Hoe bereiden wij ons voor op een verre reis?

Goede vraag! Als je al wat vaker op reis bent gegaan krijg je een soort routine en denk je er niet meer zo over na. Natuurlijk begint het voorbereiden al direct bij het kiezen van een bestemming. Je leest veel over het land en bedenkt wat je van plan bent te doen. Daardoor weet je wat de gebruiken zijn, welk weer je kunt verwachten, hoe het zit met het niveau van gezondheidszorg en hygiëne en al dat soort onderwerpen. En verder bereiden wij ons zo voor:  

voorbereiding
Papierwerk

Kijk goed welke papieren je nodig hebt voor je reis. Natuurlijk een geldig paspoort. Vaak moet dit nog geldig zijn t/m 6 maanden na thuiskomst. Is er een visum nodig? Dan agenderen dat je dat tijdig aanvraagt. Ga je zelf rijden? Haal bij de ANWB een internationaal rijbewijs. Het is niet altijd verplicht, maar voor die € 17,95 voor leden en € 18,95 voor niet-leden toch echt aan te raden. Bij de ANWB winkel direct klaar en het is een jaar geldig. Zijn er verder nog eisen? Voor Zuid-Afrika heb je tegenwoordig een origineel exemplaar van de geboorteakte van je kinderen nodig. Een heel gedoe hebben we ervaren. Maar we spraken ook gezinnen en hoorden verhalen over mensen die dachten dat het niet zo’n vaart liep en vervolgens Schiphol niet doorkwamen of erger nog: in Kaapstad teruggestuurd werden. Dat wil je niet! Neem de eisen van een land serieus, wat je er ook van vindt. Een origineel exemplaar is géén kopie. Doe exact wat er staat, het bespaart je een hoop ellende. Het hebben van minstens één creditcard is geen overbodige luxe en activeer tijdig je Europas voor je bestemming buiten Europa.
Ik maak van alle belangrijke documenten foto’s en bewaar die in het fotoalbum van mijn telefoon. Daarnaast mail ik ze naar mijn @hotmail account. Dan kan ik er altijd nog aan, mocht iets verloren gaan.

Organizer

Gezondheid

Welke vaccinaties zijn aanbevolen voor je bestemming? Zorg dat je tijdig ingeënt bent. Niet leuk, wel zo veilig. Vaak kun je een inenting verlengen met 25 jaar of soms zelfs levenslang door binnen zes maanden na de eerste spuit de inenting te herhalen. Onze kinderen kunnen nu even vooruit. Wij hebben goede ervaringen met www.thuisvaccinatie.nl  Zij komen zelfs in het weekend of in de avonduren en de kosten werden in ons geval 100% gedekt door de zorgverzekeraar.
Reis je per boot en auto en zijn er mensen in het reisgezelschap die kampen met reisziekte/wagenziekte? Bij de drogist zijn pilletjes te koop. Verder nemen wij standaard paracetamol, ibuprofen, pleisters, EHBO setje en desinfecterende gel mee. O en altijd, voor de kinderen, maar het werkt ook bij volwassenen: een tube vallen- en stotengel van VSM.
Heb je op doktersadvies medicijnen? Zorg voor een officiële verklaring van je arts in het Engels. Nederland en drugs. We staan erom bekend. Je wilt niet dat jouw tabletjes daarvoor aangezien worden.
Muggen op je vakantieadres? Zorg voor een veilig middel in je bagage, maar overdrijf niet. Je kunt lokaal nog bijkopen als je te weinig mocht hebben. Wij reisden ooit door Zweden met bijna een emmer vol DEET en we zagen geen mug.
Pleister

Bagage

Over het inpakken van bagage en de keuze van rugzak, koffer of allebei schreef ik al eerder een blog: hier en dat is nog steeds actueel  😉 Voor ons werkt het zo.

koffers

Taal

Het is echt superleuk om met de lokale bevolking in contact te komen. In het Engels en Duits redden wij ons prima. Frans lukt als ik het weer even gehoord heb maar bijvoorbeeld in het Spaans kom ik nog niet heel ver. Ik spreek het een heel klein beetje en dat klinkt blijkbaar best aardig want daarna volgt er vaak een lang en gepassioneerd antwoord waar ik dan helaas met moeite zes woorden uit kan halen. Op dit moment hebben we Madrid en Cuba geboekt en dus ben ik volop aan de studie. We slapen in Cuba bij mensen thuis. Dan wil ik ook graag de vragen van de kinderen kunnen stellen en het antwoord begrijpen om weer door te geven aan Nora en Ivar. Daarnaast vind ik het gewoon een mooie taal die ik graag wil leren. Ook voor onze reis naar Jordanië, Dubai en Thailand hebben we een paar woordjes geleerd. ”Hallo, dag, dank u, alstublieft, meneer, mevrouw, tot ziens!, zijn wat ons betreft verplichte kost. Ook voor de kinderen. Hoe klein ook. Je staat versteld hoe snel zij zoiets oppikken. En het opent deuren als een blond jochie van 4 iemand begroet in zijn eigen taal, echt!

spreekt u

Wat doen wij niet?

Wij pluizen niet onze hotels uit op alle beoordelingssites, soms een quick scan op Tripadvisor voor een algemeen beeld/cijfer. Ook kijken we niet op Google Maps of Street view. Het moet immers wel nog een beetje verrassing en avontuurlijk blijven. Met kinderen op reis is dat toch al wat minder dan voorheen in onze backpack jaren. Niet erg hoor, wel anders.

Wat doe jij standaard aan voorbereidingen voor je op reis gaat? Vul het aan in de reacties, dan kunnen de andere lezers  daar ook hun voordeel mee doen. Alvast bedankt!

 

4 reacties

  1. Niet te veel spullen meenemen; manlief heeft altijd onvgedragen kleren in zn koffer op de terugreis zitten die vervolgens evengoed mee te was is moeten. En, misschien moeilijk te geloven maar ook op de meeste vakantiebestemmingen hebben ze zeep, shampoo, zonnebrand. 😉 De beste zonnebrand factor 50 is niet uit Nederland 🙂 🙂

    1. Haha! Ja inderdaad toch teveel pakken en dat vervolgens alsnog moeten wassen. Grrr. Eens! Zonnebrand en anti muggen of andere insecten bij voorkeur in het land zelf aanschaffen en alleen een start pakketje vanuit Nederland meenemen. Dank voor de aanvullingen Hanneke!

  2. Zelf zijn we de laatste tijd wat laks geworden in de voorbereidingen, maar nu al een paar keer daardoor “ongemakken” ervaren. Komende reis naar Sri Lanka gaan we dus maar gewoon weer voor de voorbereiding. Weet dus inmiddels dat we nieuwe vaccinaties nodig hebben, ikzelf een nieuw paspoort en visa. 🙂

    1. Dan kun je nu dus vooruit 😉 Ik ben behoorlijk planmatig aangelegd dus voor mij is een gedegen voorbereiding ook geen straf. Het helpt me daarna alles beter los te kunnen laten. Sri Lanka… Daar wilde ik dit jaar naartoe. Cuba is daartussen gekomen dus ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Want het staat nu weer “gewoon” voor 2017 bovenaan op mijn lijstje 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.