Hong Kong en ik: geen match

Niet alle bestemmingen raken je. Voor mij was ons bezoek aan Hong Kong geen liefde op het eerste gezicht. We waren op weg naar Nieuw-Zeeland met een stop-over in Hong Kong dus. Ik was wel benieuwd en het was lekker om de lange reis zo te kunnen onderbreken. Toch bleek al snel dat ik geen match had met deze stad.

Naar het centrum

Het vliegveld was groot, strak en schoon. Met een ultra snelle trein, “De Airport Express Line” (ook super schoon), reisden we naar de stad. Het is een speciale luchthavenspoorweg die je snel en betrouwbaar naar het centrum van Hongkong brengt. De trein vertrekt 24 uur per dag om de 12 minuten en de reis duurt ongeveer 25 minuten. Een aanrader!

Hong Kong trainticket

The Peak

Wat doe je als je een paar uur te besteden hebt in een stad? Highlights aftikken. Wellicht moet je juist het tegenovergestelde doen, maar wat ons betreft mag een bezoek aan ‘The Peak’ (de Piek, 552m hoog) niet ontbreken.  Het is namelijk één van Hongkongs meest populaire attracties. Overdag kijk je uit over de stad en zie je de vele wolkenkrabbers en de Victoriahaven en kun je kijken tot aan de heuvels van de New Territories. In het donker is het een oase van lichtjes van de stad. Ook fantastisch. Je hoeft niet alleen te staan en kijken, je kunt er zelfs een 3,5 kilometer lange wandeling maken: Peak Circle Walk. Het is er vaak nogal mistig, dus je moet wel een beetje mazzel hebben met het zicht. Om boven te komen neem je de Peak Tram. Een historische kabeltram die je de wolkenkrabbers onderweg vanuit een bijzondere hoek laat zien. In 1400 meter overbrug je namelijk een hoogteverschil van ongeveer vierhonderd meter. Ook dat is een belevenis op zich.
Hong Kong the Peak

Stadscentrum

Terug in de stad ging het mis. Ik werd overvallen door de drukte. Het krioelde van de mensen. Ik verstond niemand en kon geen reclamebord lezen. Ik begreep niets. Het was bovendien stik benauwd. Natuurlijk was ik ook moe van de reis én wilden we naar Nieuw-Zeeland. Dat heeft zeker mee gespeeld. Ik was onder de indruk van de enorme winkelstraten met het soms zéér exclusieve aanbod. Dé winkelstraat in Hong Kong is Nathan Road. Met ontelbare neon borden boven de winkels en aan de panden doet het denken aan Times Square in New York. Maar natuurlijk waren er ook straatjes te vinden waar het wat rustiger was.

Hong Kong straatbeeld

Hotel met dagkamer

We hadden een hotel geboekt voor overdag. Zodat we nog even een paar uur languit konden slapen voordat we verder reisden. Helaas was de kamer naast ons ook geboekt door een Aziatische stewardess die het hele hotel, of minimaal onze verdieping, liet meegenieten van het ultieme cliché dat iedere piloot…. Enfin. Die luidruchtigheid droeg dus niet bij aan een goede powernap.

Nog een keer

Toch wil ik nog eens terug naar Hong Kong. Er zijn zoveel mensen die wél enthousiast zijn over deze stad. Het lag vast aan mij, de omstandigheden en het krappe tijdsbestek. Bij gelegenheid geef ik het zeker een nieuwe kans. Ik ben toch wel erg benieuwd naar bijvoorbeeld de avondmarkt van Templestreet. Dit is de bekendste avondmarkt van Hongkong. Vooral na het avondeten is het hier druk. Toeristen en locals struinen dan de kraampjes af naar leuke hebbedingen. Ook wil ik de Victoria Harbour nog eens zien, maar dan vanaf het water. Of daar flaneren over de boulevard en hun versie van de Walk of Fame “the Avenue of Stars”. En het winkelcentrum, ook dat moet ik toch echt nog eens herontdekken.
Hong Kong skyline

Ben jij ooit in Hong Kong geweest? Overviel het jou ook of was je er direct weg van?

4 reacties

  1. Jeetje, wat herkenbaar! Ik had precies hetzelfde afgelopen zomer. Na een bezoekje aan de Peak ging ik de stad in en ik trok de hitte (er was ook iets van een hittegolf geloof ik) en al die krioelende mensen slecht. Ik had helaas geen hotelkamer, maar ben maar teruggegaan naar het vliegveld om te douchen. Daarna voelde ik me weer een beetje mens 🙂

  2. Ik was er in 2000 maar als start van mijn reis door China en vond HongKong “wel aardig” maar totaal niet chinees, veel meer Engels/westers. Goed voor max 3dgn en ja, de avondmarkt en The Peak zijn een must maar als je even oversteekt naar Knowloon, eigenlijk de voorstad van HongKong, dan kom je in een heel andere (chinese)wereld terecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *