Vroeger had ik, net als veel andere meiden van mijn leeftijd, meerdere penvrienden. Daaronder ook een meisje uit Kirkenes, een van de meest Noordelijke plaatsen van Noorwegen, vlak bij de Russische en Zweedse grens. Reuze interessant vond ik dat. Keer op keer kijken in de atlas hoe ver dat van mij vandaan was. Mijn moeder hielp met het vertalen van en naar het Engels. Ook toen al was ik geïnteresseerd in andere landen, culturen en mensen. Dat is wat mij ook zo trekt in het reizen. Het hele jaar door reizen kan natuurlijk niet, dus de ultieme hobby om toch te reizen, maar dan per post is: postcrossing!
Wat is postcrossing?
In het kort: het wereldwijd uitwisselen van kaarten per post. Opgestart in 2005 door een Portugees. Volgens PostNL zijn er al meer dan 34 miljoen kaartjes verstuurd, door 608.000 actieve postcrossers, vanuit 211 verschillende landen. Alle kaarten bij elkaar hebben tot nu toe 172,8 biljoen km gereisd. Je hebt een account, waarbij je ook wat persoonlijke informatie kunt delen. Dan vraag je een adres aan en het systeem trekt daarop een adres van een willekeurige persoon die ook is geregistreerd op Postcrossing. Je kijkt wie het is, waar zijn/haar interesses liggen en je zoekt een kaart uit die bij deze persoon past. Je ontvangt een unieke ID code en die noteer je op de kaart. Als het kaartje is aangekomen bij de geadresseerde, dan registreert diegene het kaartje en komt jouw adres ‘vrij’ voor een ander die een adres trekt. Zo is er weer een kaartje naar jou onderweg….
Het begin
Wij begonnen tijdens de zomervakantie 2016. We waren net terug uit Cuba en wilden dat heerlijke gevoel van reizen, ontdekken en ontmoeten vasthouden. Al vaker bespraken we postcrossing als hobby voor ons gezin. De kinderen waren enthousiast. Sowieso vinden ze post krijgen leuk, zeker als het ook nog eens iets speciaals is. Daarnaast is het voor hun een goede leerschool om het Engels beter onder de knie te krijgen. Want dat is doorgaans de voertaal. In je profiel kun je wel aangeven dat je meerdere talen machtig bent, zodat de verzender eventueel kan kiezen. Onze gebruikersnaam werd: Borntotravel 😉 Nadat we ons profiel hadden aangemaakt vroegen we de eerste vijf adressen aan. Meer kon helaas nog niet. De kaarten gingen naar: Rusland, Duitsland, Taiwan, Finland en de USA. Alles wordt keurig bijgehouden en zo heb je snel leuke statistieken over hoeveel kilometers jouw kaarten hebben afgelegd, waar je ze naartoe hebt gestuurd, hoeveel per land en zo zijn er nog veel meer interessante feitjes te vinden op die overzichten.
Kaarten
Welke kaart je verstuurt hangt dus af van het profiel van de ontvanger. Tenminste, daar houden wij wel graag rekening mee. Kaarten die wij ontvangen, bewaren we vooralsnog in een kist die Nora tijdens een kinderfeestje hiervoor gemaakt heeft. Nog voor we gestart waren! Hoe lang we daarmee vooruit kunnen? Ik zie bij anderen, dat het nogal verslavend is en het aantal kaarten snel en flink toeneemt. Wat je op een kaart schrijft mag je trouwens zelf weten. Ook dat laten wij afhangen van de interesses van de ontvanger. Wij vinden het leuk om daarop in te spelen.
Kosten
Postcrossing is gratis. Natuurlijk betaal je wel gewoon de kaarten en de postzegels. Wij kochten kaarten om in te kleuren met als thema ‘Holland’. 30 stuks voor € 3,75. En zo zijn er altijd wel ergens aanbiedingen te vinden. Kaarten met typische dingen uit jouw land of van de plaats waar je woont, zijn het meest geliefd merken wij. Bij PostNL bestelden we speciale postcrossing postzegels. Een vel met tien stuks kost € 12,50. Daarop staan dan Nederlandse bezienswaardigheden en de zegels zijn voorzien van het internationale priority logo. Daarmee zijn ze dus geschikt voor internationale bestemmingen. Meer kosten zijn er niet. Het hangt dus vooral af van jouw activiteitenniveau. Benut je steeds het maximum van je mogelijke adressen? Als je dat doet, is het natuurlijk duurder dan dat je maar af en toe een adres aanvraagt. Maar dan ontvang je er ook minder en ach, iedere hobby kost geld, nietwaar?
Ook reizen per post? Ga dan nu naar www.postcrossing.com en vertrek….
Goede reis en veel plezier!
Leuk ja! Toen ik nog reisde deed ik mee aan “bookcrossing”, je boek aanmelden op de site, het nummer met een sticker in het boek plakken en dan gewoon ergens achter laten, vliegveld, hotel, museum, café dus altijd in openbare gelegenheden.
Je kunt je boek ook volgen op de site als je aangeeft waar je het hebt achter gelaten en de volgende het nr ook weer daarvoor gebruikt. Leuk om te zien dat je boek via Indonesië in Canada terecht is gekomen. Zo heb ik ooit eens het boek “The devil wears Prada” in Zanzibar gevonden, het kwam uit USA, ik heb het op Schiphol achter gelaten en het is doorgegaan naar Zweden!
Dat is ook het leuke van reizen, onbekende reizigers een plezier doen!
Ja ook super leuk alleen wellicht wat minder ‘snel’? Maar goede aanvulling, dank!