Dagje Rotterdam

Eigenlijk had ik een dagje Den Haag cadeau gekregen. Maar toen kwam het bericht dat Lonely Planet Rotterdam heeft verkozen tot nummer vijf in de top-10 van ’top cities in the world’ van de Lonely Planet’s Best in Travel 2016. Daar wilde ik dan wel eens naar terug. Mijn laatste bezoek was namelijk elf jaar geleden.

En de stad is in die tijd enorm veranderd. Ik herinner me Rotterdam als vuil en rommelig. Nu verrasten me de schoonheid en toegankelijkheid. Nieuwe en oude gebouwen wisselen elkaar af. Het is schoon en er hangt een goede sfeer.

Centraal Station en Luchtsingel

Het begint al op het Centraal Station. Dit is prachtig verbouwd en een mooi startpunt om van daaruit de stad te verkennen.
We bezochten de Luchtsingel bij het Hofplein. Het idee is leuk. De uitvoering met de houten gesponsorde planken geweldig, maar de route zelf viel tegen. Het is veel korter dan gedacht en zoveel valt er nu ook weer niet te zien. Voor mijn gevoel had daar meer in gezeten.

Centraal Station
Centraal Station
Sponsorprojekt
Sponsorprojekt

Shoppen

Via de Pompenburg liepen we de stad in. Langs die mengeling van oude en nieuwe architectuur, richting het centrum. Zoals het een grote stad betaamt, is het goed shoppen in Rotterdam. Hiervoor kun je onder andere terecht in de Koopgoot en omgeving. Alle bekende winkels en ketens zijn vertegenwoordigd. Maar ook kleinere boetiekjes hebben zo hun plekje, net als de souvenirwinkeltjes.

Markthal

Natuurlijk mocht een bezoek aan De Markthal niet ontbreken. In het buitenland voor ons vaste prik en ook in eigen land duidelijk een trekpleister. Eet- en drinkgelegenheden onder één dak. En wat voor dak: prachtig beschilderd. De Markthal is ruim opgezet en nog best betaalbaar ook. Absoluut een aanwinst voor de stad.

Fietstaxi, Hotel New York, Fenix Food Factory

Buiten de Markthal stonden studenten met een fietstaxi. Ach, als we dan toch de toerist uithangen, waarom niet? Op naar Hotel New York op de Kop van Zuid. Daar was de fietsende student vast wat minder blij mee want dat is de Erasmusbrug over 😉 Maar geld is geld, hij liet niets merken en vol enthousiasme werden we ietwat later bij de ingang afgezet.

Ondanks heerlijk weer is het absoluut aan te raden binnen een kijkje te nemen of zelfs te lunchen of dineren. Ook hier weer oud en nieuw mooi met elkaar verbonden. De menukaart is uitgebreid en de kwaliteit uitstekend. Aan het raam heb je uitzicht op het water met de watertaxi’s. En je kijkt uit op een andere eetgelegenheid: Fenix Food Factory. Veel kleiner en wat alternatiever dan de Markthal, maar zeker leuk om ook daar een kijkje te nemen en iets te proeven. Nog even langs het fotomuseum en restaurant Las Palmas van Herman den Blijker gelopen en daarna weer over de Erasmusbrug terug naar het centrum. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht. De Spido rondvaartboten zaten tjokvol. Zo’n vaart heb ik al eens eerder gedaan en is ook erg de moeite waard. Zeker die door het havengebied.

Hotel New York
Hotel New York

Kubuswoningen Rotterdam

De kubuswoningen moet je ook even van dichtbij bekijken. Het blijft fascinerend om te zien. En dan te bedenken dat ze gebouwd zijn tussen 1982 en 1984, toch ook alweer een hele tijd geleden. De Kijk-Kubus geeft je een indruk van het wonen in zo’n bijzonder huis. Ook krijg je daar meer informatie over de gedachte erachter en het bouwtraject.

kubus-a

Meer te zien en doen in Rotterdam

En opeens was het avond. Kortom: een dag is echt veel te kort in Rotterdam. Het WOII Museum, het Fotomuseum, de Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen, een rondleiding in voetbalstadion De Kuip, naar boven in de Euromast of een bezoek aan Diergaarde Blijdorp: allemaal ook nog interessant en leuk. Maak er dus gerust een meerdaagse trip van!

IMG_1825

Als je Rotterdam ook al eens bezocht hebt, dan heb je ongetwijfeld nog aanvullingen en tips. Laat het weten in een reactie onder deze blog, zodat anderen dat mee kunnen nemen in de planning van hun bezoek!

IMG_1821

7 reacties

 1. De Markhal (Food) is inderdaad een aanrader en ook goedkoper als die on Amsterdam, Fenix idem dito, mooie eetculturen bij elkaar ! Zéker bezoeken !

 2. He Gaby,

  Jamie’s Pasta Kitchen.. geen heel romantische plek om te zitten maar super lekker eten!
  En inderdaad, die Euromast, daar moet je een kaartje kopen en omhoog gaan… heel toeristisch maar zeker de moeite waard!
  Leuke stad om een weekendje naar toe te gaan

 3. Leuk !!! We zijn vaker in Amsterdam geweest maar nog nooit in Rotterdam. Sinds de Markthal er is staat dit op mijn lijstje.
  Voor 1 dag lijkt het mij te kort voor zo’n stad. Dus we moeten een keertje een lang weekend inplannen hiervoor.
  Bedankt voor al die tips. We gaan hier zeker een keertje naar toe.

 4. Rotterdam is inderdaad een mooie stad om te zien. De markthal vonden wij ook heel bijzonder. En ook leuk om gewoon wat rond te lopen, en te shoppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.