Friet, bier en chocolade

Herfstvakantie 2014. Ik had geen vrij dus een weekje weg zat er dit keer niet in. De kinderen konden daar niet mee leven, zij en papa hadden namelijk een hele week! “We kunnen toch wel een paar dagen ergens naar toe?” Oké, waar. Ik werk op maandag, dinsdag en woensdag dus een lang weekend was absoluut mogelijk. Begin oktober ben ik jarig en manlief wist nog geen cadeau…. Klaar, zo simpel kan het leven zijn.

Toen moest er nog een bestemming bedacht worden. Te veel opties natuurlijk. Beetje op internet speuren en daarna het even laten rusten. Ik haalde de post uit de brievenbus en daar zat ook de nieuwste editie van Reiz&Magazine bij. Met op de voorkant: ‘Brugge, 33 tips….’ Bingo! Dat gaan we doen. Niet te lang rijden, genoeg te doen en dus die leuke tips. Via Booking.com een hotel gezocht wat nog niet mee viel op zo’n korte termijn, een familie kamer en tijdens het weekend dat Club Brugge tegen F.C. Kopenhagen voetbalde (al kwamen we daar pas later achter).

We verbleven in Hotel Boterhuis, een hotel in familiale sfeer in het historisch centrum, zo’n 120 meter van de Grote Markt. Een mooie grote zolderkamer was ons verblijf voor 3 nachten. Alle bezienswaardigheden waren op loopafstand. Ideaal dus met kinderen.

Om ook wat te zien van Brugge kochten we de stadsgids 100% Brugge met een aantal mooie wandelingen. Het was duidelijk een bourgondische bestemming want woorden als lunch, proef, drink, terras, verse, diner, ontbijt en bier kwamen opvallend veel voor tijdens die wandelingen. We hebben toch maar niet alles opgevolgd.

Vanaf het water
Rondvaartboten hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen en dus was dat een van de eerste activiteiten. Vooraf lazen we ergens: “mooie rondvaart met vriendelijke kapiteins die keer op keer hetzelfde grapje maken”. En zo was het. Vanaf het water zie je de stad toch weer anders. De kapitein was vriendelijk, sprak z’n talen en de grapjes hadden we letterlijk al gelezen, wat eigenlijk nog humoristischer was dan het grapje zelf. Daarna te voet onze weg vervolgd langs leuke winkeltjes, de vismarkt, verschillende pleinen en veel, heel veel restaurantjes en cafés. De biertjes en warme chocolademelk met slagroom smaakten opperbest.

Friet, bier en chocolade

’s Avonds hebben we gegeten aan de Grote Markt waar de F.C. Kopenhagen fans onder begeleiding van politie te paard in een luidruchtige (positieve sfeer) colonne naar het stadion gebracht werden. Een extra bezienswaardigheid.

Klimmen
De volgende ochtend vertrokken we na het ontbijt weer naar de Grote Markt om de toren van het Belfort van Brugge te beklimmen, 366 treden. De belangrijkste Brugse toren is 83 meter hoog en herbergt onder meer een beiaard met 47 welluidende klokken. In de ontvangstruimte krijg je de kans om heel wat op te steken over de geschiedenis en functie van het als werelderfgoed beschermde gebouw. Helemaal boven werden we beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken. Al was dat omstreken ietwat beperkt door de bewolking. Wil je een bezoek brengen? Ga dan op tijd. Er is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegestaan in de toren en wachten met kinderen…. Wij worden daar doorgaans niet heel blij van.

Musea
Omdat het begon te regenen besloten we er een cultureel dagje van te maken: het chocolade museum, het frietmuseum en een rondleiding bij Brouwerij De Halve Maan.
Er zijn combi tickets te koop voor het chocolade- en frietmuseum, eventueel nog aangevuld met het lampenmuseum. De opzet is vrijwel gelijk: veel informatie en veel te zien. Ruiken, voelen, proeven, het kan allemaal. Voor de kinderen is er een speurtocht ontwikkeld met een prijsje als beloning.

Brouwerij De Halve Maan heeft een leuke rondleiding van zo’n drie kwartier die je tijdig moet reserveren, zeker in drukkere periodes. De gidsen vertellen met passie over de familie Maes, de ontwikkelingen, de recepten en ook over de bedreigingen en hoe daarop in te spelen. Vanzelfsprekend eindig je in het proeflokaal om een flinke Brugse Zot meester te maken. De kinderen kregen ‘netjes’ cola.

IMG_1167

Als we ergens zijn proberen we altijd de weekmarkt of rommelmarkten te bezoeken. Dan proef je nog meer de sfeer van de stad en zijn inwoners. Ook in Brugge een absolute aanrader.

Zon, strand en zee
Het weer was na een miezerige dag weer opgeklaard en op zondag zijn we naar zee gereden. Blankenberge was onze stop. Schoenen uit, sokken uit, broek omhoog en de kinderen waren de komende uren onder de pannen. Wat zeggen ze altijd? “Geef ze water en zand?” Waar! Eerst wat spelen in de branding, dan zandkastelen bouwen. Mama en papa kregen toestemming om een strandwandeling te maken. Daarna was het tijd voor een lekkere afsluiting, op het terras, in de zon!

Strand Blankebergen

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.