Overnachten in het ICEHOTEL: wat een avontuur!

Al jaren stond een trip naar Lapland hoog op mijn bucketlist. Ik wilde zó graag het noorderlicht zien. En stiekem droomde ik daarnaast van een keer overnachten in het ICEHOTEL. Wat een waanzinnige ervaring was dat! 

Entree ICEHOTEL
Entree ICEHOTEL

ICEHOTEL

Op zo’n 10 minuten rijden van Kiruna Airport in Zweeds Lapland, 200 km boven de poolcirkel, ligt het ICEHOTEL in Jukkasjärvi. Aan de rand van rivier de Torne, die tijdens de wintermaanden niet zichtbaar is door de dikke sneeuwlaag die erop ligt, maar waar je in de zomer op kunt raften. Een niet voor te stellen iets als je daar, zoals ik, in maart bent.  Uit de Torne wordt het ijs gehaald waarmee ze het hotel ieder jaar opnieuw bouwen. Overigens is er ook een gedeelte van het hotel dat 365 dagen per jaar blijft staan. In maart start het ‘oogsten’ van het ijs. Dat slaan ze op en in november starten ze met vele kunstenaars aan het bouwen van een nieuwe editie. Daar zaten afgelopen jaar ook Nederlanders bij. Ze gebruiken voor het seizoensgedeelte 30.000 m3 ‘snice’: een mix van sneeuw en ijs. Vanaf eind mei begint het echt te dooien en breken ze het hotel kamer voor kamer, van buiten naar binnen af. Er stort dus niets in en al het water gaat terug naar de Torne.

ijsblokken ICEHOTEL
Nu ijsblokken zagen voor het komende seizoen

Je kunt bij het ICEHOTEL terecht voor een dagexcursie. Van 10.00-18.00 uur is het namelijk een museum. Daarbuiten is het alleen toegankelijk voor de gasten die er blijven slapen. Je kunt daarbij kiezen voor een ice room, een art suite, een deluxe suite maar vind je het slapen bij -5 té spannend, dan zijn er ook warme kamers te boeken.
Onder het motto ‘je leeft maar één keer’ boekten vriendin C en ik een art suite. Yes, overnachten in het ICEHOTEL, het ging gebeuren!

Overnachten in het ICEHOTEL

Ontvangst en briefing

Bij aankomst worden de gasten gesplitst. Er is een receptie en lobby voor de mensen die in het warme deel slapen en een receptie en lobby voor de mensen in het koude deel. Wij mochten ons dus melden bij de laatste: de Riverside Lobby. Het inchecken verliep vlot. Je krijgt uitleg over wat je waar kunt vinden, je checkt je gegevens die ze nodig hebben voor het diploma voor de volgende ochtend: ‘Gaby Wijers survived a night at ICEHOTEL in Jukkasjärvi, 200 km north of the Artic Circle indoor temperature -5 C, outdoor temperature -22 C’.

We kregen een afsluitbaar hok toegewezen, een soort grote paskamer, met bankje, plank en haakjes om al onze spullen te stallen en om je om te kleden. Daar zijn ook de toiletten en douches. Die douches mag je trouwens, net als crèmes en make-up niet gebruiken 3 uur voor je naar buiten gaat omdat je anders last van bevriezing (frostbite) krijgt. Je ontvangt een keycord met bewijs dat je daar te gast bent die je zichtbaar moet dragen. En in de catalogus die je krijgt, staat per kamer het verhaal over die kamer beschreven.
We maakten een rondje door het ICEHOTEL, met open mond. De ene kamer of ruimte nog mooier dan de andere! Vroeg in de avond was er een officiële briefing over hoe te slapen in een koude kamer.

Artroom

 

Overnachten in het ICEHOTEL: slapen bij -5

Ik voelde me wel een beetje een idioot, ik heb het ’s avonds thuis op de bank altijd al koud. Waarom stond ik daar dan naar de uitleg te luisteren over hoe te overnachten in het ICEHOTEL en dus te slapen bij -5? Maar ik lette goed op: zorg dat je warm bent voordat je naar het koude gedeelte gaat, neem niets aan spullen mee (brillen, fototoestel, schoenen etc.) en draag 1 laagje thermo ondergoed, een of twee paar warme sokken en een muts. O, en je neemt laarzen van hun die in één keer aan en uit te doen zijn (bijkomend voordeel is dat jouw eigen schoenen lekker warm in de kleedruimte blijven). Vlak voordat je gaat slapen haal je bij de receptie een slaapzak die geschikt is voor -30 C en een liner, een soort binnen slaapzak. Je slaat die slaapzak om en loopt dus zo in je outfit voor de nacht via een paar meter buiten (-22) en de gangen van het ICEHOTEL naar jouw kamer.

Rendierenvel

Daar ligt op jouw bed van ijs een matras, een rendierenvel en een kussen. Daarop leg je de slaapzak en daarin stop je de liner. Je gaat zitten en doet je laarzen uit en kruipt zo snel mogelijk in de slaapzak. Even een beetje draaien en trekken totdat alles goed en lekker zit, muts goed op je hoofd en dan de koordjes van de slaapzak aantrekken zodat er zo min mogelijk huid nog vrij is. Het is verbazingwekkend hoe snel je lichaam en slaapzak het comfortabel warm maken. Te veel laagjes zorgt ervoor dat dit niet goed werkt, dus vertrouw op hun advies. Let wel op dat je op het rendierenvel ligt, anders wordt het echt nog fris aan de onderkant. Hoe ik dat weet? Juist!

Slapen in het ICEHOTEL
Sweet dreams!

Nee ik wil niet naar het toilet

’s Nachts naar het toilet moeten is iets wat je moet proberen te voorkomen, maar is mij helaas niet gelukt 😉 Brrrr…. Ook daarvoor hadden ze tips: slaapzak dubbel vouwen zodat de warmte erin blijft, naar het toilet gaan (in warme deel bij de kleedkamers) en dan weer terug naar je kamer snel in die nog warme slaapzak. Het was zo echt goed te doen. ’s Ochtends word je gewekt met een bekertje heerlijk warme lingonberryjuice. Je mag tot 11 uur in de kamer blijven liggen, maar vanaf 10.00 uur kunnen er dus toeristen komen. Dat worden dan hele speciale foto’s. Ik heb niemand gesproken die dat moment heeft afgewacht.

Art Suite #202

Wij sliepen in kamer 202 met als naam: Monstera, gemaakt door Nina en Johan Kauppi uit Zweden. Het was een bevroren winterkamer. Je valt in slaap op een bed met om je heen allemaal Monstera-bladeren in verschillende vormen en maten. “Sweet dreams are made of leaves.”

Kamer 202
Kamer 202

Eten en drinken

Bij de centrale receptie is een lounge waar je lekker een snack en/of drinken kunt bestellen. Aan de overkant van de weg zit het restaurant waar ook het ontbijt- en lunchbuffet geserveerd wordt. Voor het diner hadden we 800m verderop The Old Homestead gereserveerd.  Een sfeervol, heel oud gebouw met een niet hele grote kaart, maar wel voldoende opties. Het zat er goed vol, met vooral mensen die net als wij allemaal gingen overnachten in het ICEHOTEL.

Noorderlicht

Ondanks dat het ICEHOTEL niet dé locatie is voor het zien van het noorderlicht i.v.m. veel strooilicht in de omgeving, hadden we mazzel. En hoe! Zelfs het personeel kwam buiten staan om het te aanschouwen. Het danste, het rolde, het kleurde. Geweldig! Helaas kon mijn iPhone dat niet goed vastleggen en had ik geen betere camera bij de hand. De receptioniste zei dat we mega veel geluk hadden om het zó te zien, het was namelijk nog niet echt een goed seizoen geweest deze winter voor de noorderlichtliefhebbers. We werden overigens zowel in het restaurant als ook later in de lobby getipt dat het te zien was. Nog nooit eerder maakte  ik zó snel een succesvolle evacuatie van een ruimte of gebouw mee 😉

Excursies

Wij hebben geen excursies geboekt vanaf het ICEHOTEL omdat dat al in ons programma bij de Aurora Mountain Lodge zat. Maar die mogelijkheid is er zeker wel. Het is aan te raden tijdig, vanuit Nederland/België, te boeken en niet te wachten tot je daar bent.

Kapel ICEHOTEL
Kapel ICEHOTEL

Prijs

Overnachten in het ICEHOTEL is zeker niet goedkoop. Alles bij elkaar betaalden wij 650 euro per persoon voor één nacht in een art suite. De ‘gewone’ ijskamers en de warme kamers zijn trouwens goedkoper. Maar écht, zet het op je bucketlist, spaar een jaar langer voor die art suite en ga daarmee voor de maximale beleving. Het is het absoluut meer dan waard!

Klinkt niet heel aantrekkelijk toch? Overnachten in een ICEHOTEL bij -5? Maar wat denk je? Iets voor jou? Ik hoor het graag!

IJskamer ICEHOTEL
Born to travel kamer 😉

12 reacties

  1. Ik heb ooit een documentaire gezien hoe men de ICE hotel maakt en de gasten ontvangt. Zeer indrukwekkend.
    Met de noorderlicht moet je geluk hebben en dat hebben jullie zeker. Heerlijk genieten. Mooie verslag van een indrukwekkende reis.
    Wie weet misschien komen we ooit zover.

  2. Mooie en uitnodigend verslag Gaby, slapen zal ik er wel nooit maar ik vond het al heel wat om in een ICEBAR vertoeft te hebben in Zweden (https://www.youtube.com/watch?v=zhjaw7D2Urs) waar zelfs de drankjes in ijs-glaasjes geserveerd werden en het gehele interieur uit ijsblokken bestond.
    En van de prijzen daar per cl whiskey werd je vanzelf de hele nacht warm 🙂

  3. Wha! Ik heb het met plezier gelezen. Man, man, wát een geld, maar ik kan me voorstellen dat het je gewoon niet uitmaakt. Dan maar kale pasta! 🙂

    1. Geloof mij: dat helpt niet haha. Dat meende ik ook, maar volgens mij staat m’n biologische klok gewoon op minstens 1x per nacht. Drank of geen drank. Koud of warm 😉

  4. Wat heb je weer een leuk goed leesbaar stuk geschreven, ik denk dat je hiermee mensen inspireert. Heel wat anders dan dat je niet kunt slapen van de warmte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.