Inpakken en wegwezen!

Inpakstress? Ik ken het niet. “Heb je al gepakt? “ “Euh… nee? We gaan pas over een week hè?” We pakken ook nooit zoveel. Lang, heel lang geleden, zat ik met Jos in de trein op weg naar Schiphol voor onze reis naar Australië. Twee rugzakken, goed gevuld, maar makkelijk te dragen en ver onder de toegestane 23 kg per persoon. Naast ons zat een stel met rugzakken die werkelijk aan alle kanten uitpuilden. Wij gingen 5 weken. Zij twee (naar de VS). Bij het inchecken bleek dat Jos en ik samen iets van 17 kg hadden. Terwijl dat andere stel waarschijnlijk heeft moeten bijbetalen. We snapten er niets van en eigenlijk nog steeds niet. Wat hadden zij dan allemaal bij zich?

Lijstjes

Ik ben een vrouw en dus hou ik van lijstjes. Al jaren heb ik een inpaklijst voor autovakanties én een inpaklijst voor vliegvakanties. Daar zit namelijk nogal wat verschil in. Bij autoreizen huren we vaak een huisje of stacaravan en dan hebben we beddengoed, handdoeken en spullen voor in de keuken bij ons. Bij vliegvakanties slapen we meestal in een hotel waardoor we veel minder mee hoeven te nemen. De lijstjes zijn door de jaren heen wel wat gewijzigd. De speentjes en zwemluiers hebben plaats gemaakt voor Nintendo’s en opladers. De vallen- en stotengel is gebleven. Ik loop de lijstjes één keer na en dan heb ik alles.

Check, check, dubbel check

Ik ben een control freak, maar dus niet met inpakken. Ik vertrouw op mijn lijstjes. Wat ik écht drie keer check is:

  • Paspoorten?
  • Tickets & Vouchers?
  • Creditcards?
  • Medicijnen?

De rest kan ik altijd nog wel kopen als ik het alsnog mis.

Kleding

Als ik zie wat sommige mensen aan kleding bij zich hebben, dan zitten daar al heel veel grammen verschil. Wij maken laagjes als het koud is en lopen nog een extra dag in dezelfde (spijker)broek. Ik heb geen witte broeken of shirts in de vakantiecollectie. Een tube Kruidvat wasgel (werkt met warm én met koud water) gaat standaard mee om de boel tussendoor te wassen (als het echt niet anders meer kan) en we kunnen weer verder. Daarbij zijn sneldrogende materialen overigens wél ideaal. Is kleding op de plaats van bestemming goedkoop? (Bijvoorbeeld in Azië) Dan koop je het toch zeker daar? Hoef je er niet mee te slepen,  de kinderen vinden het veel leuker én je steunt ook nog de economie. Kleding die je zelf niet meer draagt na deze vakantie geef je aan het eind van je reis aan de lokale bevolking of aan je gids (natuurlijk afhankelijk van je bestemming). In de week voorafgaand aan de reis hou ik de kleding die ik mee wil nemen wel apart van de kleding die we de komende dagen nog aan doen. Zo voorkom ik dat ik op het laatste moment nog een wasje moet draaien.

Kruislings

Vergeet vooral niet om kruislings in te pakken! Dus niet ieder je eigen spullen willen hebben maar vooral delen en in elkaars koffer of rugzak stoppen. Zo stonden wij in Sydney en had alleen Jos zijn rugzak en kwam die van mij pas 24 uur later. Dat was nog te doen maar toch lastig zonder ondergoed, toilettas etc. Met de spullen van de kinderen er inmiddels bij doen we dat ook: 2/3 in een tas van de één en voor 1/3 aangevuld met wat kleding en ondergoed van de ander. Het geeft toch net weer wat meer rust aan de bagageband omdat je weet dat je vooruit kunt.

IMG_1506

Tas of koffer?

Dat hangt af van de bestemming, de leeftijd van de kinderen en het type vervoer. Als de kinderen klein zijn is een rugzak handiger zodat je je handen vrij hebt om ze te dragen of de buggy te duwen. Als ze zelf goed kunnen lopen (en bij je blijven) is een koffer handiger, behalve als je veel met het openbaar vervoer reist of met kleine bootjes landinwaarts gaat. Dan toch liever een rugzak. Soms nemen we een koffer en een rugzak mee en sinds kort hebben de kinderen hun eigen rugzakje. Niet om daar kleding in mee te nemen maar voor hun e-reader, doeboekjes, Nintendo, knuffel en een snoepje. Zo leren ze op hun spullen te letten (vergeet niet steeds een extra check te doen of dat gelukt is) en oefenen ze met backpacken. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen nietwaar? Ze hebben ook ieder een reistrolley (Sammies, van Samsonite), maar die gebruiken we vooral voor logeerpartijtjes. Als je ze deze namelijk mee laat nemen op vliegvakanties, realiseer je dan ook dat jij er mee moet slepen als ze daarvoor zelf te moe zijn. Dan is een rugzakje sneller bij die van jou te stoppen of om te hangen dan zo’n trolley.

En jij? Ooit last van inpakstress?

NY en Thailand 505

4 reacties

  1. Wat herkenbaar…hier stond het inpaklijstje ook standaard klaar op de computer. Je leest het goed: “stond”. Onze computer is gecrasht en alle informatie is verdwenen en daarmee dus ook mijn inpaklijstje. En dat is voor mij als controlfreak niet handig. Met 2 weken voor vertrek naar de volgende bestemming wordt het dan ook tijd om het lijstje opnieuw te maken.

  2. Of ik last van inpakstress heb? Nee – niet meer. Vroeger kon ik maar lastig kiezen – want vooral veeeeel meenemen kan misschien toch fijn zijn op vakantie en zorgt voor een fijne vakantie? Totdat we gingen backpacken – een verademing als je rugklachten kunt voorkomen door teveel overbodige spullen en feitelijk overbodige onzin op je rug. Het voordeel is ook nog: sneller ingepakt – minder opruimen en was daarna – stimuleert creativiteit en je begint opgeruimd aan je vakantie. 😉 En dat gaat ook prima als je naar een hotel, camping enz. gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.