Uitwaaien op Texel

Voor de herfstvakantie 2015 kreeg ik als zoekopdracht mee: ‘eigen land, buitenactiviteiten, kust’. Oké prima, wat denken jullie van (een van) de Waddeneilanden? Mijn laatste Texel bezoek was ook alweer 35 jaar geleden, de kinderen zijn nog nooit op een Waddeneiland geweest en het paste perfect in de zoekopdracht. Dat werd het dus: uitwaaien op Texel!

Texel

Reis en Accommodatie

Vanuit Limburg is het even rijden: Den Helder, om daar de boot naar Texel te nemen. Tijdens drukke dagen is er twee keer per uur een afvaart, daarbuiten eens per uur. We hoefden nu niet lang te wachten. Door zo’n oversteek heb je direct het vakantiegevoel te pakken. De kinderen vonden alleen dat al leuk. In twintig minuten ben je op Texel en zie je de eerste schapen. We reden naar het noorden, naar vakantiepark De Krim. Aangeraden door vrienden en bekenden. En ze hadden gelijk! Een prachtig park met veel voorzieningen. Ook bij minder mooi weer is er heel veel te doen. Wij boften. De zon scheen en de temperatuur was aangenaam. We hebben amper gebruik gemaakt van de indoor faciliteiten en het animatieprogramma. Ons huisje (nummer 495) huurden we via Booking.com en was van alle gemakken voorzien. Ook de chalets en campingplaatsen zien er goed uit en liggen er keurig bij. Het park is netjes verzorgd en het personeel vriendelijk en behulpzaam. Het dichtstbijzijnde plaatsje is De Cocksdorp en je bent zo aan de Noordzee- en de Waddenkust.

huisje 495
Huisje 495 prima!

Wat gaan we doen?

Texel is niet groot : in 20 minuten rijden ben je aan de andere kant van het eiland. Handig , je hoeft dus geen hele afstanden af te leggen voor een bezoek aan bijvoorbeeld Ecomare, het natuurcentum op Texel met zeehonden, bruinvissen, een aquarium en museum. Vanuit Ecomare kun je ook een leuke duinwandeling maken. Voor €1 koop je voor de kinderen een speurtocht, bij ons altijd een succes. Kom op tijd want het is er, zeker tijdens de vakanties, druk! Daarna brachten we een bezoek aan Juttersmuseum Flora. Indrukwekkend wat er allemaal op het strand aanspoelt. Ook hier kun je een speurtocht doen. Het Juttersmuseum zit leuk in elkaar met een goede afwisseling in materialen, foto’s, filmpjes en uitleg. Ik had het niet willen missen. De Bonte Belevenis is, zeker met kinderen, een leuk uitstapje. In twee boerenschuren zijn verschillende ambachten gevestigd, zoals: een zeepmakerij, een bierbrouwerij, een papierschepperij, een bakkerij, een kaarsenmakerij en een distilleerderij.

Voor de kinderen koop je een strippenkaart en ze kunnen dan zelf een kaars en zeepje maken, papier scheppen en brood bakken. Daarna kunnen ze lekker buiten spelen en papa en mama bezoeken ondertussen de brouwerij en de distilleerderij waar uitleg wordt gegeven over hun eigen productie. Even iets drinken en eten kan prima in de theeschenkerij. Ook hier geldt: kom op tijd! Verder bezochten we nog wat herfstmarkten, maakten we een wandeling naar de vuurtoren en speelden we aan het strand. We huurden fietsen en hebben een rondje van 38 kilometer gemaakt met natuurlijk heel wat leuke tussenstops.

Juttersmuseum
Een bonte verzameling in het juttersmuseum

Lekker eten en drinken

Op een toeristisch eiland als Texel vind je volop leuke gelegenheden voor een hapje en een drankje. Wij vonden Paal 17 en Strandpaal 21 erg leuk voor de lunch. We hebben heerlijk gegeten bij Bella Vista, de Italiaan in De Cocksdorp. Al heb ik daar ook minder goede recensies over gelezen (bij thuiskomst). Wij vonden het er heerlijk en werden goed en snel bediend. De pizza die Ivar niet op kreeg werd keurig in een doos gedaan zodat hij die de volgende dag nog op kon eten en de kinderen gingen naar buiten met een hond en bloem, gemaakt van ballonnen. In Oudeschild aten we kibbeling bij de plaatselijke visboer en aan de overkant kun je direct souvenirs kopen bij Texelana. Heerlijk hoor, sloffen of indoorlaarzen met schapenvacht!
Strandpaal 21

Eens wat anders: garnalenvissen

We vinden het altijd leuk om ook eens ‘iets anders’ te doen als we op vakantie zijn. Dit keer kozen we voor het meevaren met een garnalenkotter: de TX10. Je vertrekt vanuit Oudeschild de Waddenzee op en krijgt onderweg uitleg over het vissersleven. Je ziet vrijwel zeker zeehonden en na een tijd worden de netten uitgehangen en later weer binnen gehaald. De vangst? Natuurlijk heel veel garnalen, maar ook bijvangst. Die andere vissen en krabbetjes worden gescheiden van de garnalen en in een bak gegooid. De kinderen mogen ze bekijken, aanraken en terug in zee gooien. Wat een plezier! Ondertussen worden de garnalen gespoeld en gekookt. Daarna kun je ze pellen en eten en krijg je een portie mee voor thuis. Een hele leuke, leerzame excursie die twee uur duurt. Zorg wel voor warme kleding! Het is, ook bij mooi weer, fris aan boord. Muts en sjaal zijn echt geen overbodige luxe. Beter teveel meenemen en niet gebruiken dan koukleumen!

Onze vangst
Onze vangst

Jump!

Langs een van de hoofdwegen ligt Paracentrum Texel. Vanaf hier kun je rondvluchten maken en parachute springen. We kwamen er geregeld voorbij en dochter Nora (10) zei iedere keer: “dat wil ik ook eens doen!” We gingen kijken en het schrok haar niet af. Nog een nachtje over laten slapen, maar ze was nog steeds vastberaden! Oké, nou vooruit, reserveren dan maar. Jos wilde ook graag nog een keer (in Nieuw-Zeeland was het zó goed bevallen) en dus boekten we twee tandemsprongen en een cameraman. We wilden dit avontuur natuurlijk wel vastleggen voor Nora. De medewerkers van het paracentrum vonden het maar wat stoer van haar en ze waren dan ook super enthousiast en behulpzaam. Het werd een geweldige middag met fantastische foto’s en een hele leuke film waar we niet genoeg van kunnen krijgen! Er is geen minimum of maximum leeftijd vastgesteld om parachute te springen dus eigenlijk iedereen die durft mag! Het is natuurlijk geen goedkope activiteit, maar je krijgt absoluut waar voor je geld! Als je meespeelt in de Postcodeloterij ontvang je jaarlijks een agenda met kortingsbonnen. Daarin zit ook een kortingsbon van €25 per persoon voor Paracentrum Texel. Mooi meegenomen toch?

Parachutespringen
Nora en Cas, of Cas en Nora

Uitwaaien doe je wat ons betreft dus absoluut een keer op Texel!

Ben je op Texel geweest en heb je nog aanvullingen? Laat ze achter bij de reacties!

6 reacties

  1. Een leuk en lekker leesbaar reis/vakantieverslag en ook leuk wat jullie allemaal voor acties- , unieks en stoers hebben gedaan. Volgens mij zijn jullie weer aan vakantie toe 🙂

  2. Wauw, wat hebben jullie veel gedaan in die paar dagen. Leuk om te lezen, dat jullie ook zo hebben genoten van alles wat Texel te bieden heeft. We kijken al weer uit naar ons volgende bezoek met Pinksteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.