Het noorderlicht in Zweeds Lapland

Ik kom graag in Zweden, in de zomer. Nu boekte ik een lang weekend naar Zweeds Lapland in maart. Met eigenlijk maar één doel: het zien van het noorderlicht afstrepen van mijn bucketlist. Garanties krijg je niet. Wel kun je kijken naar de zo optimaal mogelijke omstandigheden. En verder is het hopen, duimen, bidden, smeken en heel veel geluk hebben.

Noorderlicht in Zweeds Lapland 1

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het blijft lastig uit te leggen hoe het noorderlicht precies ontstaat. Op de website van Willem Wever vonden mijn kinderen deze uitleg: “De zon zendt elektrisch geladen deeltjes uit. De aarde probeert, omdat de aarde magnetisch is, deze deeltjes aan te trekken. Sommige deeltjes komen daarom in onze atmosfeer terecht. Daar botsen elektrische deeltjes met luchtdeeltjes die in de atmosfeer rondzweven. Door zo’n botsing zenden de luchtdeeltjes licht uit. Er ontstaan gassen. Die gassen geven licht, net zoals het gas in neonverlichting. De verschillende kleuren van het noorderlicht komen door verschillende gassen.” Best duidelijk toch?

Beste locatie en periode

Vriendin C en ik boekten onze reis naar Zweeds Lapland via Xplore the North. Een Belgische organisatie en experts op het gebied van reizen naar deze regio en dus ook van noorderlicht reizen. In de voorbereiding bezochten we een informatieavond. En maar goed ook. Ik wilde eigenlijk naar Fins Lapland omdat ik nog nooit in Finland was geweest.  November kwam agendatechnisch goed uit en ik had een leuke lodge gezien. Totdat op die informatieavond bleek dat we voor meer kans op het zien van noorderlicht, beter andere keuzes konden maken. We volgden dat advies en zo belandden we dus van 14 t/m 18 maart 2018 in Zweeds Lapland, 200 km. boven de poolcirkel. We sliepen een nachtje in het ICEHOTEL en daarna 3 nachten in de Aurora Mountainlodge in Lannavaara.

Noorderlicht in Zweeds Lapland 2

App met alle info 

Je kunt op verschillende websites volgen waar het noorderlicht het sterkst is (uitgedrukt in KP-waarden, vanaf 3KP zit je prima in Zweeds Lapland), maar ook wil je weten waar het minste bewolking is en waar de zonnewind het gunstigste is. Xplore the North heeft een eigen app ontwikkeld die echt fantastisch werkt en dat allemaal in zich heeft.  Voor Android: zoek in de Google Play Store op XploretheNorth en voor Apple gebruikers: zoek in de App Store naar My Aurora Forecast.

Het was magisch

Al tijdens de eerste avond was het raak. Tijdens het diner in de buurt van het ICEHOTEL. Bizar. We stonden te springen van opwinding (oké en om warm te blijven). En iedereen riep in allerlei talen: “Kijk daar! En daar! Ohhhh! Whoww!” Hier had ik zó lang naar uitgekeken en mij zó op verheugd. En dan lukt het ook nog. Een enorm geluksgevoel! Later op de avond bij het ICEHOTEL werd de show nog wat opgevoerd en uitgebreid. Meestal zie je foto’s van het groene noorderlicht, maar wij zagen bovendien ook geel en paars en een beetje blauw. En ook de vorm varieerde: wolkenachtig, strepen, banen, maar het danst en rolt ook en beweegt vaak van links naar rechts of andersom. Het blijft moeilijk uit te leggen. Een fenomenaal verschijnsel.

Noorderlicht in Zweeds Lapland 3

Aurora photohunt

Ik wilde natuurlijk de eerste avond al direct foto’s maken. Maar had alleen m’n iPhone bij de hand. Dat werd een uitdaging van formaat om wat bewijs te leveren voor het thuisfront. Als je naar de foto keek, zag je inderdaad wat groene banen boven het ICEHOTEL. Natuurlijk totaal niet zoals in het echt. Maar beter iets dan niets. Voor twee avonden later (en iedere avond noorderlicht gezien) hadden we vooraf een excursie geboekt: “Aurora photohunt” met professioneel fotograaf Michael Törnkvist. Bij de Aurora Mountain Lodge waar we verbleven. Van 20.30 uur tot 23.00 uur gingen we met hem en 6 andere reizigers proberen mooie plaatjes te maken van het noorderlicht.

Iedere deelnemer kreeg een eigen Nikon DSLR camera met SD card en statief. Hij vertelde ons over hoe de camera in te stellen bij het weer van deze avond: lichte bewolking. Het werd ISO 3200, sluitertijd 10 seconden, geen zoom, en 4000 Kelvin (dit heeft met kleur te maken). Later op de avond brachten we de sluitertijd terug naar 6-8 seconden omdat we heel veel en zeer bewegelijk noorderlicht hadden. Waanzinnig! En toen viel pas op, dat het noorderlicht op foto’s toch echt ook anders is dan met het blote oog. Met het blote oog is het veelal wat vager, wat minder van kleur, wat minder groen dan als je het vastlegt met de camera. Wat een feest, na twee avonden met het blote oog genoten te hebben, konden we nu helemaal los met de camera.

Noorderlicht in Zweeds Lapland 4

Enthousiasme loont

Michael vond het leuk dat wij zo enthousiast waren en na 200 foto’s gingen een paar deelnemers terug naar de lodge. Een andere deelnemer, vriendin C en ik kregen er nog geen genoeg van en Michael bood aan nog naar een andere plek te rijden. Daar stonden we dan. Onder een hemel vol sterren en noorderlicht. Het leek of ik naar een film zat te kijken in het Omniversum in Den Haag.

Inmiddels was het -24 graden, maar de kleding die we hadden gekregen voldeed nog steeds. Want hoe kouder, hoe helderder, hoe meer sterren én noorderlicht. Dan krijg je het vanzelf wat warmer. Rond half twaalf was de accu van mijn camera leeg en keerden we, een uur later dan de bedoeling, terug naar de lodge. Michael stuurde ons de foto’s per e-mail via We Transfer. In mijn geval waren dat er 300. 300 foto’s van het noorderlicht in Zweeds Lapland. Waarvan er 100 in een reisgids kunnen wat mij betreft, nog eens 100 zijn erg goed gelukt, 50 oké en de eerste 50 mwa.

Noorderlicht in Zweeds Lapland 5

Prijskaartje noorderlicht in Zweeds Lapland

Voor deze excursie betaalde ik SEK 1200. Zo’n 120 euro. En daarvoor krijg je dus alle benodigde apparatuur, uitleg en begeleiding (bij ons 3,5 uur) van professioneel fotograaf Michael Törnkvist (die heel veel heeft gefotografeerd voor Zweedse kalenders) en heb je zomaar 300 foto’s van het noorderlicht. En met die van mijn reisgenoot erbij zelfs 550.

Mocht je zelf een hele goede camera hebben waarmee je deze instellingen kunt realiseren, dan kun je wel zelf aan de slag. Want het fotograferen op zich is natuurlijk niet heel moeilijk. Al had ik het ook dan leuk gevonden om een avond met Michael op pad te gaan.

Heb jij ooit het noorderlicht gezien? En ook vast kunnen leggen? Ben heel benieuwd waar dat dan was en of je er ook zo van onder de indruk was!

Noorderlicht in Zweeds Lapland Gaby
Joehoeee gelukt!!

18 reacties

  1. Dit zijn echt de aller mooiste foto’s die ik ooit van het Noorderlicht heb gezien. Prachtig!! Mijn bucketlist is langer geworden……..

  2. Wat een ontzettend gave ervaring. Het noorderlicht staat natuurlijk ook op mijn wishlist, maar ik zie mezelf eerlijk gezegd niet bij -24 met een fototoestel in de weer. Of kan je die dan met je handschoenen aan bedienen. Bleef jouw telefoon het gewoon doen bij die temperaturen? Mijn iPhone viel hier bij -10 al uit…

    1. Je kreeg speciale handschoen in want. En ik had daaronder nog dunne handschoenen met van die aparte vingertopjes waarmee je smartphone kunt bedienen. Heel handig. Ja iPhone moest ik op m’n lijf dragen en dan kon je 10 foto’s maken en dan was de batterij leeg. Maar met de foto excursie hadden we dus speciale camera en accu. Die ging 3 uur en 300 foto’s mee 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.