Het Nationale Park De Hoge Veluwe: een heerlijk dagje buiten!

Fietsen, wandelen, paardrijden, picknicken, lachen om Chinezen, cultuur snuiven, speuren en leren… het kan allemaal in Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Ik was er met dochter Nora (11) in de meivakantie (2017). Het werd een heerlijk dagje buiten!

Nora op boomstronken

Door de poort en op de fiets

Je hebt drie ingangen om het Park binnen te komen: vanuit Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Wij volgden de ANWB bewegwijzering vanuit de A12 en kwamen uit in Schaarsbergen. Daar parkeerden we de auto (€ 3,30) en kochten entreekaartjes. Ik betaalde € 9,30 en kinderen t/m 12 betalen de helft. Daarmee heb je toegang tot het Park, het bezoekerscentrum en het Museonder. En je kunt gratis gebruik maken van de Witte Fietsen bij de entree. Dat deden we. We waren er vroeg (9.30 uur) dus er stonden er nog meer dan voldoende. Toen we rond drie uur terug kwamen, waren ze bij deze ingang bijna allemaal op.

Witte Fietsen Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Naar het centrum van Park De Hoge Veluwe

Vanuit ingang Schaarsbergen is het centrum van het Park een dikke 10 km fietsen. Ben je met kleinere kinderen, kies dan een van de twee andere ingangen. Dat is zo’n 3,5 km fietsen.
We kozen een fiets en vertrokken richting het Bezoekerscentrum. Even wennen zonder versnellingen en met een terugtraprem. Zo vroeg op pad kwamen we op dat stuk van De Hoge Veluwe niemand tegen. Heerlijk! Met z’n tweetjes door het afwisselende landschap: bomen, heide, stuifduinen, vennen, ik wist niet dat het allemaal zo bij elkaar lag. Prachtig! De vogels floten volop. En we hoorden nog wat andere geluiden, waarvan we helaas niet weten bij wie het hoorde. Een routekaart heb je niet per se nodig (niet dat ik die had kunnen lezen 😉 ) want het fietspad is duidelijk aangegeven en er staan ANWB paddenstoelen om te zien welke kant je op moet en hoe ver dat nog is.

ANWB Paddenstoel

Ven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Heidelandschap

Bezoekerscentrum, Parkwinkel, Museonder

Bij en rond het Bezoekerscentrum is het heel wat drukker. Ook daar een enorme fietsenstalling. En heel veel Chinezen op de fiets. Hilarische taferelen levert het op. Ik vond zo’n situatie fotograferen niet echt gepast, al doen zij dat natuurlijk ook gewoon overal. We liepen wat rond in het Bezoekerscentrum waarbij we vooral de kamer “De Hoge Veluwe by night” erg leuk vonden. De Parkwinkel heeft veel leuke, leerzame spulletjes en souvenirs. En we bezochten het Museonder. Een klein museum over het leven onder de grond. Leuk gedaan! Zeker even naartoe gaan.

Museonder

Museonder

Parkrestaurant en speeltuin

Aan de andere kant ligt een speeltuin. Voor kleintjes, maar ook met wat uitdagendere toestellen voor de iets grotere kinderen. Daaraan grenst het terras van het Parkrestaurant, dus ouders kunnen op hun gemak toezicht houden. Het restaurant zelf vond ik teleurstellend. Wij waren er om 11.45 uur en er lag nog niets klaar van salades, broodjes of wat dan ook. Lege vitrines. Het personeel keek niet op of om. Dus je werd ook niet spontaan geholpen. Drie kwartier later zag dat er beter uit. Duidelijk te vroeg daar geweest dus. Ik vind het er niet goedkoop: € 1,65 voor een broodje (zonder boter en/of beleg!), € 9,00 voor een pannenkoek met spek, € 4,00 voor een klein mokka gebakje, € 7,00 voor broodje tonijnsalade…Nu zijn we in Limburg wat dat betreft natuurlijk ook goed verwend.

Speeltuin

Kröller-Müller Museum en het Jachthuis

In het centrum van het Park vind je ook het Kröller-Müller Museum. Hier zie je werken van Mondriaan, van Gogh en Picasso. Ik ben er ooit met een schoolexcursie geweest en Nora had er niet veel zin in, dus we lieten het letterlijk links liggen. Ik kan me van dat bezoek trouwens vooral de beeldentuin herinneren. Dat vond ik toen in ieder geval leuk ;-). Het Jachthuis Sint Hubertus is aan de noordkant van De Hoge Veluwe. Daar kun je alleen naar binnen als je vooraf een rondleiding reserveert bij de ingang, bij het Bezoekerscentrum of online.

Bossen

Speurtocht en andere activiteiten

Er wordt van alles georganiseerd in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. En in de vakanties extra. Bijvoorbeeld een workshop/wandeling natuurfotografie. Die moet je wel reserveren en is tegen betaling, ik dacht € 40,00 voor drie uur. Wij kozen voor de (gratis) speurtocht voor kinderen. Nora wilde die graag lopen. Een kleine 2 kilometer met vertrek vanuit het Bezoekerscentrum. Ze kreeg een schrijfplank, een potlood en vragenlijst mee. De vragen waren soms niet eenvoudig. Onderweg stonden er gidsen om meer te vertellen over een onderwerp. Zo bekeken we de rupsen van het Koolwitje. We vingen kikkervisjes en bekeken wat er nog meer als buit was meegekomen. En met een weegschaal en eieren kwamen we erachter hoeveel pas uit het ei gekomen kuikens wegen. De gidsen waren super enthousiast. Het was een leuke tocht. Alleen jammer dat je nergens je antwoorden kunt controleren. Voor het leereffect zou dat nóg beter en leuker zijn.

Speurtocht

Rupsen

Kikkervisjes

Drukte

In de vroege ochtend was er vanuit Schaarsbergen dus niets te doen. Dat is ons zeer goed bevallen. Toen we later in de middag terug richting uitgang fietsten was dat wel anders. Dan fiets je veel achter, in plaats van naast, elkaar. Niet heel erg natuurlijk, wel minder gezellig. Er zijn heel veel Witte Fietsen verkrijgbaar. Standaard met kinderzitje. Ook handig voor je rugzak. Je kunt de Witte Fietsen niet reserveren en ze zijn niet af te sluiten. Kinderfietsen zijn ook te leen. Wil je een tandem, een e-bike, een bakfiets of nog een andere variant dan kun je die huren. Bij mooi weer is het natuurlijk drukker, en ook in vakantieperiodes is dat het geval. Hou daar rekening mee. Maar het moet raar lopen, wil alles op zijn.

Witte Fietsen

Algemene informatie

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is dagelijks geopend. De exacte tijden vind je, net als overige informatie op de website. Het hangt namelijk af van wanneer in het seizoen je gaat. Tot één uur voor sluitingstijd kun je naar binnen. Kom je speciaal voor het Kröller-Müller Museum, kijk dan even goed wanneer dat geopend is, die tijden zijn namelijk niet aan elkaar gelijk. Tegen betaling kun je ook met de auto het Park binnen. Als het niet nodig is, zeker niet doen. Te voet en op de fiets geniet je er meer van!

Ben jij wel eens in Het Nationale Park De Hoge Veluwe geweest? Met of zonder kinderen? En wat vond je er van? Ik hoor het graag!

Nora op fietspad

4 reacties

  1. Ja het is een prachtig park, we zijn er al vaker geweest. De witte fietsen zijn inderdaad erg handig om je er te verplaatsen. Als je nog eens gaat is het ST. Hubertus huis echt wel de moeite waard om het van binnen te zien met een leuke rondleiding. Ook het Kröller – Müller museum is indrukwekkend. Een goede reden om nog eens terug te gaan.

  2. Het is lang geleden dat ik met mijn jongste zus in de buurt ben geweest. Bij Christies B&B in Heerde. Het landschap nagenoeg hetzelfde. Veel gewandeld en van de natuur , schaapjes en lammetjes genoten. Maar nu ik je verhaal over het nationale park De Hoge Veluwe lees, moeten we zeker nog eens een keer terug. En dit maal mét de kinderen. Bedankt voor de tips! Het was weer een genot om te lezen.

    1. Heel graag gedaan! Super om te lezen dat je het weer leuk vond. En ja, echt nog een terug gaan. Een dik uur rijden en je bent er van ons uit. Zó de moeite waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.