Niet iedereen wordt blij van de combinatie museum en kinderen. Toch zie je dat steeds meer musea gericht zijn op de jeugdige bezoekers. Door veel interactie in hun tentoonstellingen aan te brengen. Zo ook in het Amsterdam Museum. Over het DNA van Amsterdam, Het Kleine Weeshuis en 100 jaar Schiphol.
Amsterdam DNA
Een leuke, vaste, tentoonstelling over de stad Amsterdam. De audio tour is gratis, maar ook zonder audio (als je kinderen daar geen geduld voor hebben bijvoorbeeld) krijg je een leuke indruk van de ontwikkeling van deze wereldstad. Natuurlijk begin je bij de geschiedenis en vanuit het heden loop je naar de toekomst. Je leert de stad en zijn bewoners beter kennen. Onze kinderen vonden de fietsen leuk. Je gaat erop zitten en begint te trappen. Je ziet voor je het straatbeeld van Amsterdam en switcht tijdens het fietsen zelf van heden naar verleden en terug. Verder vonden ze het stuk over ‘Amsterdam op palen’ erg leuk. “Zitten er zó veel palen onder de Amsterdam Arena (later die dag omgedoopt tot: Johan Cruijff Arena trouwens), mama?” En ook het overzicht van welke gebouwen op hoeveel meter onder NAP liggen, kon op hun interesse rekenen.
Het Kleine Weeshuis
Een super leuke tentoonstelling voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, helemaal op hen gericht. Ieder kind krijgt een horlogebandje om waarmee ze steeds weer toegang krijgen tot een stukje van het verhaal. Ouders/begeleiders krijgen het in een boekje, maar dat heb ik niet gebruikt. Ze konden het zelf volgen. Het gaat over de geschiedenis van het gebouw waarin het Amsterdam Museum gevestigd is: het Burgerweeshuis.
Ik moest Nora en Ivar wel eerst nog uitleggen wat een weeshuis is. Eenmaal binnen, leerden ze via de interactieve presentatie hoe het was om te leven in zo’n 17de-eeuws weeshuis. Er zaten leuke vragen bij, en je gaat samen op zoek naar de antwoorden. Zo worden ze aangemoedigd om alle onderdelen te activeren en naar de korte verhaaltjes over de keuken, de wc, de dokter, de portier etc. te luisteren. Het zat goed in elkaar en ook ik heb er veel van opgestoken.
100 jaar Schiphol in het Amsterdam Museum
Helaas een tijdelijke tentoonstelling. Ook deze was heel interactief. Samen bouwden we aan de uitbreiding van Schiphol. Vele vragen werden beantwoord zoals: hoe vaak staat er een vliegtuig in brand? Welk vliegtuig maakt het meeste lawaai? Welk bagagestuk mag niet mee? Ze mochten aan de knoppen zitten in een verkeerstoren, speelden marechaussee door te kijken wie wel of niet door de douane kwam (en waarom) en ze dachten na over hoe Schiphol er in 2050 uit ziet.
Met een virtual reality bril reis je mee met je koffer achter de schermen van Schiphol en weer in de echte wereld raad je uit welk land de stewardess komt.
Zo jammer, dat het maar tijdelijk is. Wij vonden het heel erg leuk! Hou de website in de gaten om te kijken welke tijdelijke tentoonstelling er is tijdens jouw bezoek.
Algemene informatie over het Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum is dagelijks geopend van 10.00 uur-17.00 uur. Behalve op Koningsdag en eerste Kerstdag.
Het is 15 minuutjes lopen vanaf het Centraal Station of neem tram 1, 2, 4, 5, 9, 14, 16 of 24 en stap uit bij halte “Spui”. Je loopt van daaruit in een paar minuutjes naar Kalverstraat 92.
Volwassenen betalen € 12,50 en kinderen van 5-18 jaar € 6,50. Heb je een Museumjaarkaart of een
I Amsterdam City Card, dan is het gratis.
www.amsterdammuseum.nl
Amsterdam is en blijft een interessante stad. Zeker omdat er ook voor kinderen leerzame ontdekkingen zijn. Genieten maar.