The City That Never Sleeps: New York

We waren 12,5 jaar getrouwd. Hoe konden we dat beter vieren dan met een reisje? Met een weekje meivakantie in het verschiet kwam de bucketlist weer op tafel. New York stond al heel lang heel hoog. Het kwam er nooit van. Steeds maakten we andere keuzes. Nu was het onze beurt, wij wilden graag naar New York, het was ons feest en dus werd het New York. Mét de kinderen want dat zou prima te doen zijn bleek uit een snel onderzoek.

We vlogen vanaf luchthaven Düsseldorf, vanuit Limburg één van onze favoriete luchthavens. De keuze van het hotel viel op Hotel Empire, vlak bij Columbus Circle op een klein kwartier lopen naar Times Square en vijf minuten verwijderd van Central Park. Het bleek een perfecte ligging en prima locatie. De familiekamer was ruim (wat sowieso bijzonder is, ruime kamers in New York), schoon en het personeel vriendelijk.
We boekten alleen ‘logies’ en hebben daar geen moment spijt van gehad. Je kunt overal eten en drinken kopen en verdoet je tijd niet in de ontbijtzaal, hoe mooi die ook kan zijn.

Waar begin je

Thuis hadden we al lijstjes gemaakt: 1. ‘moeten we zien’, 2. ‘ leuk’ en 3. ‘als we tijd over hebben’. Dat gaf wat houvast in de enorme hoeveelheid aan bezienswaardigheden en activiteiten. Je moet keuzes maken want het tempo ligt met kinderen toch iets lager dan alleen of met z’n tweetjes. Lijstje 1 werd ons vertrekpunt en dus zagen we in ieder geval alle toeristische hoogtepunten.

IMG_8396

Indrukwekkend

Na een (gratis) veerboot langs het Vrijheidsbeeld genomen te hebben, bezochten we het financiële hart. Met Wall Street en de NYSE als hoogtepunt. Dat was voor mij bijzonder omdat ik tien jaar op een beleggingsafdeling heb gewerkt. Mocht ik niet missen natuurlijk. We bezochten daarna het 9/11 memorial. Je stelt je er van alles bij voor maar het was niet te beschrijven: overweldigend, indrukwekkend en het bezorgde continue kippenvel. Hoe leg je je kinderen van 6 en 9 uit wat daar gebeurd is? We hebben het geprobeerd. Alleen die kinderlijke ‘waarom’-vraag, die blijft lastig, ook voor volwassenen.

IMG_8369

Net als in de film

Het shoppen in de beroemde winkels (M&M store, Macy’s, Toys“R”Us, allemaal uit de categorie ‘groot, groter, grootst’), het wandelen door wijken als Brooklyn, Harlem, Manhattan, de ontelbare hoeveelheid gele taxi’s, het uitzicht vanaf het Empire State Building, het vervoer per metro, de Brooklyn Bridge en het Central Park, alles voelde heel vertrouwd. Met dank aan de vele films. Sowieso vonden we de stad schoon en voelden we er ons heel veilig. Geen rare dingen gezien of meegemaakt. Amsterdam is spannender.

High Line en Chelsea Market

De ‘High Line’ of het ‘High Line Park’ is een bijzonder stadspark in het stadsdeel Manhattan. Het ligt boven de grond, op het traject van een verhoogde spoorweglijn die niet langer in gebruik is, in de wijk Chelsea. Een enorm innovatief project, nog niet afgerond maar het is er prachtig! De hele wijk heeft een bijzondere sfeer. Als je een bezoek brengt, vergeet dan vooral Chelsea Market niet! Chelsea Market is in slechts vijftien jaar een van de grootste indoor ‘food halls’ van de wereld geworden. Met meer dan 35 uitbaters die van alles verkopen, van soep tot nootjes, wijn tot koffie, kaas tot cheesecake en heel veel meer.  Jaarlijks trekt het 6 miljoen bezoekers. Een buurtmarkt met een wereldse blik. Nora en Ivar keken hun ogen uit. Wij overigens ook.
IMG_8709

Cadeau

Bij onze reispapieren zat ook een voucher voor een gratis rooftop visit ‘Top of the Rock’ op de Rockefeller Tower. Tot op de dag van vandaag geen idee wie dat geregeld (en betaald) heeft maar het was fantastisch! We leverden ’s ochtends de voucher in om ’s avonds in het donker terug te komen en te genieten van New York by night. Awesome!

Central Park

Wat een heerlijk sfeer hangt er in Central Park. De kinderen konden er heerlijk rennen, een balletje trappen en we genoten van het straattheater. Op iedere hoek is er wel iets te doen. Trouwfoto’s laten maken in Central Park? Echt niet origineel. Wél leuk om te zien. Net als de honkbalwedstrijden die er gespeeld worden. Het geeft je het ‘net echt’ gevoel. Bloedfanatiek gaat het er aan toe en geen idee waar we naar keken. Wellicht de 6e divisie van de amateurs.. het leek heel wat. Je kunt uren rondlopen en het is nooit saai. We sloten ons bezoek aan Central Park af bij de beroemde fontein uit de leader van de TV serie “Friends”. Als groot fan mocht die niet op de foto ontbreken.

IMG_9008

Voor jong en oud

Een week NYC is zo voorbij. Wat een vibe! Heerlijk. We genoten er allemaal van. Er is zoveel te zien en te doen dat de tijd echt vliegt. Gelukkig kun je ook ’s avonds en ’s nachts nog door want het is absoluut: the city that never sleeps!

6 reacties

  1. En niet te vergeten…. jullie hadden prachtig weer! Overigens met regen is er ook voldoende te zien hoor! Het Museum of National History is nog steeds geweldig. Hier kon je zo’n 42 jr.(!) geleden ook zien hoe groot je baby was als je zwanger was. Iets want nu met de echo’s helemaal niet meer relevant is maar toen was het heel speciaal!

  2. Het was een fantastische reis. Bijzonder dat wij daar afgesproken hebben. Je hebt een mooi reisverslag gemaakt. Ik zou zo weer terug willen.

    1. Dat was zeker bijzonder Leonne! Dank voor het compliment. Ja wij willen ook direct weer terug. Ivar zei vorige week nog tegen een vriendje dat het een van zijn coolste vakanties was… Like that!

  3. Goed nieuws: over een paar jaar ben je voor 14 euro aan de overkant van de plas: http://riii.me/4uacx. (Komen natuurlijk wel nog allerlei dossierkosten, boekingskosten, “Airline Reservation Fees”, “Customer Service Charges”, administratiekosten en whatnot overheen waardoor uiteindelijk zo’n ticket alsnog €500,0 kost, maar toch…)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *