10 TOP excursies!

Welke excursie moeten we zeker doen? Een lastige, maar veelvuldig gestelde vraag. Wel leuk om over na te denken. En om over te schrijven. Vandaar dit item: 10 TOP excursies. En even voor de duidelijkheid: dat is wat anders dan mijn top 10 excursies! Ik heb geprobeerd een selectie te maken uit excursies die we samen met de kinderen hebben gedaan en excursies die we maakten toen we reisden zonder kinderen én ik heb het zoveel mogelijk algemeen gehouden. Iets wat je in meerdere landen kunt doen. In willekeurige volgorde:

 1. Zwemmen met dolfijnen

  Dolfijnen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op kinderen. En om eerlijk te zijn: ook op volwassen. Ik dacht dat het vooral voor Nora en Ivar leuk was om deze excursie te boeken, maar we genoten er allemaal van. Onze meet & greet met de dolfijnen was in Dubai. Met vooraf een verplichte les over dolfijnen. Hoe leven ze? Wat eten ze? Hoe communiceren ze? Wat zijn hun vijanden? Pas daarna mochten we het water in en gingen we spelen en zwemmen met, in ons geval, Mr. Black. Waanzinnig leuk! Natuurlijk blijven alle excursies met dieren discutabel. Wij kijken bewust naar de aanbieder en hun aanpak en dus niet alleen naar de prijs.

  Zwemmen met dolfijnen

 2. Raften

  Mijn eerste keer raften was een deal met manlief in Costa Rica. Hij wilde raften, ik niet. Ik wilde paardrijden, hij niet. En zo is het gekomen. Hij ging een dag (!) mee paardrijden, ik een middag mee raften. Ik vond het doodeng. Na een zeer uitgebreide instructie was het tijd voor het tekenen van heel wat papieren. Mijn Spaans was/is niet zodanig dat ik al die juridische teksten kon lezen. Was ook niet nodig, je wist zo ook wel waar je je handtekening onder zette. We stapten samen met een Spaans koppel in de raft. De vrouw sloeg een kruis. En ondanks dat ik niet rooms-katholiek ben, volgde ik haar. Kan immers toch nooit kwaad? Vaak werkt het zo: hoe banger je bent of hoe meer je tegen iets op ziet, hoe leuker en stoerder het is. Dat gold ook voor raften in Costa Rica. Geweldig! Prachtige natuur, ruig water. De mannen hebben ons als échte ‘hombres’ veilig naar het eindpunt gebracht. Wij señorita’s peddelden wel, maar of het iets heeft bijgedragen?
  Raften in Costa Rica

 3. Kookworkshop

  Wij houden van koken. En van lekker eten (en drinken). Dus voor ons is een kookworkshop sowieso een leuke activiteit. Zeker in het buitenland. Met andere ingrediënten, die je vaak zelf op de lokale markt mag gaan verzamelen, en met andere gewoonten. Tapas maken in Spanje is toch anders dan in Roermond. Een milde curry bereiden in Thailand lukte prima, al kwamen we er snel achter dat mild daar net iets anders was dan mild in Nederland. Ook de kinderen vinden het leuk. Samen iets creëren en daarna proeven. Ivar was 6 toen hij een hele dag in Chang Mai (Thailand) heeft staan kokkerellen. En ik had mijn tas vol met de Nintendo, boekjes en kleurtjes. Wat zat ik er naast. Ze kregen ieder hun eigen receptenboek mee, met daarin ook de namen en groeten van de andere toeristen uit de groep. Uit Israël, Duitsland, Zwitserland en Australië. Stoer toch?Koken in Chiang Mai

 4. Fietsen

  Al eerder schreef ik er een blog over. Fietsen in het buitenland. Of het nu in Bangkok, Barcelona, Parijs of in Swaziland is. Wij vinden het leuk. Je krijgt een andere kijk op de omgeving, het contact met de lokale bevolking is sneller gemaakt en je bent even lekker actief bezig. Overigens hebben we ook op Texel fietsen gehuurd en ook dat was een zeer geslaagd tripje! Kijk met kinderen vooraf goed naar de afstand, het weer/de temperatuur en de veiligheid (verkeersdrukte). Beslis dan of ze zelf fietsen of achterop gaan.

  Op de fiets

 5. Snorkelen en duiken

  Toegegeven: ik ben geen waterrat. Zwembaden…yek. Maar op sommige plekken ga ook ik graag het water in. Snorkelen heb ik inmiddels wat vaker gedaan en daar voel ik me ook best comfortabel bij. Je ziet dan echt al veel. De kinderen krijgen er ook steeds meer handigheid in, al vinden zij het idee van die vissen (en allemaal zelfbedachte zeemonsters) onder zich, soms nog wel spannend. Duiken is een ander verhaal. Dat heb ik één keer gedaan. Op de enige plek waar ik het ooit zou willen proberen: het Great Barrier Reef (Australië). We boekten een drie daagse zeilexcursie en vanaf die boot werd een paar uur duiken aangeboden. Ik twijfelde enorm. Durfde niet. Als ik een film kijk die zich onder water afspeelt word ik al niet lekker. Maar ik wilde eigenlijk wel graag. En nu was ik hier. Jos ging met de wat meer ervaren groep mee. De duikinstructeur was té leuk om überhaupt ‘nee’ tegen te zeggen ;-). Gelukkig had hij behalve zijn looks, ook zijn overtuigingskracht mee. En daar ging ik. Met nog een Australiër die niet durfde. Het kneuzengroepje dus. Het was écht geweldig. Wat een kleuren, wat een prachtige vissen en koraal. Adembenemend mooi! Heel langzaam wende ik aan de fles, het mondstuk en kreeg ik meer vertrouwen. De stilte, de natuur, je kwetsbaarheid. Heel intens allemaal. Weer boven water was ik trots, ontroerd en dankbaar. Maar toch voelde ik direct: eens maar nooit weer.

  Nemo

 6. Gletsjer wandeling

  Het verhaal vooraf was zorgwekkend. In Nieuw-Zeeland bij de Franz Joseph Glacier was heel duidelijk zichtbaar hoe snel deze gletsjer kleiner werd door de opwarming van de aarde. Dat wetende, was het extra speciaal om deze gletsjer op te gaan. We kregen speciale schoenen, touwen en andere materialen. De zon scheen en het was een prachtige tocht. We daalden af in spleten waar je je verstand even uit moest schakelen om ervan te kunnen genieten. Je voelt je opeens zo klein en nietig. Goede kleding en een beetje conditie maken dit soort tochten echt een stuk leuker. Laat je goed adviseren en kies een tocht die bij je past.

  Gletsjer

 7. Safari

  Onvergetelijk! Een safari vindt volgens mij écht iedereen geweldig. De omgeving is prachtig. Het is spannend omdat je niet weet wat je aantreft. Je moet stil zijn en meezoeken en de beloning is meestal zodanig fantastisch, dat je het er nog heel lang over hebt. En de uitdrukking “alles went”, ook die is waar. Na een paar dagen safari keken de kinderen echt niet meer op van weer een giraffe of olifant. “Nee mama, ik wil een luipaard zien! Die moeten we zoeken! De rest hoef je me niet meer te zeggen.” Ahum….

  Safari

 8. Mijnen bezoeken

  In veel landen zijn er nog mijnen te bezoeken. Ook met kinderen interessant als je een goede gids hebt. Een hele bijzondere mijnexcursie (zonder kinderen) was ons bezoek aan de zilvermijn in Potosí in Bolivia. Potosí ligt op ruim 4000 meter. Je moet dus eerst acclimatiseren. Tanden poetsen is al een enorme inspanning. Echt! De Zilverberg Cerro Rico is de belangrijkste trekpleister. Na de ontmoeting met onze gids werden we uitgedost in een mijnwerkersuitrusting. We kochten spulletjes die we konden geven aan de mijnwerkers: sigaretten, cola, water, cocablaadjes en dynamiet (!!). In de donkere, smalle gangen zag en voelde je hoe zwaar het leven daar is. Liggend kropen we af en toe een halte verder. Claustrofobie? Als je het niet hebt, krijg je het daar. Vreselijk en geweldig tegelijk. Heel indrukwekkend hoe die mensen dat volhouden. Helaas blijkt de zwaarte ook uit de gemiddelde leeftijd van de mijnwerkers als ze sterven: 45 jaar.

  Zilvermijn

 9. Stadswandeling mét gids

  Natuurlijk kun je heel eenvoudig zelf je stadswandeling organiseren. Er zijn voldoende boekjes met mooie routes. Toch vinden wij het ook vaak leuk om een stadwandeling met een gids te boeken. Je komt op andere plekken en leert veel meer over een stad. De straatjes achter de toeristische attracties hebben vaak ook enorm veel leuks te bieden. Als je met kinderen reist, kijk dan wel goed naar de duur van de wandeling. Ook moet je rekening houden met het vertalen van de uitleg, zodat ook zij weten wat ze zien. Tegenwoordig heb je steeds vaker voor kinderen speciale fototochten of speurtochten die dan horen bij de reguliere excursie voor volwassenen. Een aanrader!

  Stadswandeling

 10. Boottochten

  Of je nu een rondvaart boekt door de grachten, garnalen gaat vissen op Texel of je neemt plaats in een gammel bootje waarmee je wildlife wilt spotten: eigenlijk is het altijd leuk. Vanaf het water ziet een stad of natuurgebied er anders uit. Ook hier maakt natuurlijk wel de schipper of gids vaak het verschil. Zorg voor goede kleding en veiligheid. Waar het aanwezig is (meestal op de kleinere bootjes) geldt voor onze kinderen: zwemvesten verplicht. Hebben we nooit discussie over.garnalenkotter

Wil je de lijst uitbreiden? Graag! Wat vind jij top excursies om te doen als je op reis bent? Ik hoor het graag!

3 reacties

 1. Leuke activiteiten, mooie verhalen en prachtige foto’s.
  Wandelen op de gletsjer in NZ hebben we ook gedaan.
  Zeker aan te raden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.