Kinderactiviteiten EYE Filmmuseum: low budget in Amsterdam

Een dagje Amsterdam met kinderen is vaak niet goedkoop. Toch zijn er echt low budget activiteiten te vinden. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan het EYE Filmmuseum. Daar hebben ze (deels) gratis leuke kinderactiviteiten.

EYE uitzicht

Met het gratis pont over het IJ

Naar EYE gaan is alleen al leuk om te doen. Het ligt namelijk recht tegenover het station Amsterdam Centraal. En dan niet richting centrum lopen maar kies de uitgang aan de Noordzijde. Je ziet EYE duidelijk al liggen. Een beetje naar links kun je opstappen op het gratis pont (Buiksloterweg). De oversteek duurt drie minuten. Het staat goed aangegeven, het kan niet missen. Eenmaal aan de overkant, is het nog een paar minuutjes lopen tot je binnen bent bij EYE. De buitenkant ziet er al heel bijzonder uit.

EYE gebouw

Speurtocht door EYE

Aan de kassa kun je gratis een boekje halen met daarin allemaal leuke puzzel-, teken-, schrijf- en knutselopdrachten. Tevens is het de basis voor de speurtocht, kriskras door het gebouw. Overal hangen zwarte apparaten over beweging in film en optische illusies. Onze kinderen zijn fan van het TV programma “Mindf*ck” met Victor Mids, en dat gevoel hebben ze tijdens het uitvoeren van de opdrachten ook een beetje.
Vanaf ongeveer 7 jaar kunnen kinderen zelfstandig de speurtocht doen, maar met jongere kinderen is het ook zeker leuk en help je gewoon een beetje meer mee.

EYE speurtochtboekje

Kleuren op de muur

In de centrale hal, net achter de balies, is een grote witte muur en als je daarvoor springt en beweegt, maak je een kleurrijk kunstwerk op de muur. Verven door met je hele lijf te bewegen. Heel leuk en een mooi moment om even wat energie te lozen.

Tour met de tablet

Wij waren na de speurtocht en al het springen een dik uur verder. Helaas daardoor wel te laat voor de EYE walk. Ook dit is voor kinderen vanaf 7 jaar. Je krijgt een tablet en loopt dan 30 minuten door het gebouw. De kinderen zien onderweg allemaal filmpersonages die zich dan vlak voor hun lijken te bevinden. Deze tour met de tablet is niet gratis, maar kost € 3,00.

EYE Body Paint

Nog meer voor kinderen

Verder zijn er bij EYE natuurlijk kinderfilms te bekijken, tegen betaling, en hebben ze speciaal voor de allerkleinsten de Cinemini. Een filmvoorstelling op zondagochtend en aansluitend een spel met licht en schaduw in kleine tenthuisjes. Tijdens schoolvakanties zijn er vaak workshops. Bijvoorbeeld je eigen filmpje maken. Als je een kaartje koopt voor de vaste presentatie, dan kunnen de kinderen met behulp van het Green Screen even een hoofdrol spelen in een film. Of twintig minuten quizzen, natuurlijk over films. En voor € 4,95 maak je een flipboekje. Woon je in de buurt? Dan is een kinderfeestje bij EYE vast ook een succesnummer.

Voor volwassenen

De permanente tentoonstelling gaat over de technische ontwikkeling van de film. Je betaalt daarvoor 10 euro. Je kunt dan ook direct de tijdelijke voorstelling bezoeken. Ik heb tijdens ons bezoek daar geen gebruik van gemaakt. Ik was alleen met de kinderen en we amuseerden ons prima met de kinderactiviteiten. Bovendien waren de recensies die ik had gelezen heel wisselend. Tel daar nog bij op dat ik geen fervent filmliefhebber ben en je snapt mijn keuze.

De shop is leuk voor iedereen en uitrusten doe je in de bar/restaurant. Je hebt een prachtig uitzicht over het IJ. Echt de moeite waard om daar je pauze te plannen. De kinderen rennen, springen en speuren ondertussen toch gewoon lekker door.

EYE puzzelen op de trap

Algemene informatie

De openingstijden zijn afhankelijk van waarvoor je komt: de museumwinkel, de tentoonstellingen, de film en/of het restaurant. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur zit je met kinderen in ieder geval altijd goed.
Check voor actuele voorstellingen, prijzen en overige informatie hun website: www.eyefilm.nl.

Voor nul euro hadden wij ruim anderhalf uur plezier. Prima toch?

EYE folder kinderactiviteiten

5 reacties

  1. Leuke uitje voor kinderen en waarschijnlijk ook leuk voor mij. Qua formaat val ik niet op tussen de kids hahaha.

    1. Zeker even doen. Met pont is leuk en het is een prachtig gebouw met mooi uitzicht. Los van tentoonstelling etc. Veel plezier alvast!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.