40 jaar Playmobil: tentoonstelling voor jong, of juist niet meer zo jong?

‘Een avontuurlijke reis door de tijd’ is de subtitel van de tijdelijke (t/m 27-08-2017) tentoonstelling: 40 jaar Playmobil, in het Limburgs Museum in Venlo. Het leek de kinderen leuk, maar wellicht vond ik het nog wel leuker! Geregeld riep ik: “Och ja! Dèh! Jaaaaa die wilde ik altijd! Die had mijn broertje!”

Playmobil logo

Het begin

Zoals het hoort begint de 40 jaar Playmobil tentoonstelling met een stuk historie. De eerste poppetjes in 1976. Ik ben geboren in 1972 dus ja, je kunt wel zeggen dat ik met Playmobil ben opgegroeid. Wat me vroeger niet is opgevallen, werd nu zichtbaar: alle poppetjes waren in het begin hetzelfde. Het haar, het gezicht en alleen de kleding verschilde in kleur. Allemaal hadden ze dezelfde ‘jas’ met plooi. Leuk om te zien. Je wordt meegenomen in de ontwikkeling van de poppetjes en de speelwerelden. Alles staat netjes in vitrines met duidelijke uitleg erbij.

Playmbobil speelwereld

Hoe wordt Playmobil gemaakt

In een korte film krijg je een indruk van het bedrijf en het productieproces. Wist je dat de meeste Playmobil items gemaakt worden op Malta? Voor mij was het nieuw. Verrassend ook. En wat een testen ondergaat het speelgoed: trekken, duwen, vallen maar ook 40 dagen buiten in de hete zon liggen etc. Verkleuren mag, beschadigen of kapot gaan niet.
In een machine zie je hoe er van kleine plastic korreltjes Playmobil muisjes gemaakt worden. Super snel. En natuurlijk mag je er een paar mee naar huis nemen.

Playmobil machine

Zoeken en ontdekken tijdens 40 jaar Playmobil

Om het ook voor de kinderen langer leuker te maken zijn er extraatjes toegevoegd. Zoek de tijdreiziger met zijn leeuw, hij zit verstopt in 10 verschillende speelwerelden. Op sommige vitrines zit een sticker met een afbeelding uit de speelwereld en die moet je dan vinden. Verder is er ‘zoek de verschillen’ met twee piratenschepen en in de sprookjeswereld kun je 25 sprookjes vinden. Een hele uitdaging. Wij kenden ze zeker niet allemaal.

Playmobil sprookjes

Spelen

Natuurlijk kan er ook gewoon gespeeld worden met Playmobil aan de speeltafels en in de speelbakken terwijl de ouders nog even een extra rondje lopen en wat jeugdherinneringen ophalen. Grappig wat er bij het zien van de poppetjes en het lezen van die verhalen opeens weer allemaal door je hoofd gaat. Over het feit dat er al zoveel tijd verstreken is dat er een tentoonstelling van samengesteld kon worden, denk ik maar even niet teveel na…

Playmobil spelen

Speurtocht

Met een uur waren wij klaar met de 40 jaar Playmobil tentoonstelling. Maar er is natuurlijk veel meer te zien in het Limburgs Museum. Voor de kinderen kochten we voor € 1,50 aan de balie een speurtocht. Er zijn twee varianten: van 4 t/m 7 jaar en van 8 t/m 12 jaar. Je vliegt met Pieke, de Museumvogel, door de tijd en door het museum. Het is echt heel leuk en leerzaam opgezet.

Limburgs Museum speurtocht

Andere tentoonstellingen

Natuurlijk gaat veel over de geschiedenis van Limburg. Ieder vanuit een ander perspectief: ‘Van neandertaler tot stedeling’, ‘Macht tussen hemel en aarde’, ‘Ridders jonkvrouwen en horigen’, ‘Binnen de stadmuren’, ‘Limburg ontstaat… steeds opnieuw’, ‘Same’, ‘Aangekleed… gaat uit’ en ‘Kijken in de keuken’. Ik vond deze laatste ook echt heel leuk gedaan. Over eten en drinken en keukens door de jaren heen. Met bijvoorbeeld grote ‘koelkasten’ en daarin informatie over groenten en het conserveren daarvan. Zo gaat er ook een over vlees, een over kaas en een over drank. Al kijkend had ik toch steeds de neiging dat ding weer dicht te doen. Immers een koelkast laat je niet lang open staan? Raar dat ik dat gevoel zo had. En ik was niet de enige.

Limburgs Museum keukens

Algemene informatie

Het Limburgs Museum ligt in het centrum van Venlo (Noord-Limburg), tegenover het NS-Station Venlo. Daar kun je, als je met de auto komt, goed parkeren. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Volwassenen betalen € 11,00 en kinderen € 7,00. Online krijg je een euro korting. Bij het tonen van je kassabon, ontvang je in het Museumcafé een gratis kop koffie of thee en de kinderen ranja.
Kijk voor meer informatie en actuele tentoonstellingen op hun website: www.limburgsmuseum.nl

Het Limburgs Museum is nog geen half uur rijden van waar wij wonen. En toch ben ik er alleen een keer in de Sinterklaastijd geweest. Dan is daar namelijk het grote Pietenpakhuis. Ook een aanrader! Maar ik vond het écht leuk om wat meer over ‘onze’ historie te weten te komen…

En jij? Weet jij veel over de regio waarin je woont?

40 jaar Playmobil poseren

4 reacties

  1. Het Limburgs Museum is met de tijd meegegaan en speelt ook in op ouders met kinderen! We, Marcel en ik, kwamen er vroeger wel eens maar gingen eigenlijk veel liever naar het “echte” Museum Bommel van Dam, dat ligt er vlakbij.
    De laatste jaren heeft het Limburgs Museum veel leuke en grappige tentoonstellingen gehad en ik denk dat het hun “redding” is geweest. De laatste keer dat ik er was, was er een Suske en Wiske tentoonstelling. Ook een feest van herkenning! Een museum om in de gaten te houden dus!

  2. We zijn vaker in het Limburgs Museum in Venlo geweest de afgelopen jaren. Een leuk en educatief museum. De pret begon al als we in Neer de lijnbus namen naar Venlo. Erg handig , want het museum ligt echt recht tegenover t station. Neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes gingen maar al te graag mee. En met z’n allen op die grote achterbank in de bus! En natuurlijk de speurtocht door t museum niet vergeten.
    Leuk verhaal van jullie, Gaby.

    1. Met de bus maakt het, zeker voor kinderen hier, nog leuker. Geen moment aan gedacht. Ik hou hun programma voortaan beter in de gaten, zo leuk vonden wij het.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.