uit de voormalige DDR. Hij verzorgt de wat grovere werkzaamheden zoals de groenvoorziening rondom het huis. Wij geven hem daarvoor elk jaar een vast bedrag en een fles Palinka (Hongaarse jenever). Hij is daarmee altijd zichtbaar tevreden. Onze Nederlandse dorpsbewoners ontvangen de post en houden ons op de hoogte.

Het dorpje Kisjakabvalva
Het dorpje Kisjakabvalva

Stel mensen zijn na het lezen van dit verhaal geïnteresseerd om ook in een van jullie huizen te verblijven. Kan dat?

Jazeker! Wij vinden het erg leuk om gasten te verwelkomen. Op onze website: Huisje Hongarije is alle informatie te vinden over de omgeving, de beschikbaarheid en de huurprijzen. Het Vlinderboerderijtje  ‘Pillangó Tanya’ is te huur voor twee personen met mogelijkheid voor een derde persoon. Naar verwachting is vakantiehuis ‘Klumpa Tanya’ (voor 4-5 personen) vanaf april 2017 gereed voor verhuur. Beide vakantiehuizen zijn dan ook gezamenlijk te huur voor zes tot zeven personen. Op de website staat wat bij de huurprijs is inbegrepen, je vindt er verder het gastenboek, de prijslijst en tips voor uitstapjes in de omgeving. Ook is er een contactpagina voor het stellen van eventuele vragen. Maak daar gebruik van!

En verder? Nog plannen voor bijvoorbeeld nóg een huisje??

Nee, momenteel hebben we geen verdere plannen. We kunnen hier nog wel even mee vooruit. En we moeten ook sparen hè? Voor die wens van ons!

Hebben jullie nog tips voor mensen die ook iets in het buitenland willen kopen?

Uiteraard is het echt heel handig om de taal te leren van het land waar je iets wilt kopen. De plaatselijke bevolking vindt het fantastisch als je daar je best voor doet. Wij hebben mazzel: in Baranya spreken veel Hongaren ook wat Duits vanwege de geschiedenis van de eerste Duitse kolonisten, de Donau Zwaben. Zo zijn veel menukaarten ook in het Duits. Handig! Omdat wij inmiddels Hongaarse vrienden hebben gaat het vinden van goede vaklui ook soepel. Het is daarbij wel erg handig altijd een Hongaar als tolk mee te nemen. Al zie je ook hier steeds meer dat veel vaklui tevens Duits, of zelfs Engels, spreken. Verder is ons advies: bereid je goed voor door veel te lezen over een land en de gebruiken, stel veel vragen en ga niet over één nacht ijs. Kijk ook naar een omgeving in de herfst en winterperiode. Vind je het dan nog steeds zo leuk en mooi? Als daarover geen twijfel is: GO FOR IT !!! Hajrá!

Proosten met Fröcs
Proosten met Fröcs

Droom jij ook over een vakantiehuisje of wonen in het buitenland? In welk land dan, en waarom?

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *