- Wissel zoveel mogelijk contante Euro’s op het vliegveld. In steden kan het ook, maar daar zagen we vaak hele lange rijen. Ook op het vliegveld gaat het niet snel. En je moet wat geluk hebben met het aantal wachtenden voor je. Tel je te wisselen geld goed voor en na, want er zijn meerder verhalen bekend over trucjes die uitgehaald worden. Pinnen kun je nergens en geld opnemen met je creditcard is ook niet overal mogelijk. Natuurlijk wel je geld daarna verdelen over je bagage!
- Leer Spaans! Zeker als je bij mensen thuis slaapt is het zoveel leuker om een gesprekje aan te kunnen gaan. Leer zinnen die je daarvoor nodig hebt, maar ook zinnen die je gebruikt bij pech onderweg, bij een dokter en dat soort situaties. Hopelijk niet nodig maar wel handig om die kennis te hebben. Ik volgde een maatwerkcursus via Skype, gegeven door Debby van Bohemiandreams, absoluut een aanrader!
- Reserveer vanuit Nederland een auto voor de avond voorafgaand aan de dag waarop je hem nodig hebt. Een super tip van Riksja Travel, die ik absoluut door wil geven. Want dan nog kan het zijn (meer regel dan uitzondering) dat je er 3-4 uur over doet om die gereserveerde auto daadwerkelijk te ontvangen.
- Download voor vertrek een app met offline kaarten van Cuba. De wegenkaarten die beschikbaar zijn, zijn niet gedetailleerd en onderweg kom je amper borden of bewegwijzering tegen. Wij reden dus veel op de GPS. Soms werkte de GPS niet, maar had je wel nog ongeveer een idee waar je was en waar je af moest slaan. Wij gebruikten vooral de app: Maps.me
- Zorg voor koekjes en snoepjes voor onderweg. Wij hadden Evergreens en volkoren koeken (alles met chocolade smelt immers!) meegenomen. Dit werkte heel goed. Er zijn geen supermarkten zoals wij ze kennen en onderweg vind je niet altijd zomaar iets te eten.
- Niet heel avontuurlijk, maar boek zoveel mogelijk vooraf. Vanuit Nederland. De wachtrijen zijn overal zó lang en het gaat zó traag dat je teveel vakantietijd verliest als je het niet doet. Cuba is in trek. Er zijn veel toeristen. Het land kan dat maar amper aan, dus zeker met kinderen doe je er verstandig aan tijdig je hotels, casa’s en excursies vast te leggen. Buiten de schoolvakanties gaat
dit vast iets beter, maar ik zou het risico niet nemen. - Neem een stekkerdoos mee als je meerdere apparaten hebt om dagelijks op te laden. En een wereldstekker. Soms zie je 220 volt, maar meestal is het 210 volt en heb je zo’n platte stekker nodig. Een oplader voor in de auto is ook aan te raden. Zeker als je veel op de GPS rijdt (zie punt 4) dan loopt de batterij van je telefoon natuurlijk ook stukken sneller leeg.
- Tank tijdig! Je hebt met je huurauto Gasolina Especial nodig. Maar wij maakten een paar keer mee dat een tankstation gesloten was, geen Especial had of je maar een paar liter (max 20) meekrijgt.
- Zorg voor voldoende spelletjes en doeboekjes voor onderweg, maar ook voor op de kamer. Houdt je kind van lezen? Een e-reader is dan absoluut een uitkomst! Er is immers geen internet, iets waar steeds meer kinderen tegenwoordig behoorlijk afhankelijk van zijn om ‘een leuke’ middag te hebben. Soms kun je wel een kaartje kopen om daarmee een half uur te internetten maar ik begreep dat je daarin net drie e-mails binnen haalt. Zo traag. Wij hebben de kinderen dus voorbereid op een tablet- en spelcomputerloze vakantie. Dat bleek totaal geen probleem. Ons favoriete vakantie-entertainment: de e-reader, de spellen Uno, Geharrewar in de sushi bar, Regenwormen, IQ smartgames en de zomer doeboeken van bijvoorbeeld Goal en Penny. We hadden een ‘feit of fabel’ magazine van National Geographic Junior bij ons onderweg en zo heeft Ivar heel wat feiten en fabels aan ons voorgelegd en leerden we er allemaal van. Ondertussen werd dus ook nog het lezen geoefend.
- Betrek je kinderen bij de reis door ze mee te laten beslissen bij het kiezen van excursies/activiteiten. Wat vinden zij leuk om te doen? Kan dat ingebouwd worden? Zo gingen we op verzoek van Nora paardrijden in Viñales, Ivar wilde waterfietsen, Jos koos voor duiken, en ik wilde wel weer eens snorkelen. Dan wordt het ook meer een gezamenlijke reis, in plaats van iets wat papa en mama bedacht en uitgezocht hebben. Het hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kinderen (die van ons waren 11 en 8 in Cuba), maar het werkt voor ons gezin al jaren prima zo!
Leuk om handige tips te ontvangen.
Goed zo! En ook op reis zonder kinderen natuurlijk handig.
Hallo Gaby
Nog hartelijk dank voor alle goede tips die mijn zoon via jou heeft mogen ontvangen. Hij heeft genoten van zijn reis naar Cuba!!
Yvonne Jansen
O wat leuk om te horen Yvonne! Heel graag gedaan! En fijn dat hij er ook zo van genoten heeft.