Rust aan het strand en weer door

Het derde deel uit vijf over onze reis met kinderen door Cuba. Over kokosnoten, koffieplantages en Cienfuegos.

Al vroeg vertrokken we naar Cayo Levisa, een eilandje in de Golf van Mexico. Het verlaten paradijs schijnt het te zijn. Klinkt goed, dus we keken er naar uit. Bij de boot aangekomen krijg je een heel ander gevoel. Moeten al die mensen mee? Toch is het aantal bezoekers gereguleerd. En zijn er maar zo’n 50 bungalows  waar je kunt overnachten. De oversteek duurde zo’n 35 minuten. En ja, aan de overkant zag het er absoluut paradijselijk uit.

Kokosnoten en lamballen

Na het inchecken onze strandspullen gepakt en een plekje onder de palmboom gevonden. Lekker rustig aan onze kant. Gelukkig bleef dat zo. We kochten een kokosnoot en met een rietje dronken we, al zittend in de Golf van Mexico, het water. Life is good! Nora maakte het woord Cuba met zand en  Ivar ging aan de slag met een kasteel, of was het nou een fort? Wij liepen wat rond, lazen wat en af en toe plonsden we het water in of speelden we met de kids in de zee. Niet heel zwaar allemaal. Ook de dag erop was er niet heel veel actie. Zon, zee, strand, boekje, eten, drinken en een spelletje waren de kernwoorden. En smeren, smeren, smeren. Neem echt een XL fles zonnebrandcrème mee en nog een extra. Je krijgt het niet bijgehouden. De zon is zo fel. We hielden vaak ook onze shirts aan of lagen bedekt onder een strandlaken op de bedjes.

Strand

Cuba in zand
Las Terrazas

Na twee dagen niks, waren we weer klaar voor het vervolg van onze reis. Las Terrazas, Cuba’s eerste eco-village. Hotel Moka ligt midden in de natuur, boven op de berg. In de lobby een enorme boom met het dak daaromheen. De kamers waren groot, luxe en met een fraai uitzicht. Buiten, achter de parkeerplaats was een zwembad. Daar waren de kinderen al snel te vinden. Jos ging ondertussen de omgeving nog wat verkennen. ’s Avonds aten we in een Creools restaurant. Heerlijk, zelfs met een plastic tafellaken en romantische TL verlichting smaakte het prima. De volgende dag stond een excursie gepland. Deels met de eigen auto, deels te voet. De groep bestond in totaal uit 4 auto’s met Nederlanders.

Hotel Moka
Het startpunt was bij Buena Vista, een herbouwde koffieplantage, nu een museum. Met zoals de naam al zegt, een geweldig uitzicht. Onze gids Janice sprak heel goed Engels en vertelde super veel over alles wat we zagen aan flora en fauna. Zo zagen we onderweg de nationale bloem en vogel van Cuba. We leerden over de plantages, maar ze had het ook over de uitdagingen waar het land voor staat, de Las Terrazas community, de geldstromen, het ontstaan van het eco project en ze sprak zelfs een beetje over de Cubaanse politiek. We dronken echte Cubaanse koffie en ik dronk met de kinderen een frappuccino, een soort ijskoffie. Erg lekker met die temperaturen!

Uitzicht
De kunstenaar waar we ook nog bij op bezoek zouden gaan was niet thuis dus ging de excursie verder bij de volgende halte: Baños del San Juan. Zwemmen en springen in de rivier. Heerlijk. Eindelijk weer eens écht koud(er) water. Daarna was het lunchtijd en daarvoor reden we met de hele groep naar een boerderij waar we een uitgebreide maaltijd geserveerd kregen. Natuurlijk weer met kip, rijst, bonen en fruit. Maar ook met een ijsje na. Na de maaltijd ging ieder z’n eigen weg. Rond het hotel nog wat chillen en spellen. Het diner sloegen we over na de uitgebreide lunch. Een cocktail en sandwich volstond.

Cienfuegos

Las Terrazas lieten we achter ons en we reden 380 kilometer naar het oosten om te stoppen in Cienfuegos. We namen voor het grootste stuk de autopista. Het wegdek was prima, maar je moest wel uitkijken voor wandelaars, brommers, fietsen en koeien. De reis verliep voorspoedig. Met dank aan de GPS vonden we direct onze Casa Jorgy y Alicia op de Punta Gorda. De eigenaar gaf ons een rondleiding, met als verrassing een zwembadje. Lekker na zo’n lange autorit. Daarna liepen we naar de jachthaven om iets te eten. En daarna door naar de zuidelijke punt: el punto en daar maakten we een leuk praatje met een visser (44) en zijn broertje (13!). Erg leuk om zo met de lokale bevolking te kletsen. ’s Avonds reden we met de auto naar het centrum van Cienfuegos. Daar wachtte ons een cadeautje. Rond een van de pleinen was een dansgroep aan het oefenen voor een soort straatcarnaval. Op blote voeten. Tot bloedens toe. De Cubaanse muziek hoorde je al van ver en dichterbij kregen we gewoon kippenvel van de beleving en de sfeer. Dat kennen we in Nederland niet. Meer dan een uur hebben we vol bewondering staan kijken. Toen het afgelopen was, gingen we op zoek naar een leuk restaurant. Gelukkig vonden we dat al heel snel. Lekker gegeten en alweer was een geweldige dag in Cuba voorbij.

Trompet
Dans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.