Stilte A.U.B.!

Wanneer is het nog echt stil? Doorgaans is er tegenwoordig altijd wel geluid om je heen. Toch vind ik het af en toe heerlijk om op een plek te zijn waar het zó stil is, dat het lijkt of je oren dichtzitten. Dat het bijna ongemakkelijk voelt. Je bent het niet meer gewend. Een bijzondere ervaring. En als dat ook nog eens het geval is op een adembenemende mooie locatie, dan is het extra genieten.

Salar de Uyuni

Bijvoorbeeld in Bolivia in de Salar de Uyuni . Wat mij betreft sowieso één van de mooiste plekken op aarde. Een van de grootste zoutvlaktes ter wereld: 10.500 vierkante kilometer. Wij sliepen daar tijdens een meerdaagse jeeptrip. Het was er pikdonker. Ook dat kennen we bij ons nog maar amper. Wel zag je duizenden sterren aan de hemel. Geweldig. En geluid? Niets. Je hoorde he-le-maal niets. Moest je wel je adem inhouden. Anders was dat het enige waar te nemen geluid.

Wadi Rum

Een vergelijkbare ervaring had ik in de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Daar moest je wel een stukje weg lopen van het tentenkamp. Dat was erg toeristisch. Maar ‘om de hoek’ was het alleen jij, de sterren en de stilte. Wat een genot.

Wadi Rum
Wadi Rum Jordanië

Milford Sound

De Milford Sound is een fjord van zestien kilometer. Het is de meest bezochte attractie van het Fiordland National Park in Nieuw Zeeland. Dit fjord snijdt diep het land in en de bergwanden rijzen tientallen meters de lucht in. Enorme watervallen donderen naar beneden. Niet echt stil dus. Maar doordat het zo’n geweld is en je alleen dat hoort, geeft het ook een soort stilte af.

Milford Sound
Milford Sound Nieuw-Zeeland

Safari

Tijdens de safari’s die we in Zuid-Afrika maakten, hoopte je natuurlijk iets te horen. Maar tussen de momenten van een dierlijke meet & greet was het ook stiller dan stil. Daar had het nog iets spannends, waardoor de beleving anders is. De kinderen viel het ook op. “Wat is het hier donker. Wat is het hier stil. Je hoort bijna niets. Alleen dieren die ritselen door het gras of de struiken.” Waar je ze normaal af en toe moet vragen hun volume iets te temperen, gebeurde dat hier automatisch en genoten ze er zichtbaar van.

Kruger Park
Kruger Park Zuid Afrika

Herkenbaar? En geniet je daar dan ook zo van?

8 reacties

 1. Ik herken dat wel. Hier is het altijd zo druk en zo lawaaierig. Die plek in Bolivia zou ik graag eens bezoeken, gewoon om even de rust te vinden, en wat een buitenaardse plek lijkt het haast wel! En jungle geluiden, daar word ik zelf ook altijd rustig van.

  1. Ja in Bolivia was het zó speciaal! Kan het je echt aanraden. Ik vond het een heel bijzondere bestemming met ontzettend lieve en leuke mensen. Speciaal plekje in mijn hart!

 2. Zeer herkenbaar. The Milford Sound. De stilte vind je ook bij Doubtful Sound. We hebben ooit The Milford Track gelopen. 4 dagen lang door de natuurpark. Heerlijk.
  Ook Stewart Island is het heerlijk rustig.
  Ik krijg weer heimwee naar Nieuw-Zeeland

  Leuk geschreven Gaby

  1. Ja Doubtful Sound precies zo! Fantastisch! De laatste aflevering van Floortje speelde zich gisteren af in Nieuw-Zeeland. Prachtig weer…ja om heimwee van te krijgen!

 3. Plekken waar het bijna stil is zijn idd zeldzaam, afgelopen winter vonden we zo’n plek in de woestijn in India. Overigens vind ik het juist als wij naar India zijn geweest en weer terug thuis zijn altijd zo bizar stil, het doet echt bijna pijn aan je oren en je krijgt er het gevoel van dat er iets mis is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *