Een bezoek aan Tibetaans Instituut Yeunten Ling

In december 2016 stond er een bijzonder tripje op de agenda: een bezoek aan het Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy (België). Een dagje ‘Tibet om de hoek’.
Onder leiding van mijn wekelijkse sporttrainer Jack van Kessel van Buiten Zinnen (Buiten Zinnen) vertrokken we met een bus vol met klanten, relaties en andere geïnteresseerden richting de Belgische Ardennen. Het werd een bijzondere dag…

Boeddhisme

tempel
Ondanks dat ik al mijn hele leven in het katholieke zuiden woon, ben ik niet gedoopt. In mijn jeugd was dat heel bijzonder en de katholieke basisschool waar ik op zat (alternatieven waren er überhaupt niet in de regio), wist er amper raad mee. Toch heb ik altijd interesse gehad in de verschillende religies. En probeer ik daar, zonder vooroordeel, meer over te weten te komen tijdens onze reizen. Soms lukt dat, soms blijkt het een moeilijk of gevoelig onderwerp. In Jordanië leerde ik heel veel over de islam en kreeg ik heel veel meer begrip voor bepaalde gebruiken en rituelen. In Thailand leerde ik voor het eerst meer over het boeddhisme. En dat boeddhisme fascineert mij: het leven in het nu, het niet dwingend opleggen van onderdelen, de vele vrijheden binnen het geloof en hun visie op reïncarnatie.

Buiten

Tempel

Dus ging ik graag mee naar Huy. Ik had er al vaker goede verhalen over gehoord. De sfeer zou daar zo bijzonder zijn. Je waant je echt even in Tibet. En zo was het. Het Chateau du Fond l’Evêque ligt op een heuvel en is omgedoopt tot ‘Yeunten Ling’, wat staat voor ’tuin der kwaliteiten’. Vele vrijwilligers zorgen voor het onderhoud van het oude gebouw en de bijgebouwen zoals studio’s, kamers en vergaderzalen.
De grote tempel is prachtig. Uitgevoerd volgens de leer van de Tibetaanse kunst, met traditionele regels ten aanzien van architectuur en ornamenten. Er kunnen 700 personen in. Wij waren met 40. Ik vond het overweldigend. Wat een kleuren. Wat een versieringen. En vooral, wat een rust! Waar in de bus een schoolreisje gevoel heerste, met bijbehorend geluidsniveau, zat nu iedereen in stilte om zich heen te kijken.

zaal

Lama Zeupa

Ik kende het dagprogramma. We zouden een uur een onderricht hebben met Lama Zeupa. De gong klonk, en daar kwam hij. Natuurlijk kaal, op blote voeten en in de typische kledij. Het was muisstil. Hij nam plaats op het podium en de tolk zat naast hem. Het was een bijzonder moment. Geen idee waarom. Het voldoet aan je verwachtingen, maar toch verrast het. Hij nam ons mee langs de zes paramita’s (edelmoedigheid, ethisch gedrag, geduld, enthousiaste energie, mentale stabiliteit en wijsheid) als leidraad voor een goed en gelukkig leven. Het is een innerlijke techniek om je gelukkig te voelen. Zingeving aan je leven geven en daarmee geluk en gezondheid bevorderen.
Het was mega interessant. Hier kun je altijd wel iets van meenemen. Haal eruit wat jou aanspreekt is hun motto. En dat deed ik.

Lama Zeupa

Rondleiding

Na de lunch kregen we een rondleiding. Een vak op zich, maar onze gids Frank verstond dat vak. En hoe. In een uur leidde hij ons over het complex en vertelde meer over het boeddhisme, de rituelen, de gebruiken en het leven van de monniken. De tijd vloog. Iedereen hing aan zijn lippen. Niets zweverig. Gewoon met passie en humor je verhaal doen, altijd een succes.
In het winkeltje kochten we wat ‘souvenirs’. Ik kocht een makkelijk leesbaar boekje over ‘loslaten’, iets wat ik mijn hele leven al niet eenvoudig vind. Geschreven door Lama Zeupa, waar we in de ochtend dus ‘les’ van hebben gehad. Extra bijzonder. En ik kocht een Boeddha beeldje. In Thailand vergeten, en altijd spijt van gehad, mooi om het op deze bijzondere plek dan toch aan te schaffen. Ik kon betalen met mijn pinpas. Dat verwachtte ik dan weer niet. Werelden lopen duidelijk in elkaar over.

Qi gong

Toen was het tijd voor de zus van Lama Zeupa. In de grote tempel werden matjes, kussens en blokken neergelegd. We waren klaar voor een uurtje Qi gong oefeningen. Allemaal bedoeld om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. Ieder voor zich. Veel aandacht is er voor de ademhaling. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de eerste keren dat ik zo’n oefening deed (ter afsluiting van de wekelijkse sporttraining in het bos op zondagochtend), me niet erg op mijn gemak voelde en er zelf een beetje lacherig van werd. Maar ik merkte dat na een paar keer mijn geregelde aanvallen van hyperventilatie aanzienlijk minder werden zodra ik bewuster op mijn ademhaling ging letten. En daarmee was ook ik overtuigd van het feit dat het werkt. Dus ging ik er nu ook helemaal in mee en op. Moeilijk uit te leggen wat een rust en ontspanning dat brengt. Probeer het eens, zelf beleven werkt echt het beste. Anders is het toch weer snel een ‘zweverig’ verhaal.

versiering

Bezoek

Het Tibetaans Instituut Yeunten Ling is het hele jaar te bezoeken. Voor zo’n dag als de onze heb je connecties nodig. Maar er zijn vele andere opties. Kijk maar eens op de website en de agenda. Niet altijd up to date of bijgewerkt, maar neem anders even contact met ze op. Ze helpen je graag!

Ik vond het bezoek echt een cadeautje. Even een dagje uit die ‘rat-race’ en arriveren in een totaal andere wereld, niet eens zo ver van huis…

Bedankt Jack!

IMG_3325

4 reacties

    1. Ja voor ons letterlijk ‘om de hoek’. Ik geloof anderhalf uur rijden op zaterdagochtend, met een bus. Ik was echt heel erg onder de indruk van alles.

  1. Opgeslagen…………gaan we van de zomer een keertje naar toe op zondagmiddag voor een rondleiding. Lekker toeren met het eendje. Maken we er een dagje van. Bedankt voor de tip. Lijkt me wel leuk. Groetjes van Anouk

    1. Heel goed! Krijg je vast geen spijt van. Bel vooraf even met ze, dat je ook zeker terecht kunt en een rondleiding kunt boeken. Anders ben je er snel klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.