Ahoy! Marinemuseum Den Helder

Op de terugreis van onze heerlijke vakantie naar Texel kwamen we langs het Marinemuseum in Den Helder.
We hadden het op de heenreis natuurlijk ook al gezien en tijdens onze vakantie opgezocht wat daar te doen was. Zag er interessant uit en voor een entreeprijs van €15,00 voor het hele gezin, dachten we daar prima een uurtje of twee door te kunnen brengen om zo voor de files uit door naar het zuiden te reizen. Het werden er vijf! We moesten eruit omdat ze gingen sluiten….

Echte schepen
Echte schepen

Op het terrein staan originele marineschepen: een ramschip, een mijnenveger en een onderzeeër. Vooral die onderzeeër werd met applaus begroet. Whow! Vet!
Je kunt overal aan boord. Zo leuk om een kijkje te mogen nemen. Niet te geloven dat men met zoveel personen op zo’n kleine oppervlakte kan werken en verblijven. Indrukwekkend! Vrijwilligers vertellen je met enorm veel enthousiasme meer over het schip en het leven en werken aan boord. Ook kun je bij ze terecht om meer te horen over de marine in het algemeen, de Oude Rijkswerf Willemsoord en de marinestad Den Helder. Ongelooflijk wat een kennis en passie hebben deze mensen. Er werken 150 vrijwilligers in het Marinemuseum. Dat zegt al iets over de bijzondere wereld van de marine.

richten
Museum

De vaste exposities van het museum zijn verdeeld over twee gebouwen: Het Torentje en de Geschutmakerij. In het Torentje komt de geschiedenis van de marine aan bod. De Geschutmakerij gaat over de geschiedenis van de Rijkswerf en de techniek achter de marine. Beide exposities zijn interactief samengesteld. Filmpjes, foto’s, schaalmodellen, uniformen, wapens, kunst en nog heel veel meer. De kinderen mogen overal aan voelen en op alle knopjes drukken. Relaxt, dat je daar niet op hoeft te letten! Ook zijn er tussendoor veel educatieve spelletjes te doen. Allemaal in het thema van de tentoonstelling. Fantastisch gedaan.

Knopjes

Piraten

Naast de vaste exposities hebben ze ook tijdelijke tentoonstellingen. Toen wij er waren was dat: ‘Jacht op piraten’, leerzaam en spannend, over de moderne piraterij. Ik moest Ivar (7) even op weg helpen dat niet alle piraten een ooglapje en een zwaard hebben, maar al snel vond ook hij het heel interessant. Wat doet de Koninklijke Marine in de antipiraterij-acties rond de Hoorn van Afrika? Wie zijn die piraten? Waarom doen ze dat? Welke wapens hebben de moderne piraten? Welke goederen worden zoal in beslag genomen? Hoe gaan ze om met het gevaar van ontvoeringen? Je leert het allemaal! Interessant voor jong en oud.

Kijken

Leeftijd

Ik las ergens dat een bezoek aan het Marinemuseum voor alle leeftijden is. Op zich klopt dat. Er is voor iedere leeftijd iets aansprekends. Toch denk ik dat Ivar met zijn zeven jaar toch wel de ondergrens is. Tenzij je een klein piraatje in de dop thuis hebt natuurlijk. Er is zoveel te zien en te doen, dat moet een kind wel leuk blijven vinden. Onze spontane vijf uur is best lang. Het is zoveel leuker als ze zelf kunnen lezen en kunnen kiezen welke spelletjes ze doen of filmpjes ze willen kijken. Op jongere leeftijd moet je dat meer samen doen en zijn ze er denk ik sneller klaar mee. Al geldt ook hiervoor: ieder kind is anders.

Communicatie

Dagtocht

Omdat we de files zo laat niet meer voor konden zijn, reden we naar Alkmaar om daar lekker te eten en onze vakantie af te sluiten. Voor ons was het een spontaan bezoek maar ik kan je van harte aanbevelen er een dagtocht van te maken: Marinemuseum Den Helder en dat combineren met een bezoek aan Den Helder zelf, of bijvoorbeeld Alkmaar. Succes verzekerd!

Leuk zo
Welk museum heeft jou buitengewoon verrast? Ik wil het graag weten!

10 reacties

  1. Erg leuk verslag .We zijn er vorig jaar ook aan de deur geweest maar niet naar binnen gegaan omdat er eigenlijk niks te doen was en ook wij dachten dat t tegen zou vallen .Dus toen maar naar de duinen en t strand in Schoorl gegaan De volgende keer toch maar inplannen dus!Wij hebben ons vorig jaar in Noorwegen vergist in de bezienswaardigheden in Oslo.Kennissen zeiden dat Oslo niet veel voorstelde en dat t er stonk.Dus maar 1 dagtrip gepland.Echterbij onze eerste bezienswaardigheid de Holmenkollenschans zijn we al 4 uur gebleven.We dachten er ook 1 uur te verblijven.Nu dus maar besloten om toch nog eens terug te gaan voor meerdere dagen.

    1. Eigenlijk is het heel leuk om zo verrast te worden toch? Je weet tegenwoordig al vaak zoveel vooraf dat het lijkt of je er al eens eerder geweest bent 😉 Oslo staat heel hoog op m’n stedentrip lijstje trouwens….

      1. Ook wij willen zeker nog eens terug naar Oslo.En dan wel een paar dagen ja.Wij hebben toen ook het Vigelands beeldenpark en het Operahuis bezocht.Ook de kinderen ( 16 en 10) vonden dit reuze interessant.

  2. Een ware ontdekkingstocht voor de kids. De onderzeeër kan makkelijker ontdekken als je klein bent. Leuk !!!
    Volwassen kijken anders tegen een bepaalde onderwerpen aan dan de kinderen. We vinden Museum Nacional de Arte Antiga in Lissabon prachtig. Uren hier doorgebracht en op ons gemak alles goed bekeken.
    The Canadian Museum of History in Ottawa is geweldig mooi. Prachtig gebouw en alles geweldig mooi tentoongesteld. Zeer de moeite waard.

  3. vroeger toen Marlies en ik bij de waterverkenners in Roermond waren, was ons clublokaal een echte mijnenveger die toe in de haven van Roermond lag. Toch was dat heel bijzonder.

  4. Leuk om te lezen en ook leuk om te onthouden dat je zelfs op de heen en/of terugreis “site visits”kunt doen die op je weg naar de eindbestemming liggen. Zo zie je ook maar dat je het zelf soms moet ervaren wat er te doen is en niet te gauw op andere ervaringen te vertrouwen. En dan kan inlezen en plannen van te voren een goed hulpmiddel zijn.

  5. Ja soms is het goed vooraf te kijken naar ‘wat is er nog meer’, maar aan de andere kant is ‘gewoon doen’ en je laten verrassen ook erg leuk. Hangt er een beetje vanaf. Hoe kleiner de kinderen hoe meer plannen en voorbereiden. Alleen, met z’n tweeën of met grotere kinderen kun je het meer spontaan laten gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.